Sentència 1-O

La defensa de l'activista Adrián Sas recorre la sentència que el condemna a tres anys i mig de presó

L'advocat insisteix que el jove vilafranquí va ser jutjat en base a unes imatges editades i de dubtosa autenticitat

ACN/ Gemma Sánchez Vilafranca del Penedès 15-01-2021 19:53 Lectures 3132
La defensa de l'activista Adrián Sas recorre la sentència que el condemna a tres anys i mig de presó. ACN

La defensa de l'activista Adrián Sas recorre la sentència que el condemna a tres anys i mig de presó. ACN

La defensa del jove vilafranquí Adrián Sas ha presentat un recurs d'apel·lació contra la sentència amb que l'Audiència de Barcelona el va condemnar a tres anys i mig de presó per haver colpejat la policia durant el primer aniversari de l'1-O. El jutge el va considerar culpable d'un delicte d'atemptat als agents de l'autoritat i de lesions, mentre el va absoldre de desordres públics. L'advocat de Sas rebat la sentència assegurant que el tribunal es va basar en imatges "editades i de dubtosa autenticitat", segons el recurs al qual ha tingut accés l'ACN. Al mateix temps, la defensa assegura que durant el procés judicial es van vulnerar els drets a la presumpció d'innocència i a la tutela judicial efectiva.

Al recurs, la defensa de Sas qüestiona les proves amb què es va condemnar al jove, veí de Vilafranca del Penedès. Assenyala especialment l'ús d'imatges audiovisuals utilitzades pels Mossos d'Esquadra per identificar Sas setmanes després de la manifestació a les portes del Parlament, les quals es van reproduir també durant el judici.

L'advocat recorda que les imatges s'han d'aportar en el suport original, segons recull la jurisprudència, per esvair dubtes sobre la seva alteració. Al mateix temps, apunta que els vídeos s'han d'analitzar sencers, i que ha de ser el jutge qui seleccioni el fragment més rellevant, però no la policia.

Uns advertiments als quals la defensa hi afegeix l'obligatorietat que compareguin durant el judici els autors de les imatges. "És una testifical del tot necessària per assegurar que les imatges no han estat editades respecte allò que va succeir", remarca la defensa, que critica que els visionats utilitzats en el judici havien estat editats en diverses ocasions. També retreu que a la vista oral se'n va projectar només una selecció, després d'un acord entre el jutge i la fiscalia.

En paral·lel, la defensa de Sas també qüestiona la cadena de custodia dels vídeos, i adverteix que no hi ha constància de qui va lliurar les imatges a la policia, ni quan, ni com ho va fer. Una situació que, assegura, pot influir en el dret a la presumpció d'innocència.

Així, l'advocat sosté que aquest dret ha estat vulnerat per les proves utilitzades, mentre també assegura que no existeixen proves de càrrec suficients, encara que els vídeos s'acabessin refermant com a vàlids. Assegura que "no hi ha cap evidència" ni prova ferma per assenyalar que Sas és el noi que surt a les imatges colpejant la policia, ni tampoc elements que evidenciïn que ell està relacionat amb les lesions dels agents.

Finalment, avisa que s'ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva perquè la sentència incorpora diverses consideracions sobre el pal amb què s'acusa Sas de colpejar la policia, destacant vàries característiques que no havien estat esmenades en els escrits de les acusacions. Alhora, assegura que a la declaració de fets provats no hi ha suficients dades per determinar exactament com s'haurien fets els cops.

Per tot plegat, la defensa insta la Sala del Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia a revocar la sentència i a dictar-ne una de nova que absolgui Sas.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No