Càncer

Diagnostiquen un 10% de casos de càncer de pell entre les persones que les farmàcies havien detectat amb factors de risc

S'identifiquen un 20% de prediabetis i un 9% d'hiperglucèmia entre les més de 2.000 intervencions realitzades en aquests establiments

ACN Barcelona 02-10-2018 20:06 Lectures 2219

Un 10% de les 301 persones que les farmàcies catalanes havien classificat com a usuaris amb factors de risc pateixen càncer de pell. És el resultat de l'estudi Derma-risc que s'ha dut a terme en la campanya 'Atenció Pell', una iniciativa que va començar el 2016 per avaluar el risc de patir càncer de pell, el més freqüent entre la població i en què és molt important la detecció precoç. D'altra banda, en la campanya 'Atenció Diabetis', amb l'objectiu d'identificar el risc dels usuaris majors de 30 anys de patir aquesta malaltia, es van detectar un 20% de prediabetis –període asimptomàtic previ a l'aparició de la diabetis– i un 9% de casos d'hiperglucèmia –nivell alt de glucosa en sang, un dels senyals per al diagnòstic– de les 2.354 intervencions realitzades en 322 farmàcies comunitàries. Són dades que el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) han donat a conèixer aquest dimarts després de presentar-les en el Congrés de la Federació Internacional de Farmacèutics, que va tenir lloc el setembre a Glasgow.

Els farmacèutics catalans van explicar a Glasgow el seu paper en les campanyes de prevenció i detecció precoç del càncer de pell i de la diabetis, així com de la grip. La campanya 'Atenció Pell', impulsada conjuntament pel COFB i l'Hospital Clínic de Barcelona, ha avaluat des del 2016 el risc de patir càncer de pell de més de 12.000 persones. Els farmacèutics, formats prèviament en aquest camp, ho han fet a través de qüestionaris de salut i examinant lesions pigmentades dels braços amb l'ajuda d'eines com una regleta dermatològica.

En l'estudi Derma-Risc, amb el Servei de Dermatologia de l'Hospital Clínic, les farmàcies van validar entre aquest any i el passat, els qüestionaris amb 400 participants de la campanya. Del total de 301 persones que el farmacèutic havia classificat com a usuaris amb factors de risc, un 10% patia càncer de pell i, concretament, un 1,3% presentava melanoma (l'equivalent a 13 casos cada 1.000 persones). Tenint en compte que la incidència del melanoma a Catalunya és de 10 casos cada 100.000 habitants, les dades de l'estudi demostren que la intervenció del farmacèutic en el cribratge de població de risc podria contribuir a seleccionar i prioritzar les visites amb el dermatòleg i millorar la detecció precoç de melanoma. Aquestes dades preliminars també estimulen la recerca enfocada a la inclusió dels farmacèutics comunitaris en protocols multidisciplinaris de pràctica clínica en dermatologia.

Al llarg d'aquests tres anys de la campanya, en què la implicació de les farmàcies ha anat en augment (276 el 2016; 387 el 2017 i 504 el 2018), les dades mostren un increment dels hàbits de protecció solar pel que fa a la freqüència d'ús de fotoprotector o la proporció d'usuaris que n'utilitza quan pren el sol. Aquest any, de les 2.579 persones que han participat a la campanya, el 55% prenia medicaments fotosensibilitzats –fàrmacs que augmenten la vulnerabilitat al sol– i el 76% d'aquestes no utilitzava sempre protecció solar.

Les persones amb alteracions glucèmiques beuen més vi i begudes ensucrades

Una altra de les campanyes que les farmàcies han dut a terme és 'Atenció Diabetis', a finals de l'any passat i organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l'Associació Catalana de Diabetis, l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) i l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

Els farmacèutics comunitaris van utilitzar els següents indicadors: la glucèmia basal capil·lar, per detectar si l'usuari tenia la glucèmia elevada en el rang de prediabetis o diabetis, i tres qüestionaris: el test de Findrisc, per determinar el risc de patir diabetis; el test Predimed, per avaluar el grau de seguiment de la dieta mediterrània i el test IPAQ, per calcular el grau d'activitat física.

Es van detectar un 9% de casos d'hiperglucèmia i un 20% de prediabetis gràcies a les 2.354 intervencions. Altres conclusions són que aquelles persones amb alteracions glucèmiques (prediabètics i hiperglucèmics) bevien més vi i begudes ensucrades i feien menys activitat física. D'altra banda, els hiperglucèmics consumien menys vegetals crus i menys fruits secs.

Farmàcies sentinella: detecció precoç de l'epidèmia de grip

El Projecte de Farmàcies Sentinella, impulsat conjuntament pel Departament de Salut i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i amb 60 establiments repartits per tot el territori, té l'objectiu de vigilar l'ús dels medicaments i determinades malalties per anticipar-se a possibles problemes de salut. A través de les dades enregistrades dels pacients atesos a la farmàcia per tractar els símptomes de la grip, com són la febre, malestar general, mal de cap, dolor a les articulacions, tos, mal de coll o dificultat respiratòria, les farmàcies van contribuir a detectar l'inici de l'epidèmia de grip a Catalunya durant la temporada passada. En aquest període, la xarxa de farmàcies sentinella va notificar 836 casos de sospita de grip. 

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Després de la inhabilitació de president Quim Torra i el rebuig del ple als pressupostos del Parlament, es pot donar per esgotada la legislatura?

Creu que s'haurien de convocar ja les eleccions al Parlament de Catalunya?


No