Infadimed

La promoció de la dieta mediterrània disminueix el sobrepès en nens d'entre 3 i 7 anys

El programa Infadimed, impulsat per professionals de l'ICS, ha permès reduir 6,3 punts la prevalença d'excés de pes en quatre escoles de Vilafranca del Penedès

ACN Vilafranca del Penedès 21-10-2016 12:48 Lectures 2777
Programa Infadimed. EIX

Programa Infadimed. EIX

La promoció de la dieta mediterrània aconsegueix disminuir el sobrepès en nens d'entre 3 i 7 anys, segons un estudi realitzat per professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS) en quatre escoles de Vilafranca del Penedès, dins del programa Infadimed. Concretament, aquest programa ha permès reduir 6,3 punts la prevalença de sobrepès en infants d'aquesta franja d'edat. La iniciativa, que s'ha aplicat a altres centres escolars de Ribes, Roquetes, Cunit i la Seu d'Urgell, consisteix en la realització d'una sessió mensual de 45 minuts, durant sis mesos, a estudiants de preescolar i de primer i segon d'educació primària, durant la qual es projecta un vídeo d'animació d'uns quinze minuts de durada.

L'estudi ha validat l'efectivitat del programa en 319 alumnes (grup d'intervenció) i ha comparat els resultats obtinguts amb les dades de 880 infants d'un grup de control, sobre els quals no s'ha dut a terme cap intervenció. A l'inici de l'estudi, el percentatge total d'infants amb sobrepès o obesitat entre els escolars de Vilafranca del Penedès era del 21,9% –del 20,8% entre els infants del grup de control i del 22,9% entre els del grup d'intervenció- mentre que tres anys després, la prevalença de sobrepès al grup de control havia augmentat fins al 29,2% (8,4 punts més) i la del grup d'intervenció havia disminuït fins al 16,6% (6,3 punts menys).

El programa no només ha fet baixar la prevalença de sobrepès entre els infants, sinó que també els ha fet adoptar hàbits alimentaris més saludables. Així, el consum de fruites i verdures ha augmentat de manera considerable entre els infants del grup d'intervenció.

Abans de la posada en marxa del programa, el 83,7% dels estudiants afirmava consumir una peça de fruita diària. Aquesta xifra va augmentar fins al 90,6% quan va acabar la intervenció. L'increment del nombre d'infants que prenien una segona ració de fruita diària va ser superior i va passar del 32% al 72,1%. En el cas del consum d'una ració de verdures diària l'augment no va ser tan gran, però sí que es va observar un increment en els alumnes que prenien dues racions o més al dia de vegetals crus o cuinats, que va passar del 22,6% al 50,5%.

L'Infadimed també ha permès augmentar el consum d'un dels aliments característics de la dieta mediterrània, els fruits secs. A l'inici del programa, el 23,8% dels infants del grup d'intervenció afirmaven que prenien fruita seca dues o tres vegades per setmana i quan va acabar, el percentatge era del 43,3%.

Pel que fa a les recomanacions de reduir el consum d'aliments poc saludables, com ara la brioixeria industrial, les begudes ensucrades i els caramels, el seu consum es va reduir a la meitat entre els infants que formaven part del grup d'intervenció durant el temps que va durar l'estudi.

El coordinador i dissenyador del programa, Jordi Fernández, ha destacat que "és molt important començar a inculcar hàbits d'alimentació saludables entre els infants des de ben petits".

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No