Dia de les Dones

Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones (VÍDEO)

Centenars de persones han participat a les concentracions institucionals a tot el territori i alguns comerços s'han sumat a la convocatòria de vaga feminista

5,3 milions de treballadors han seguit la vaga del 8-M a tot l'Estat, segons els sindicats

USTEC-STEs calcula un seguiment d'entre un 15% i un 20% de la vaga feminista al sector de l'ensenyament

Pimec assegura que la fórmula escollida per secundar el 8-M ha estat l'aturada de dues hores

Seguiment irregular de la vaga feminista a les universitats catalanes

Els sindicats reclamen la igualtat real al món laboral després que el feminisme ja hagi guanyat al carrer

Redacció/ ACN Vilanova i la Geltrú 08-03-2018 16:39 Lectures 2811
Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones. Arnau Salvó

Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones. Arnau Salvó

Més de dues mil persones s'han manifestat aquest migdia a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones i per la igualtat en la convocatòria més multitudinària de les que s'han fet al territori amb motiu del Dia Internacional de la Dona. El seguiment de la vaga feminista ha estat desigual al territori i per sector, però les convocatòries institucionals i la crida a les manifestación ha estat massiva.

Els sindicats reclamen la igualtat "real" al món laboral després que el feminisme ja hagi "guanyat al carrer"

Els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, s'han sumat aquest dijous a la vaga feminista per reivindicar la igualtat "real" entre homes i dones al món laboral. Asseguren que el moviment feminista ja ha "guanyat la lluita al carrer" per deixar enrere una societat "patriarcal" que vol les dones "en un segon pla". Els líders sindicals, Javier Pacheco i Camil Ros, asseguren que la lluita per una societat més justa "ja no té marxa enrere" i destaquen que aquesta victòria social compti amb la contribució d'homes i dones i també del moviment sindical. "Hem d'obligar a que si les empreses no compleixen les polítiques d'igualtat no puguin realitzar la seva activitat", ha etzibat Ros durant la concentració feminista de la plaça Sant Jaume.

Els líders de CCOO, Javier Pacheco, i UGT, Camil Ros, han coincidit a qualificar de "dia històric" aquest 8-M i asseguren que la vaga feminista és ja un èxit. "La societat patriarcal vol les dones en segon pla i estan tipes. Hem sortit al carrer per assolir una societat de justícia i de drets dins i fora del treball", ha assegurat Pacheco.

Ros, per la seva banda ha celebrat que la vaga hagi permès "aturar l'activitat econòmica" i ara sigui capaç d'"omplir els carrers". "La societat ha dit 'no'", assegura el líder d'UGT. Ros demana que un cop la lluita per la igualtat "ha guanyat al carrer" ara es pugui traslladar als parlaments i als congressos per assolir una igualtat "real".

"Necessitem que les lleis obliguin a la igualtat real entre homes i dones als centres de treball", insisteix Ros. Per la seva part, Pacheco es felicita per la "contribució" del món sindical a la lluita feminista i demana que el segle XXI sigui "el segle de les dones". "Cal posar les dones en el primer pla que els correspon amb la reivindicació feminista i laboral", conclou.

Els dos representants sindicals han encapçalat una de les columnes que ha recorregut el centre de Barcelona fins a plaça Sant Jaume. Hi ha arribat envoltats de treballadores del sector de la neteja, la sanitat i les feines domèstiques.

USTEC-STEs calcula un seguiment d'entre un 15% i un 20% de la vaga feminista al sector de l'ensenyament

USTEC-STEs calcula que la vaga feminista d'aquest 8 de març ha tingut un seguiment d'entre un 15% i un 20% en el sector de l'ensenyament. De fet, el percentatge de mestres que ha secundat la protesta varia força en funció del territori. Tot i que encara no hi ha dades definitives, es calcula que el seguiment als centres del Maresme ha estat d'un 17%, als de la ciutat de Barcelona una mica inferior i als de la demarcació de Tarragona ha rondat el 12%. En declaracions a l'ACN, Teresa Esteve, membre de la secretaria de la dona d'USTEC, ha subratllat que aquesta era "la primera vaga general feminista que implicava tots els àmbits de la societat". Esteve ha destacat que, al marge del seguiment que ha tingut la protesta, aquest 8 de març ha permès visibilitzar les "desigualtats i discriminacions de la dona en tots els àmbits de la vida".

Pimec assegura que la fórmula escollida per secundar el 8-M ha estat l'aturada de dues hores

La patronal Pimec ha assegurat que la fórmula escollida entre els treballadors de les empreses per secundar les reivindicacions del 8-M ha estat l'aturada parcial de dues hores, amb un 8,7% dels casos, mentre que només un 1,2% ha fet vaga tota la jornada. En un comunicat, las patronal afirma que "ha observat una gran sensibilització" per part de les empreses i el treballadors en les accions per aconseguir la igualtat entre homes i dones i mostrar el seu rebuig a l'assetjament sexual i la violència masclista. Segons Pimec, les dotze de convocatòries de vaga efectuades pels diferents sindicats han generat una gran confusió entre els treballadors, que no tenien clares les franges horàries per secundar l'aturada.

Seguiment irregular de la vaga feminista a les universitats catalanes

La vaga feminista convocada per aquest dijous coincidint amb el Dia Internacional de les Dones està tenint un seguiment desigual segons les facultats i universitats. A la Universitat de Barcelona (UB) s'ha tancat la facultat de Geografia, Història i Filosofia i una seixantena d'estudiants ha ocupat el centre durant la nit, cosa que també ha passat a la de Belles Arts, on s'hi han concentrat una quarantena d'alumnes. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el seguiment per part dels estudiants ha estat majoritari a les Facultats de Traducció i Interpretació, Ciències de la Comunicació, Ciències de l'Educació, Filosofia i Lletres, Psicologia, Ciències Polítiques i Sociologia. En canvi, a les de Dret, Economia i Empresa, Veterinària, Ciències, Biociències, Enginyeria i Medicina han fet vaga entre el 15 i el 65% dels alumnes.

5,3 milions de treballadors han seguit la vaga del 8-M a tot l'Estat, segons els sindicats

Un total de 5,3 milions de treballadors han secundat la vaga feminista del 8-M a tot l'Estat mitjançant aturades parcials de dues hores per torn, segons els sindicats UGT i CCOO. Els dos sindicats majoritaris van cridar a fer aturades entre 11.30h i 13.30h o de 16.30 a 18.30h per mostrar el rebuig a les bretxes de gènere, la precarietat laboral i la violència masclista. A la vaga, s'hi ha sumat les principals empreses de la indústria, els serveis i les administracions públiques, i ha anat acompanyada de la celebració de 60 assemblees i reunions a empreses i administracions públiques i al pronunciament de 20.000 comitès d'empresa i seccions sindicals, entre d'altres. Pels sindicats, "ara l'important és el 9 de març i la resta dels dies de l'any perquè les demandes del moviment sindical i del moviment feminista es vagin obrint pas a les empreses, en la negociació col·lectiva, en el diàleg social i en les institucions".

En un comunicat conjunt, UGT i CCOO consideren que el seguiment d'aquesta vaga i la participació ciutadana en les mobilitzacions "deixen en evidència alguns portaveus polítics i representants empresarials, que es van manifestar amb precipitació i manca de destresa contra la vaga i les seves reivindicacions".

En les concentracions, els treballadors han exigit posar fi a les bretxes de gènere, a la precarietat laborals i a les violències masclistes" i han demanat a les forces polítiques i empreses que "es prenguin mesures per corregir el greu impacte de l'actual precarietat en la contractació, els baixos salaris i la menor cotització tindran –estan patint ja- en les prestacions i pensions públiques de les dones en el futur". 

Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones Més de dues mil persones es manifesten a Vilanova i la Geltrú per la defensa dels drets de les dones Concentració a la plaça de la Vila de Vilanova amb motiu del Dia Internacional de la Dona Concentració a la plaça de la Vila de Vilanova amb motiu del Dia Internacional de la Dona Concentració a la plaça de la Vila de Vilanova amb motiu del Dia Internacional de la Dona
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La campanya electoral del 10-N durarà només una setmana i els partits cobraran un 30% menys en subvencions

ELECCIONS GENERALS. A qui votaràs el proper 10 de novembre del 2019?

Esquerra Republica
Partit dels Socialistes
En Comú Podem
Junts per Catalunya
Ciutadans
Partit Popular
Vox
Altres
No votaré