Rescat urbà industrial

Pràctiques de rescat dels bombers a la central tèrmica de Cubelles

L’objectiu és aprofundir en el coneixement de les característiques de les instal·lacions termoelèctriques per tal de millorar la seguretat dels intervinents

Pràctiques de rescat dels bombers a la central tèrmica de Cubelles. Endesa

Pràctiques de rescat dels bombers a la central tèrmica de Cubelles. Endesa

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Endesa i Bombers de la Generalitat han realitzat un exercici de rescat a la central tèrmica de Foix, ubicada al terme municipal de Cubelles, al Garraf, dins del procés de desmantellament de l’antiga instal·lació, que va començar l’any passat. L’objectiu és donar a conèixer les característiques tècniques i les peculiaritats d’aquesta singular infraestructura -ara en demolició- per millorar la seguretat de tots aquells que hi haurien d’intervenir en cas que es produís un incident real.

En l’exercici s’ha simulat un accidentat a 50 metres d’alçada (la central té diferents edificis d’altures importants), i els treballs han consistit a evacuar-lo mitjançant tècniques de rescat vertical, per traslladar-lo posteriorment fins a una ambulància. L’activitat, en la qual hi ha intervingut els recursos del Cos de Bombers dels parcs de Vilanova i la Geltrú i del Vendrell, i de la unitat especialista GRAE, ha durat tot el matí, amb revisions prèvies i coordinacions entre els diferents responsables. Cal tenir en compte que en el desballestament de la central poden arribar a treballar, de forma simultània, fins a 80 operaris.

Desmantellament de la xemeneia, dins la primera fase de demolició

Els treballs de demolició de la central tèrmica van començar el dia 28 de març de l’any passat, de forma gradual, ordenada i segura. En una primera fase s’estan enderrocant totes les estructures sobre la cota 0 del terreny de la central tèrmica: l’edifici industrial (la nau de turbines, el centre de control, la caldera i la xemeneia) i les instal·lacions associades (edifici d’oficines, menjador, naus, tallers, magatzems i els dipòsits de fuel que hi ha al costat de la subestació de Foix, a la zona de Mas Xinxola).

En aquest sentit, els treballs d’enderroc d’un dels elements singulars de la instal·lació, la xemeneia de 170 metres d’alçada, han començat aquest mes de gener, i és previst que finalitzin passat l’estiu. En una primera fase, es desmunta la xemeneia interior –fabricada de maons-  per, acte seguit, procedir amb l’exterior, la de formigó, que és la visible. Aquesta estructura ja ha quedat totalment desconnectada del cos de la central, que segueix, en paral·lel, el seu propi procés de desmantellament.

En una segona fase es preveu la demolició de les estructures enterrades i la casa de bombes. Simultàniament a les tasques de desballestament es procedirà a la remediació del sòl amb una tècnica que retornarà el terreny a les seves condicions inicials, sense rastre de l’activitat industrial que durant 34 anys s’ha dut a terme en aquest emplaçament. Totes tres operacions es realitzaran d’acord amb un Pla de Vigilància Ambiental amb l’objectiu de garantir la gestió correcta dels residus originats, així com les mesures de prevenció necessàries per minimitzar l’impacte ambiental de l’obra. En total, les obres tenen un pressupost superior als 4,7 MEUR.

Vida i dades tècniques de la central

La central –de 520 MW de potència– va arribar al final de la seva vida útil i va tancar oficialment el juny de 2015. En els últims anys de funcionament, però, la Companyia va fer-ne un ús reduït i des del 2010 la central va operar únicament en períodes de punta de demanda i per resoldre situacions de restriccions a la xarxa de transport elèctric, ja que no es considerava necessària per a garantir el subministrament elèctric ni a mitjà ni a llarg termini. De fet, el grup no operava des del 3 d’agost de 2010. Aquell any va tenir una producció neta de 7,19 GWh i, per tant, una utilització de només un 0,17% sobre la seva capacitat de producció. En els últims quatre anys de funcionament, fins que es va parar (2007-2010), el seu ús mitjà va ser d’un 3,23%. És així com Endesa, que aposta per tecnologies més eficients i menys contaminants, va prendre la decisió de tancar-la com a conseqüència no només per l’excés de potència instal·lada sinó també al desenvolupament de tecnologies de generació amb millor rendiment.

La central tèrmica de Foix s’ubica en una parcel·la de 16 hectàrees – equivalents a 11 camps i mig de futbol– dins el municipi de Cubelles, entre la carretera C-31 i la línia del ferrocarril, a 400 metres de la platja i a 1 quilòmetre i mig del nucli urbà. Va començar a construir-se l’any 1975 per Tèrmiques del Besòs, SA (TERBESA) –societat formada en un 50% per l’Empresa Nacional Hidroelèctrica de la Ribagorçana (ENHER) i un 50% per Hidroelèctrica de Catalunya, SA–, avui integrades dins Endesa. L’únic grup existent es va acoblar a la xarxa al cap de 4 anys, el 1979, i el seu disseny ha permès utilitzar fuel o gas natural, o ambdós combustibles simultàniament.

Salvaguarda del patrimoni

Un cop la central va cessar la seva activitat, la Companyia, a través del seu Fons Històric, va rescatar més de 900 elements singulars de la instal·lació. En total, es van recuperar 300 fotografies, 100 documents audiovisuals i 507 elements representatius del conjunt de l’activitat de la instal·lació. Tot aquest material s’ha incorporat a la Fundació Endesa, que vetllarà per la seva conservació, tot inventariant-lo, catalogant-lo i digitalitzant-lo per, així, salvaguardar-lo i posar-lo a disposició de la comunitat científica i dels estudiosos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!
SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local