Alerta sanitària

Un estudi de la UPC limita al 10% el nombre de contagis de covid-19 que es podrien detectar amb aplicacions per a mòbil

L'informe es decanta pels serveis d'atenció primària i de salut pública com a mètode per fer els seguiments

Un estudi de la UPC limita al 10% el nombre de contagis de covid-19 que es podrien detectar amb aplicacions per a mòbil. UPC

Un estudi de la UPC limita al 10% el nombre de contagis de covid-19 que es podrien detectar amb aplicacions per a mòbil. UPC

Un estudi del grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) indica que les aplicacions de telefonia mòbil que utilitzen tecnologia Bluetooth detectarien un màxim del 10% dels contagis. La investigació apunta que les aplicacions podrien ajudar a detectar alguns casos però en cap cas serien l'eina definitiva per combatre el virus. Segons l'equip d'investigació, els serveis d'atenció primària i de salut pública serien els més indicats per esbrinar, mitjançant entrevistes directes als pacients, els contactes potencialment infectats que ha tingut una persona després de donar positiu en covid-19 amb una prova PCR.

El coordinador de la recerca, Sergio Alonso, explica que a Espanya una de cada quatre persones no porta un telèfon amb connexió a internet, i subratlla que menors i gent gran són "un percentatge important" de persones que habitualment no tenen telèfons intel·ligents.

D'altra banda, també s'ha de tenir present que no tothom que té telèfon mòbil amb connexió a internet està disposat a descarregar-se aplicacions d'aquest tipus, o que molts usuaris porten els serveis Bluetooth i GPS desconnectats.

Tenint en compte aquests paràmetres, l'estudi indica que en l'escenari més favorable (suposant que la meitat de la població amb telèfon intel·ligent s'instal·lés l'aplicació), l'aplicació podria arribar a estar instal·lada i en funcionament en un 35% de la població.

Segons els investigadors, la condició mínima per poder detectar un contagi és que les dues persones tinguin instal·lada l'aplicació, fet que significaria que aproximadament en un 12% de la població es podrien detectar possibles contagis per aquesta via (en el supòsit que l'aplicació funcionés perfectament i detectés totes les possibles fonts de contagi). Aquesta xifra, afegeixen, està "lluny" de la immunitat de grup, que es basaria en detectar i aïllar un 66 % dels contactes de la persona contagiada.

L’estudi estima que un 70% dels contactes rellevants són casos propers i detectables per les aplicacions, mentre que l’altre 30% no ho seria. En canvi, sí podrien aparèixer en un estudi més típic de contactes (mitjançant entrevistes directes als pacients). Així, si es parteix d’aquest escenari en què només dues terceres parts dels contagis són detectables per una aplicació, juntament amb el poc ús estimat de les aplicacions, l’estudi conclou que s’arribarien a detectar, com a màxim, entre un 5 i un 10% de tots els possibles contagis.

Davant d'aquestes circumstàncies, l'equip d’investigació opina que les aplicacions podrien ajudar a detectar alguns casos però "en cap cas poden ser l'eina principal" per combatre la propagació del virus. Els serveis d'atenció primària i de salut pública "són els més indicats", mitjançant entrevistes directes als pacients, per esbrinar els contactes perillosos que ha tingut una persona després de donar positiu en una prova PCR. Com apunta Daniel López-Codina, coautor de l'estudi, “és prioritari incrementar els recursos humans en atenció primària i els serveis de salut pública, ja que les aplicacions no els poden substituir de cap manera”.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local