Atemptats

Interior va rebre un avís d'atemptat a les Rambles que l'Estat no va donar per veraç i nega que vingués de la CIA

Forn diu que l'Estat va descartar que els atacs de l'agost tinguessin relació amb els avisos rebuts

ACN Barcelona 31-08-2017 17:44 Lectures 4006
Agents armats a la part superior de les Rambles de Barcelona, el 17 d'agost de 2017 . ACN

Agents armats a la part superior de les Rambles de Barcelona, el 17 d'agost de 2017 . ACN

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha assegurat aquest dijous que els Mossos d'Esquadra van rebre un avís el 25 de maig d'un possible atemptat a les Rambles de Barcelona, però que la Generalitat li va donar una "baixa credibilitat", que ho va comunicar a l'Estat i que aquest no "no va donar veracitat a l'amenaça". El conseller ha explicat que aquest avís forma part de les "desenes" alertes que reben habitualment. Forn ha afegit que, després dels atemptats a Barcelona i Cambrils, l'Estat els va informar que "cap dels avisos rebuts tenien relació" amb els atacs del 17 d'agost. A més, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha assegurat que aquest avís del 25 de maig no provenia de la CIA. "No hem rebut res de la CIA", ha assegurat, en resposta a la informació que publica aquest dijous 'El Periódico'.

En una dura compareixença de premsa, Forn i Trapero han volgut desmentir i posar en dubte la veracitat de la informació del diari, assegurant que es tracta d'un "muntatge" sense segell oficial de la CIA ni cap altre organisme, amb "mitges veritats" i amb "un objectiu polític clar", una "campanya de desprestigi i intoxicació irresponsable i greu". El major dels Mossos ha defensar "l'honorabilitat" dels comandaments del cos, assegurant que no han mentit ni han traslladat informació falsa als polítics. "Juguem lligues diferents", ha dit respecte el diari.

El 25 de maig passat els Mossos van rebre un avís sobre un possible atemptat terrorista a les Rambles aquest estiu. Es tractava d'una possible alerta com les "desenes" que han rebut els últims mesos apuntant a objectius terroristes de tot Catalunya, com llocs concorreguts, concerts, esdeveniments esportius i altres. La font no era ni la CIA, amb qui els Mossos asseguren no tenir contacte directe, ni el Centre Nacional Antiterrorista (NCTC), però no n'han volgut desvelar les fonts.

Aquell mateix dia hi havia reunió de la Mesa de Valoració de l'Amenaça Terrorista a Madrid, i no es va parlar de la qüestió, tot i que Trapero no ha pogut concretar si l'alerta havia arribat abans o després de la reunió. Els dies següents, un càrrec del Govern va parlar amb algú del govern espanyol sobre la qüestió. Aquest alt càrrec espanyol va dir que miraria l'alerta i respondria al cap d'uns dies. La resposta també va ser donar poca credibilitat a la suposada amenaça. El 8 de juny es va tornar a reunir la Mesa i tot i parlar-se de diverses alertes i amenaces, aquesta no va ser tractada. Per això i per les seves pròpies gestions, la policia catalana ja li va donar una credibilitat molt baixa. Finalment, l'alerta tampoc va sortir a la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya de principis de juliol.

Després dels atemptats del 17 d'agost, entre el 20 i el 22, el cap de la divisió antiterrorista del CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i Crim Organitzat) va trucar al cap d'Informació dels Mossos, el comissari Manel Castellví, i li va dir que l'alerta del maig no tenia res a veure amb els atemptats.

Per tot això, Interior i els Mossos sostenen que aquella alerta no tenia cap credibilitat, tenint en compte que sempre contrasten tots els avisos rebuts.

Trapero ha lamentat les insinuacions sobre el fet que si s'hagués fet cas a les alertes s'haurien pogut evitar els atemptats. Segons ell, ja incrementen la seguretat i la vigilància quan donen fiabilitat a una amenaça, i la Rambla ocupa el 10% del patrullatge preventiu de Barcelona.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Entitats ecologistes i animalistes demanen a les administracions públiques que es limiti l'ús de la pirotècnia per l'afectació a la salut de persones i animals per contaminació acústica i també per contaminació de l'aire.

Creus que s'hauria de limitar l'ús de la pirotècnia?


No