Canvi Climàtic

Les temperatures altes ja són més letals que el fred per a les persones amb malalties respiratòries, segons un estudi

Les dones i la gent gran són els col·lectius més vulnerables a la calor

ACN Barcelona 20-05-2020 11:31 Lectures 1500

Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) conclou que les temperatures altes ja són més letals que el fred per a les persones amb malalties respiratòries a l'Estat. Els investigadors han analitzat les morts vinculades a malalties respiratòries a Espanya des del 1980 fins el 2016. Basant-se en dades de més d'1,3 milions de defuncions, les morts per afeccions respiratòries atribuïdes a les temperatures han passat de produir-se de manera majoritària durant els períodes més freds de l'any a fer-ho en les èpoques més caloroses. Segons l'estudi, aquesta reducció de la mortalitat a l'hivern no es deuria a l'augment de la temperatura per l'escalfament global, sinó a l'adaptació de les persones a les temperatures més baixes.

Publicat a la revista 'Nature Communications', l'estudi contempla les dades diàries de 48 províncies espanyoles relatives a temperatura i a morts per malalties respiratòries classificades segons sexe, grup d'edat i residència.

En concret, l'anàlisi revela que la proporció de morts per malalties respiratòries en els mesos més freds s’ha reduït de mitjana un 16,5% per dècada, mentre que el percentatge de morts per malaltia respiratòria durant les èpoques caloroses s'ha mantingut relativament estable al llarg dels 37 anys d'estudi. Concretament, aquestes morts han passat de ser més freqüents en els mesos de gener i desembre a assolir el seu pic durant els mesos de juliol i agost.

Malgrat que els resultats reflecteixen aquest canvi per a tots els sexes i edats, hi ha diferències entre grups. Així, la vulnerabilitat a la calor és més gran en les dones, i augmenta amb l'edat. Per contra, els efectes del fred són menors en les dones i disminueixen amb l'edat, encara que en aquest cas les diferències entre grups són molt menys notables.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No