Ordenança de civisme

Joves de 14 i 15 anys de Vilafranca podran fer tasques comunitàries per a suplir multes d'incivisme

El programa de mesures reparadores només s'aplica en casos de sancions per incivisme, però l'Ajuntament valora l'opció d'ampliar-ho a la tinença d'animals i es sorolls

Ramon Filella Vilafranca del Penedès 22-01-2020 16:13 Lectures 3442
Joves de 14 i 15 anys de Vilafranca podran fer tasques comunitàries per a suplir multes d'incivisme. Ramon Filella

Joves de 14 i 15 anys de Vilafranca podran fer tasques comunitàries per a suplir multes d'incivisme. Ramon Filella

Els joves vilafranquins de 14 i 15 anys que hagin comès algun acte incívic i hagin estat multats per aquesta qüestió tindran, a partir d'ara, l'opció de suplir el pagament econòmic de la sanció fent tasques comunitàries. L'Ajuntament de Vilafranca ha presentat avui aquesta novetat de l'ordenança de civisme que permet augmentar la franja d'edat de les persones que es poden beneficiar d'aquesta mesura reparadora.

Fins ara, per entrar en aquest programa calia tenir, com a mínim, 16 anys. A partir d'aquesta edat és possible realitzar treballs de voluntariat o d'ajuda en alguna de les sis entitats vilafranquines que col.laboren amb l'Ajuntament, però els menors de 16 ays no hi podien entrar al no tenir l'edat mínima legal per a dur a terme qualsevol tipus de treball. Des de l'Ajuntament s'ha estat estudiant en els darrers mesos la manera d'ampliar la franja d'edat i, després d'haver modificat alguns aspectes del'ordenança i haver trobat una asseguradora que cobreixi la responsabilitat civil, s'ha pogut concretar la millora.

El tinent d'alcalde Joan Manel Montfort ha explicat que “els menors de 14 i 15 anys que vulguin suplir la multa per un acte incívic per treballs comunitàris ho podran fer a les dependències municipals de joventut de La Nau. Tindran l'opció de dur a terme feines de manteniment o d'organització de l'equipament en funció de les seves capacitats”. No es tracta d'un treball específic de voluntariat i, per tant, es cobreix l'aspecte legal de la situació.

Vuit anys de programa

El regidor de Joventut, Miquel Medialdea, ha assenyalat que “els joves que ens vinguin a La Nau passaran primer una entrevista d'avaluació sobre la seva situació personal i familiar i, a partir d'aquí, els hi dissenyarem un itinerari inidividualitzat de les tasques a realitzar a l'equipament. La voluntat, com sempre en aquests casos, és tractar de sensibilitzar al jove per evitar que torni a repetir el seu acte incívic”.

Les feines a La Nau tindran una durada de 10, 20 o 30 hores en funció de la gravetat de la multa que hagi estat imposada per la Policia Municipal. En els vuit anys de funcionament del programa de mesures reparadores, els resultats han estat, en general, posititus segons ha detallat el tinent d'alcalde Joan Manel Montfort. Sobre això, Montfort ha dit que “en aquests anys hem tingut 156 casos de persones que han volgut entrar en el programa enlloc de pagar la multa. D'aquests 156 casos, 85 han acabat amb una avaluació favorable”.

El programa de mesures reparadores només s'aplica en casos de sancions per incivisme, però des de l'Ajuntament s'eatà valorant l'opció d'ampliar els supòsits i fer-hi entrar, també, sancions vinculades a la tinença d'animals o sancions vinculades als sorolls. Les multes de trànsit es mantenen fora d'aquesta possibilitat.

L'ampliació del programa als menors de 14 i 15 anys fa preverure un augment del nombre de casos que es tractaran en els propers anys. Joan Manel Montfort ha recordat que “a vegades ens trobem casos molt complicats de nois i noies de famílies desestructurades i amb greus problemes, però l'obligació de l'administració és tractar de buscar solucions i ajudar en la mesura que ens sigui possible”.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No