Més ajuts

Entitats de lluita contra el càncer alerten que la inversió en investigació ha baixat un 21% en sis anys

Els ajuts estatals a formació de personal investigador han baixat un 31% entre el 2009 i el 2016

ACN Barcelona 12-09-2018 19:43 Lectures 1075
Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama . I. Assistència Sanitària

Una dona es fa una mamografia per detectar si té càncer de mama . I. Assistència Sanitària

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'Associació Espanyola d'Investigació sobre el Càncer (ASEICA) i la Fundació Bancària La Caixa han elaborat un estudi a partir de dades públiques en què es posa de manifest que després de la crisi econòmica (entre el 2010 i el 2016) la despesa pública en I+D a Espanya ha baixat en 1.400 milions d'euros, un 21%, una xifra "alarmantment baixa" en comparació "amb els països de l'entorn". Les tres entitats han reclamat que cal duplicar aquest tipus d'inversió si es vol aconseguir una supervivència a la malaltia del 70% l'any 2030. Preveuen que per a aquell any hi haurà un nou cas de càncer cada 1,8 minuts i una mort cada 3,8 a Espanya. Unes 230.000 persones van ser diagnosticades amb aquesta malaltia a l'Estat el 2017, segons xifres de l'AECC.

El mateix informe indica que, en comparació, els fons privats destinats a la investigació oncològica han augmentat un 178% en el mateix termini, i els procedents de fons europeus un 46%. En total, des de l'any 2007 Espanya ha destinat a investigar el càncer 1.555 milions d'euros sumant totes les fonts de finançament.

A banda del descens en la inversió pública, l'informe també posa de manifest la "pèrdua de talent investigador" i la manca de relleu generacional. L'edat mitjana dels investigadors principals ha passat de 46 a 49 anys. També hi ha hagut una pèrdua de 5.000 autors científics entre el 2011 i el 2016. Els ajuts estatals a formació de personal investigador han baixat un 31% entre el 2009 i el 2016.

Davant d'aquestes xifres, les entitats impulsores de l'estudi reclamen revertir la situació duplicant la xifra actual d'inversió pública en investigació sobre la malaltia i una Estratègia Nacional d'Investigació en Càncer.

Festes de Sant Joan

Convivència amb i sense petards

Susana Giménez Buendía

A vegades, és tant apassionant com complex conviure en societat. Hi ha una estreta línia entre el respecte i les llibertats dels individus

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No