Atemptats

Estat Islàmic pretenia atacar Barcelona el setembre del 2015 amb un atemptat a gran escala similar al de París

Un article de dos experts en terrorisme assenyala que la detenció del líder del grup va impedir els plans

ACN Barcelona 26-01-2018 21:35 Lectures 2796
Agents armats a la part superior de les Rambles de Barcelona, el 17 d'agost de 2017 . ACN

Agents armats a la part superior de les Rambles de Barcelona, el 17 d'agost de 2017 . ACN

stat Islàmic pretenia cometre a Barcelona el setembre del 2015 un atemptat com el que va perpetrar a París el novembre d'aquell any, en què 130 persones van ser assassinades en diferents atacs a la ciutat, entre els quals a la sala Bataclan. Així ho revela un article de la revista 'CTC Sentinel', del centre per combatre el terrorisme West Point, que signen Feranando Reinares i Carola García-Calvo, director i investigadora principal del Programa sobre Terrorisme Global del Real Instituto Elcano. L'informe assenyala que Barcelona era la primera ciutat d'Europa triada per Estat Islàmic com a objectiu per "un atemptat a gran escala" que havia de perpetrar un grup liderat per un ciutadà d'origen marroquí que vivia a Torrevieja (Alacant) abans d'unir-se a Estat Islàmic a Síria el setembre del 2014. La seva detenció el juny del 2015 va frustrar els plans per cometre els atemptats.

Els experts sostenen en l'informe que "informació revelada recentment mostra que la xarxa darrere dels atemptats de París havia escollit Barcelona com a objectiu per un atac el 2015". L'article assenyala que els investigadors creuen que els atemptats que s'havien de perpetrar a Barcelona el setembre del 2015 eren similars als de París. Els terroristes preveien utilitzar rifles Kalashnikov i bombes en espais amb multituds, com sales de concert, restaurants i esdeveniment esportius.

Segons l'informe, l'home al centre de la cèl·lula que havia d'atemptar a Barcelona, Abdeljalil Ait el-Kaid, va ser detingut el juny del 2015 a Varsòvia i lliurat a les autoritats espanyoles el juliol; aleshores va ser empresonat i acusat de terrorisme. Era un dels reclutats en el cercle d'Abdelhamid Abaaoud, considerat el cervell de l'atac coordinat a París, i va ser un altre grup de la mateixa xarxa el que va actuar el novembre del 2015 a la capital francesa. Els dos grups formaven part d'una mateixa “campanya de terror” dirigida a Europa, afirmen els experts.

Sobre els atacs de Barcelona i Cambrils l'agost de l'any passat, en què van morir setze persones, Reinares i García-Calvo escriuen que, si bé Estat Islàmic va afirmar que els atacants eren 'soldats del califat', "encara no està clar si el grup va tenir un rol directe en els atemptats". La relació entre la cèl·lula de Ripoll i Estat Islàmic continua "confusa", sostenen aquests dos experts.

L'article es titula '"Espanyols, patireu": La història interior dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost del 2017' i es basa en documents i entrevistes a investigadors dels Mossos d'Esquadra, policia espanyola, Guàrdia Civil, Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i Audiència Nacional.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres