Càncer

La URV ratifica la relació entre el consum de lactis amb un menor risc de patir càncer colorectal

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana participen en una revisió sistemàtica i metanàlisi de la literatura existent

ACN Barcelona 09-07-2019 19:12 Lectures 3270
La URV ratifica la relació entre el consum de lactis amb un menor risc de patir càncer colorectal. Unitat de Nutrició Humana

La URV ratifica la relació entre el consum de lactis amb un menor risc de patir càncer colorectal. Unitat de Nutrició Humana

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, IISPV i investigadors del Ciberobn han dut a terme una revisió sistemàtica i metanàlisi -un dels dissenys d’estudis amb un major nivell d’evidència científica- de tota la literatura científica existent, en relació a estudis epidemiològics que haguessin avaluat l’associació entre el consum de lactis i el risc de desenvolupar càncer colorectal. El treball ha consistit a analitzar 29 articles -quinze estudis de cohorts poblacionals i catorze estudis casos i controls- que inclouen més de 22.000 casos de càncer colorectal. Els investigadors de la URV han conclòs que, en comparació a un consum baix, el consum més elevat de lactis s’associa a una disminució del 20% del risc de desenvolupar càncer colorectal.

En el cas de la llet -sencera, desnatada i semidesnatada-, un consum alt es va associar a un 18% menys de risc de desenvolupar càncer colorectal en qualsevol de les localitzacions anatòmiques, incloent el còlon i el recte. En comparació als individus que consumeixen menys llet desnatada, aquells que més en consumien, van associar-se a un menor risc de desenvolupar càncer de còlon, i el consum de formatge es va relacionar amb menys risc de desenvolupar càncer de còlon proximal.

D’altra banda, no es va detectar un increment o disminució del risc de desenvolupar càncer colorectal en relació amb el consum d’altres subtipus de lactis, com el iogurt o la llet fermentada. Tampoc es va observar que els lactis amb un major contingut en greix, com la llet o el iogurt sencers, s’associés amb un increment del risc de patir càncer colorectal.

El calci contingut en els lactis, els quals aporten la major part del calci de la dieta, ha estat un dels potencials mecanismes suggerits que explicarien aquest menor risc de patir càncer colorectal. S’ha suggerit que el calci podria exercir efectes antitumorals mitjançant diferents mecanismes. A més, altres components naturalment presents en els lactis com l’àcid butíric, la lactoferrina, l’àcid linoleic conjugat i la vitamina D en els lactis fortificats també podrien tenir un efecte protector.

L’any 2016, hi va haver 1,7 milions de casos incidents de càncer de còlon i recte, amb més de 830.000 morts a nivell mundial. En els propers 15 anys, es preveu que la prevalença global de càncer colorectal incrementi un 60% i causi 1,1 milions de morts. El darrer informe liderat per l’organisme internacional World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research ha conclòs que el consum de lactis s’associa de forma robusta amb una disminució del risc de desenvolupar càncer colorectal. Tot i això, encara no s'ha pogut precisar el risc de patir aquest tipus de càncer en relació als subtipus de lactis o el seu contingut de greix.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Si no han d'estudiar, ni treballar, ni fer la neteja obligada, ni el temps acompanya per sortir al carrer, ni el "no fer res" és una opció, què t'agrada fer a casa quan tens una estona per a tu?

Quan tens temps lliure a casa, quina és l'activitat de lleure que prefereixes fer?

Llegir
Veure la TV
Cuinar
Fer manualitats
Escriure
Meditar
Jugar
Altres