ACTIVISME EXTREM

Oriol Sivill: ''Sempre hi ha por d'ingressar a la presó''

'El jutges haurien d’investigar les vulneracions de drets humans, no als que lluitem perquè es respectin'

'Val la pena seguir lluitant com hem fet fins ara, com un poble rebel i insubmís'

Adrià Gala. L'activista vilanoví Oriol Sivill

Adrià Gala. L'activista vilanoví Oriol Sivill

L’Oriol Sivill és un dels set independentistes catalans que en les darreres setmanes ha hagut d’anar a declarar a l’Audiència Nacional acusat d’un presumpte delicte d’enaltiment al terrorisme comès durant la Diada de 2013. Se l’acusa d’haver exhibit una imatge d’una presa vinculada a ETA. L’Oriol, que és veí de Vilanova, es reafirma en aquesta entrevista en la seva polèmica acció, un gest “simbòlic” amb el que, assegura, es vol denunciar la política penitenciària de dispersió que aplica el govern espanyol. Precisament aquest divendres s’ha convocat un acte davant de la seu CiU a Barcelona per denunciar la persecució que afirma estar patint l’esquerra independentista per part de l’Estat espanyol amb la col•laboració del govern català.

De què se l'acusa formalment? I quan van passar els fets?
Formalment estic acusat d'un presumpte delicte d'enaltiment al terrorisme per exhibir una fotografia d'una presa política catalana l'11 de setembre de l’any passat, en l'acte que va organitzar l'esquerra independentista del Barcelonès al Fossar de les Moreres. La presa en qüestió és la Dolors López Resina, vinculada a ETA i empresonada a l'Estat francès, concretament a la presó de Rénnes ( París), a uns 1000 km de casa seva a Granollers.

Amb el gest simbòlic de mostrar la fotografia volíem denunciar la política penitenciària del govern de l'Estat espanyol basada en allunyar la persona presa del seu entorn familiar més proper, un dret que és bàsic i fonamental. I un altre dels pilars bàsics de la nostra denúncia és la carència de drets humans que pateixen les preses dins les presons, una altre agressió més d'aquesta política penitenciària i discriminatòria creada pel Partit Socialista a finals dels anys vuitanta.

Quants anys li demanen de presó?
Encara no hi ha petició concreta perquè el cas encara està en fase d'instrucció. Ara ens estan fent declarar a set catalans i catalanes a l’Audiència Nacional de Madrid acusats d'un presumpte delicte d'enaltiment al terrorisme, delictes contra la corona i ultratges a la bandera relacionat amb als actes que es van produir al finalitzar l'acte polític de l'esquerra independentista al Fossar de les Moreres.

És a dir, està acusat formalment d'enaltiment al terrorisme, un delicte que, si em permet, fa mal als ulls a la nostra societat amb tot el que ha passat amb ETA...
Ara per ara, com ja he dit abans, tot està en procés d'instrucció i caldrà demostrar si hi han indicis d'enaltiment al terrorisme o no. I si hi ha culpables o no. El que nosaltres creiem és que no hi ha cap delicte d'enaltiment al terrorisme, el que si hi ha és un delicte d'enaltiment a l'enyorança, a trobar a faltar una persona que estimes. Un segrest a una persona que està a 1000 kilòmetres de casa seva per una política penitenciària especial i discriminatòria respecte les preses polítiques. També vull recordar que fa quatre anys que hi ha un cessament de l'activitat armada per part d'ETA, on hi ha voluntat per part de la majoria de la societat basca i catalana de solucionar el conflicte amb l'Estat espanyol unilateralment i s'estant donant passos per solucionar el conflicte.

És culpable?
Jo? Si, òbviament, sóc culpable d'ensenyar el rostre de les persones a les que l'estat vulnera tots els drets humans, com el dret a la sanitat, el dret a estar a prop del seu entorn familiar, social o polític, i a l'aïllament desmesurat i sense control. El jutge hauria d'investigar les vulneracions de la llei, i no als qui exigim que es compleixin.

En què es basa la seva defensa?
En el dret a la llibertat d'expressió, un dret bàsic i fonamental. En la denúncia de la dispersió de les preses polítiques i de l'allunyament del seu entorn familiar que consta de diversos elements afegits, com pot ser, l'econòmic o el psicològic. El dret bàsic als drets humans no pot estar condicionat a interessos polítics, són drets fonamentals i sempre han de ser respectats. Cal afegir, que hi ha últimes sentències del Tribunal Suprem que avalen que portar una fotografia no és cap delicte, on recau el delicte és fer elogis o exaltació de les accions o fets delictius portades a terme per una persona en qüestió.

Vostès justifiquen les detencions com una persecució d'independentistes per part dels poders fàctics de l'Estat Espanyol. Però en tot cas en la Constitució i en el Codi Penal es deixa bastant clar quines conductes han de ser castigades. Perquè no busquen altres vies de protesta “legals” que no els facin xocar permanentment contra la justícia?
Aquesta és una de les formes simbòliques de denunciar certes opressions de l'Estat espanyol contra el poble català, oprimit des de fa més 300 anys d'història. L'11 de setembre és una jornada de lluita, reivindicativa, festiva i històrica a tot el país, on es recorden totes les lluitadores que s’han deixa't la vida a sang i foc per aquesta terra. I l’acte del Fossar de les Moreres és un exemple, com també l'homenatge a Gustau Muñoz, un jove independentista que va ser afusellat per les forces de l'ordre l'11 de setembre del 1978 al carrer Ferran de Barcelona. L'única empremta que ens queda avui és el camí de seguir caminant com elles ho van fer.

Té por d'ingressar a la presó?
Primer cal dir que no hi ha petició fiscal al respecte. En segon lloc, el delicte d'enaltiment al terrorisme preveu d'un any a dos anys de presó, per tant, si no tens antecedents penals (jo no en tinc) no pots ingressar a presó. Suposo que sempre hi ha temor d'ingressar a la presó coneixent els mecanismes repressius, de tortura i de “testimonis” amb el que compte el sistema de presons actual. Primer caldrà demostrar si hi ha culpables o no, tenint clar que amb la seva cultura de la por i de la repressió no es faran reprimir ni callar. Perquè la solidaritat és la nostra millor arma. I en un estat anomenat " democràtic" no es pot perseguir políticament les persones per motius polítics, i menys per portar una fotografia.

Val la pena pagar aquest preu quan ara mateix a Catalunya ja hi ha un moviment cívic, emmarcat dins la llei, que persegueix el mateix objectiu que vostès?
Val la pena seguir lluitant com hem fet fins ara, com un poble rebel i insubmís, com van fer en el seu moment els nostres pares i mares, avis i àvies,...per recuperar la memòria del nostre poble. "Nosaltres venim d'un silenci, antic i molt llarg". Som el compromís d'un poble amb la nostra gent, de la lluita per a l'alliberament nacional i social dels Països Catalans. La independència per a nosaltres no és un objectiu final, si no un mitjà per aconseguir la transformació social de la realitat, cap a una democràcia plena que respecti  els pocs drets guanyats des de fa dècades. I ara no estem disposades a perdre'ls.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!