Filosofia

El VilaPensa convida a gaudir de la filosofia, tot buscant la felicitat

Del 2 al 7 d’abril, Vilafranca del Penedès es convertirà en la capital filosòfica de Catalunya amb la presència d’una quarantena de ponents de primera fila i una graella d’actes eclèctica i transversal

El VilaPensa convida a gaudir de la filosofia, tot buscant la felicitat. VilaPensa

El VilaPensa convida a gaudir de la filosofia, tot buscant la felicitat. VilaPensa

A la recerca de la felicitat. Aquest és el lema del VilaPensa 2019, la segona edició del festival del pensament del Penedès, que avui s’ha presentat a l’auditori del VINSEUM. Amb una crida optimista a l’acció, el VilaPensa proposa una reflexió sobre una de les grans paradoxes de la nostra època, les mil-i-una fonts de felicitat i les enormes dificultats per assolir-la.

Del 2 al 7 d’abril, Vilafranca del Penedès es convertirà en la capital filosòfica de Catalunya amb la presència d’una quarantena de ponents de primera fila i una graella d’actes eclèctica i transversal. La recerca de la felicitat serà el fil de conductor d’un programa que inclou conferències, taules rodones, jornades i ponències en diversos espais emblemàtics de la ciutat.

En l’any de la seva consolidació després de l’èxit indiscutible de la primera edició (3.500 assistents) el VilaPensa és una festa del pensament que es presenta decididament oberta a la ciutadania i que emplaça tothom a pensar lliurement i a viure el goig de plantejar-se dubtes existencials: què podem fer amb la nostra llibertat? Com podem trobar la felicitat? Per què ens costa tant mantenir-la?

“Una àgora on pensar tots plegats”

L’ideòleg i coordinador del VilaPensa, Jordi Sàbat, ha presentat el festival des de la necessitat de generar espais on la gent pensi col·lectivament i s’interpel·li mútuament. En aquest sentit, ha subratllat el caràcter pioner de Vilafranca a l’hora de dedicar un certamen complet a la filosofia.

Sàbat ha explicat que “el pensament és una passió fruit de l’admiració innata de l’ésser humà” i que “la felicitat és l’eterna aspiració de la condició humana, però a l’hora de la veritat pocs aconsegueixen ser feliços”. Així, ha situat el VilaPensa en la recuperació de les arts i el pensament en l’espai i l’agenda públics: “és important refrescar la ideal del coneixement en general i de les Humanitats en particular."

“Una oportunitat per ser feliços”

El fundador del festival proposa acostar-se a la filosofia amb una actitud serena i honesta, i amb aquest esperit la programació d’enguany ofereix una “mirada calidoscòpica” a la felicitat des de múltiples perspectives: filosofia pura i aplicada, ètica i estètica, gestió de les emocions i dels sentiments, espiritualitat, política i ciència, i també literatura, música i teatre.

Les xifres del festival –32 actes, 35 ponents, 18 espais i 26 entitats col·laboradores– en confirmen la solidesa i la línia ascendent, i garanteixen cinc dies de plenitud filosòfica arreu del Penedès, atès que paral·lelament s’han organitzat quatre actes previs a la rodalia amb el suport de la Xarxa de Biblioteques Públiques: “hem fet un esforç per sortir de Vilafranca i fer arribar el VilaPensa a les comarques”.

Un dels objectius de la segona edició, que compta amb uns 30.000 € de pressupost, és fer encara més visibles les grans qüestions del present. El feminisme també hi jugarà un paper, ja que, com ha explicat Sàbat, “el món de la cultura és eminentment femení però la seva visibilitat és reduïda”. Els organitzadors també s’han marcat com a prioritat seduir el públic d’entre 20 i 40 anys.

Amb “una programació per a tots els perfils i ideologies, i ponents de primeríssima línia acadèmica”, Sàbat ha insistit que tothom hi és cridat a participar de manera activa. Sàbat confia que el VilaPensa creixi a partir de la qualitat i de la implicació del teixit associatiu vilafranquí per fer arribar a la gent el plaer de pensar: “la clau de l’èxit és que tothom se’n senti partícip i establir convenis amb el màxim nombre d’entitats”.

A partir d’aquesta voluntat inclusiva i horitzontal, per a Sàbat “el VilaPensa és una excusa per reflexionar i pensar sobre el nostre paper com a individus en la societat”, i ha considerat un privilegi comptar amb veus com les de Marina Garcés (que protagonitzarà l’acte inaugural, La por a la felicitat, el dimecres 3 d’abril a les 20 h al VINSEUM) i Xavier Antich.

Una terra abonada al pensament

Maria Arquer, en representació de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i de la Societat Catalana de Filosofia, ha expressat una “gran satisfacció” per celebrar una nova edició del VilaPensa.

“Celebrem que la universitat, la ciutat i tota la societat es reuneixin al voltant del festival”. Res de tot això no és casualitat, segons Arquer, que ha recordat la llarga tradició filosòfica catalana i el prestigi del Departament de Filosofia de la UB, “entre els 50 millors del món per la qualitat de la seva docència i investigació”.

Arquer també ha volgut “subratllar com un mèrit més la participació de dones i de filòsofes”, que enguany seran el 50% dels ponents, i ha confessat el “goig” de formar part d’un festival “que interpel·la tothom”.

Un impuls integral per a Vilafranca

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, ha valorat molt positivament el suport unànime del consistori a un certamen que demostra “la importància del pensament contemporani per dinamitzar l’acció cultural”.

Gusi ha elogiat la qualitat del programa d’enguany amb la presència de ponents com la diplomàtica Cristina Gallach, amb experiència al més alt nivell internacional i que reflexionarà sobre política i felicitat, i el periodista Antoni Bassas, que formarà part d’una taula rodona dedicada al filòsof Raimon Panikkar.

Segons Gusi, el VilaPensa té tots els elements per convertir-se en un festival de referència a Catalunya, i ha defensat l’impacte positiu del certamen, que s’allargarà durant cinc dies, en l’economia i el turisme de la ciutat i de la comarca.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!