Més ajuts

Entitats de lluita contra el càncer alerten que la inversió en investigació ha baixat un 21% en sis anys

Els ajuts estatals a formació de personal investigador han baixat un 31% entre el 2009 i el 2016

ACN Barcelona 12-09-2018 19:43 Lectures 1247
Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama . I. Assistència Sanitària

Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama . I. Assistència Sanitària

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'Associació Espanyola d'Investigació sobre el Càncer (ASEICA) i la Fundació Bancària La Caixa han elaborat un estudi a partir de dades públiques en què es posa de manifest que després de la crisi econòmica (entre el 2010 i el 2016) la despesa pública en I+D a Espanya ha baixat en 1.400 milions d'euros, un 21%, una xifra "alarmantment baixa" en comparació "amb els països de l'entorn". Les tres entitats han reclamat que cal duplicar aquest tipus d'inversió si es vol aconseguir una supervivència a la malaltia del 70% l'any 2030. Preveuen que per a aquell any hi haurà un nou cas de càncer cada 1,8 minuts i una mort cada 3,8 a Espanya. Unes 230.000 persones van ser diagnosticades amb aquesta malaltia a l'Estat el 2017, segons xifres de l'AECC.

El mateix informe indica que, en comparació, els fons privats destinats a la investigació oncològica han augmentat un 178% en el mateix termini, i els procedents de fons europeus un 46%. En total, des de l'any 2007 Espanya ha destinat a investigar el càncer 1.555 milions d'euros sumant totes les fonts de finançament.

A banda del descens en la inversió pública, l'informe també posa de manifest la "pèrdua de talent investigador" i la manca de relleu generacional. L'edat mitjana dels investigadors principals ha passat de 46 a 49 anys. També hi ha hagut una pèrdua de 5.000 autors científics entre el 2011 i el 2016. Els ajuts estatals a formació de personal investigador han baixat un 31% entre el 2009 i el 2016.

Davant d'aquestes xifres, les entitats impulsores de l'estudi reclamen revertir la situació duplicant la xifra actual d'inversió pública en investigació sobre la malaltia i una Estratègia Nacional d'Investigació en Càncer.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Imatge d'arxiu d'una espardenya de festa major

FESTES MAJORS. Dels balls i entremesos típics de les nostres festes majors, quin és el teu favorit?

Bastons
Pastorets
Cintes
Diables
Gegants
Capgrossos
Panderos
Gitanes
Valencians
Dracs (i similars)
Moixiganga
Falcons
Altres