Urgències

Un de cada 10 ingressos a urgències el fa l'1% de la població amb salut més delicada

Els malalts amb més risc fan una mitjana de 31 visites anuals al CAP

Un de cada 10 ingressos a Urgències el fa l'1% de la població amb la salut més delicada. Durant el 2016, les persones amb més risc van ingressar a Urgències més de 40 vegades, mentre que la població amb risc molt baix, ho va fer menys de dos cops. La població amb la salut més delicada és el col·lectiu que més sovint acudeix als centres d'atenció primària, que ho fa 31 vegades cada any, davant les 6 que fa la població assignada a l'Institut Català de la Salut (ICS). La despesa en farmàcia també és més alta entre la població de risc, que consumeix medicaments per valor de 1.324 euros anuals, davant dels 13 que es gasten els pacients que tenen el risc més baix.

Segons les dades de l'ICS, que és una de les tasques prioritàries del Departament de Salut, els pacients amb un estat de salut més fràgil van visitar 12 vegades més el CAP que els que estaven classificats dins del grup amb menys risc clínic, i van consumir cent vegades més en medicaments.

Els pacients en el grup de risc molt alt són un 1%, mentre que un 4% estan classificats com a grup de risc alt. El 15% dels 5.599.073 pacients assignats a l'atenció primària de l'ICS (el 74% de la població de Catalunya) tenen risc moderat, mentre que el 30% té risc molt baix. Naturalment, el 97% dels pacients que es troben en el grup amb un risc superior té més de 60 anys i el 56% més de 80. Els majors de 60 anys representen el 24% de la població assignada i els més grans de 80, el 6%. 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!