Masclisme

Un cas d'assetjament a dues joves a la platja de Vilanova genera un allau de denúncies similars a les xarxes

La Bullanga Feminista ha recollit a través d'Instagram un ampli catàleg de casos d'assetjament per veu de diverses dones que denuncien mirades lascives, intimidacions i altres formes d'assetjaments masclistes a la ciutat

La denúncia d'un cas d'assetjament que van patir dues joves fa uns dies a la platja de Vilanova ha generat un allau de denúncies similars a les xarxes. La Bullanga Feminista ha recollit a través d'Instagram un ampli catàleg de casos d'assetjament per veu de diverses dones que denuncien mirades lascives, intimidacions i altres formes d'assetjaments masclistes en diferents punts de la ciutat. També ha permès detectar que alguns dels assetjadors utilitzen sempre els mateixos mètodes i altres freqüenten sempre les mateixes zones.

La ràbia i la impotència van fer que Janira Baeza s'animés a explicar el que els havia passat a ella i una amiga un matí a la platja del Far de Vilanova: "estàvem a les 9 del matí parlant a l'espigó i teníem un home al costat que ens estava mirant tota l'estona, no ens havia dit res, però després de mitja hora de mirades fixes en un lloc on la gent que hi havia estava de pas, caminant, ens va fer sentir molt incòmodes i sobretot intimidades". L'assetjador era un home d'entre 50 i 60 anys que les mirava, somreia, i no es treia les mans de les butxaques. Al final, les dues amigues van decidir demanar-li que marxés: "era un somriure lasciu, sabia que ens estava incomodant i l'únic que va fer va ser dir-nos que no passava res i quedar-se allà assegut al banc de l'espigó per seguir mirant-nos". Finalment van haver de ser les dues noies les que marxessin de la platja per por.

Janira Baeza va decidir explicar la situació a les companyes de La Bullanga Feministra, que van publicar a les xarxes socials el que havia passat aquell matí i van provocar un allau de solidaritat amb les dues amigues: "s'ha destapat una gran quantitat de casos d'assetjament a dones pel carrer, de tocaments, d'agressions, que passen als nostres carrers", explica Baeza, que reconeix que està impactada per la realitat que ha destapat la seva història. La denúncia pública ha permés donar visibilitat a tots aquests casos que no arribaran mai a les estadístiques perquè les víctimes no denuncien, ja sigui perquè no tenen dades dels agressors i no els poden identificar o perquè no hi ha lesions físiques i pensen que la denúncia no arribarà enlloc.

"La situació és molt greu", es lamenta Janira Baeza, que explica que tots aquests testimonis la fan sentir "acompanyada, però no alleugerida": "està clar que hem de fer alguna cosa, hi ha testimonis molt greus i això ens ha d'encoratjar a plantar cara perquè quan vius una situació d'assetjament com aquesta, l'agressor et va sentir petita i se t'apodera l'angoixa". La zona dels Colls i la platja de la República són alguns dels espais que les víctimes d'assetjament han assenyalant com a punts negres de la ciutat. També alerten d'un conductor que pregunta per l'adreça de l'Ajuntament a noies que van pel carrer i que quan s'acosten a donar-li les indicacions descobreixen que l'home s'està masturbant. I amb aquests testimonis, estan elaborant un catàleg viu d'assetjaments a les dones a la ciutat.

 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!