Teloners

Desarticulen una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions a les àrees del Penedès i el Montseny

Sostreien el gènere de camions estacionats en àrees de servei de l'AP-7, mitjançant el mètode conegut com a ‘teloners’ haurien aconseguit endur-se mercaderies per un valor superior als 1,6 milions d’euros

L’operatiu ha permès detenir 23 persones i recuperar mercaderies sostretes per valor de 550.000 euros

Redacció L'Arboç 20-11-2019 8:56 Lectures 3113
Desarticulen una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions a les àrees del Penedès i el Montseny. Mossos d'Esquadra

Desarticulen una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions a les àrees del Penedès i el Montseny. Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) i de la Divisió de Transports (DT) han desarticulat una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions mitjançant el mètode conegut com a “teloners”.

L’operatiu policial va permetre detenir 23 persones d’un mateix clan familiar, 18 homes i 5 dones, de nacionalitat espanyola i d’edats compreses entre els 21 i els 49 anys, com a presumptes autors de 15 robatoris amb força interior de vehicle i 3 robatoris amb intimidació.

La investigació es va iniciar a finals del mes de maig quan els Mossos van detectar un considerable augment dels robatoris a camions a partir d’un mateix patró delictiu en àrees de descans i servei de l’AP-7, la majoria concentrats entre l’àrea de servei del Penedès i la de Montseny.

En tots els casos els lladres havien emprat el mètode conegut com a “Teloners”. Durant la nit una part del grup es desplaçava en vehicle fins a les àrees de descans i servei on estacionen els camions de mercaderies i tallaven les lones dels camions per comprovar el contingut de la càrrega.

Un cop localitzaven una càrrega del seu interès, deixaven una persona al lloc per vigilar la zona i activaven els vehicles de càrrega, normalment furgonetes.

Quan les furgonetes arribaven a la zona el grup tornava a constatar que no hi havia presència policial i forçaven la porta de la zona de càrrega dels camions per descarregar la mercaderia triada. L’operació de buidatge no durava més de deu minuts. Tot i que es limitaven a forçar els vehicles no dubtaven en intimidar i utilitzar la violència sobre els camioners en cas que aquests baixessin de la cabina per comprovar què succeïa.

Posteriorment transportaven la mercaderia, entre grans mesures de seguretat, a cases o locals de l’organització on hi romania fins que era venuda als seus receptadors. El grup disposava d’un important entramat de persones que els permetia vendre el material sostret d’una forma molt àgil, en algun cas en menys de dotze hores s’havien desfet de partides senceres.

Principalment seleccionaven transports de roba i sabates, electrònica de consum (televisors, ordinadors, targetes de memòries o altres consumibles) i alcohol. Tot i que en algun cas havien arribat a sostreure material per lampisteria o alimentació. Gran part dels transports assaltats tenien destinació fora de l’Estat espanyol, fet que dificultava als investigadors la localització i seguiment dels fets.

Gràcies a les indagacions policials els agents va determinar que al darrere dels robatoris s’hi trobava una mateixa organització criminal, un clan familiar liderat per un matrimoni ubicat a Barcelona, al districte de Sant Martí. La majoria dels seus integrants eren persones amb diversos antecedents –més de 300 entre tots- per delictes contra el patrimoni.

Els investigadors també van constatar que el grup prenia moltes mesures per evitar l’acció policial. Fins i tot utilitzaven per cometre els robatoris vehicles a nom de testaferros que havien adquirit amb documentació falsificada, així evitaven que la policia pogués relacionar-los amb els seus integrants.

La banda tenia una capacitat logística molt important, en una nit podien arribar a comprovar la càrrega de 40 camions i en alguna ocasió havien arribat a mobilitzar fins a tres furgonetes de gran capacitat per maximitzar les càrregues dels robatoris.

Davant aquest fets el dia 12 de novembre es va establir un operatiu policial que va permetre detenir 18 membre de grup, i realitzar l’entrada i escorcoll als domicilis que els detinguts a Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Terrassa, Mataró i Sant Fost de Campsentelles.

Als domicilis els agents van intervenir set vehicles, entre els quals n’hi havia un de valorat en més de 100.000 euros, 26.500 euros en efectiu i gran quantitat de material i indicis de l’activitat il·lícita del grup.

Amb l’acció policial també es van desmantellar dues plantacions de marihuana, amb un total de 500 plantes amb un valor en el mercat il·legal de més de 200.000 euros que dos dels arrestats tenien als seus domicilis a Terrassa i el barri de la Trinitat Nova (Barcelona)

Sis dels arrestats, els principals líders de l'entramat criminal, van ingressar a presó després de passar a disposició judicial, la resta van quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Desarticulen una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions a les àrees del Penedès i el Montseny Desarticulen una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions a les àrees del Penedès i el Montseny Desarticulen una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions a les àrees del Penedès i el Montseny Desarticulen una organització criminal dedicada al robatori de mercaderies de camions a les àrees del Penedès i el Montseny
Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No