Pediatria

Vilanova reunirà més de 200 professionals de la salut a la I Jornada de vacunes en pediatria d'atenció primària (VÍDEO)

L'acte, que debatrà sobre vacunes com la del papil·loma humà o la meningitis, tindrà lloc divendres a Neàpolis

Vilanova reunirà més de 200 professionals de la salut a la I Jornada de vacunes en pediatria d'atenció primària. Ajuntament de Vilanova

Vilanova reunirà més de 200 professionals de la salut a la I Jornada de vacunes en pediatria d'atenció primària. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El paper dels moviments antivacunes, els rotavirus, o l'efectivitat de vacunes contra el virus del papil·loma humà i la meningitis són alguns dels temes que es tractaran durant la I Jornada de vacunes en pediatria d'atenció primària, que es celebrarà aquest divendres a Neàpolis. L'acte, organitzat per la Societat Catalana de Pediatria, pretén fer un exhaustiu repàs als temes d'actualitat pel que fa a les vacunacions a Catalunya, amb l'assistència d'experts del país i de diversos punts de l'Estat espanyol. Els pediatres Anna Gatell i Pepe Serrano són els responsables de la proposta, que ha aconseguit un gran èxit de convocatòria i ja preveu una segona jornada sobre vacunes per a l'any vinent.

Els professionals de la pediatria són el públic objectiu de la jornada, que compta amb un “nivell científic molt alt”, segons Anna Gatell. “El món de les vacunes està en una constant evolució. Hem de vetllar perquè les taxes de cobertura vacunal siguin cada cop més elevades”, ha explicat la pediatra en una roda de premsa aquest dimarts. En el mateix sentit s'ha expressat Pepe Serrano, que s'ha referit a les “novetats i modificacions d'algunes vacunes” que s'apliquen any rere any. Com a exemple, Serrano ha esmentat el fet que actualment el comitè assessor de l'Associació Espanyola de Pediatria recomani des de fa uns mesos la vacunació contra el virus del papil·loma humà no només en les nenes sinó també en els nens per tal de lluitar contra l'expansió del virus.

Unes taxes de cobertura molt altes a Catalunya

Si bé a Catalunya es celebren unes jornades anuals sobre vacunació en pediatria a l'Hospital Vall d'Hebron, Pepe Serrano ha destacat que no estan centrades en l'atenció primària, “que és la porta d'entrada dels nens en la salut”, i per això es va decidir organitzar l'acte. Tant Gatell com Serrano han destacat que actualment a Catalunya hi ha unes taxes de cobertura “altíssimes” pel que fa a la vacunació; un exemple és la vacuna de la triple vírica, que se situa entre el 95 i el 97% de cobertura tot i no ser obligatòria. “A la nostra zona no hi ha uns índexs de famílies antivacunes com als EUA o a Europa del Nord, però sí notem que van incrementant. També hi ha alguns col·lectius religiosos que no es posen les vacunes”, ha apuntat el pediatre. Anna Gatell ha assegurat que “de vegades els grups antivacunes fan molt de soroll” malgrat tenir una paper reduït, si bé “preocupen molt perquè no participen en la immunitat de grup, i ells sí que estan protegits”, atès que la resta de famílies sí aposten per vacunar els seus fills i filles.

Xarxes socials i vacunes

La jornada començarà divendres a les 8:30 hores, i finalitzarà a les 20 hores. “Rotavirus, més que una infecció gastrointestinal”, a càrrec del cap de pediatria de l'Hospital de Terrassa, Abel Martínez; “Cal vacunar els nens amb la vacuna contra el Virus del Papil·loma Humà”, per Laia Bruni, investigadora del Cancer Epidemiology Research Program;  “Per què una vacuna entra en calendari”, exposat per Lluís Urbitzondo, del Servei de Medicina Preventiva de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, o “Emergències i brots per malalties infeccioses prevenibles per vacunació”, per Mireia Jané, metgessa especialista en Medicina Preventiva, són alguns dels temes que es tractaran durant l'acte. Altres aspectes que s'analitzaran a la jornada són “Les noves vacunes antimeningocòcciques”, a càrrec del pediatre de l'Institut Marès-Riera de Blanes Josep Marès,  “Consulta a l'atenció primària per als antivacunes”, per part de l'especialista en infectologia pediàtrica a l'Hospital General de Villalba Roi Piñeiro, o “Xarxes socials i vacunes”, que explicarà la pediatra i autora dels llibres “Lo mejor de nuestras vidas” y “Eres una madre maravillosa”, Lucía Galán.

La jornada compta amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova, a qui Gatell i Serrano han agraït la seva col·laboració. L'alcaldessa, Neus Lloveras, s'ha referit a la “voluntat de Vilanova d'acollir congressos i esdeveniments” i ha anunciat que en breu es presentarà “un catàleg dels recursos públics i privats” de què disposa la ciutat “per facilitar el turisme de congressos”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local