Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics

L'atenció primària del Penedès i Garraf llança una gran campanya per fomentar l’ús òptim dels antibiòtics

Els antibiòtics han salvat milions de vides, però ja han aparegut bacteris intractables perquè s’ha fet un ús excessiu d’aquest tractament

L'atenció primària del Penedès i Garraf llança una gran campanya per fomentar l’ús òptim dels antibiòtics. EIX

L'atenció primària del Penedès i Garraf llança una gran campanya per fomentar l’ús òptim dels antibiòtics. EIX

La Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS) de l’Institut Català de la Salut ha posat en marxa la campanya comunicativa PROA, que té com a finalitat promoure l’ús òptim dels antibiòtics. La campanya, que durarà prop d’un any, se serveix de missatges complementaris per adreçar-se tant a professionals de la salut com al conjunt de la ciutadania.

Els antibiòtics han salvat milions de vides, però ja han aparegut bacteris intractables perquè s’ha fet un ús excessiu d’aquest tractament. A més, crear nous antibiòtics és un procés molt llarg i actualment se’n creen pocs. Per això convé mantenir-ne l’efectivitat emprant-los només quan cal i de la manera més convenient.

La campanya comunicativa servirà tant per conscienciar la població general de fer un ús responsable dels antibiòtics, com per a educar-la sobre usos apropiats i inapropiats. D’aquesta manera compta amb missatges com ara “Evita l’automedicació” i “Els antibiòtics no curen processos virals”. Els missatges adreçats al col·lectiu sanitari en fomenten un ús correcte, tot facilitant dades basades en l’evidència i científica i les bones pràctiques, com ara “Consulta les guies locals. Per escollir el tractament empíric òptim cal considerar l’epidemiologia local.”

Els canals interns de difusió d’aquesta campanya són les intranets, els salvapantalles d’ordinador i els televisors informatius de l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital de Viladecans i els centres d’atenció primària de l’Àrea Metropolitana Sud de l’ICS, així com les xarxes socials d’aquestes institucions i suports publicitaris urbans.

A més, gràcies a un acord de col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, per primer cop la campanya va més enllà dels dels recursos propis de la GTMS per entrar també a les farmàcies del seu entorn territorial (municipis de l’Hospitalet i el Prat de Llobregat). Concretament, els missatges de la campanya PROA es difonen també a través dels televisors de les oficines de farmàcia i de bosses per a clients de farmàcies d’aquests municipis. Aquesta nova dimensió informativa pemet fer arribar els missatges sobre l’ús responsable dels antibiòtics a moltes més persones més enllà dels usuaris i professionals de l’ICS.

La Gerència Territorial Metropolitana Sud (GTMS)

La Gerència Territorial Metropolitana Sud comprèn el conjunt de centres i serveis sanitaris de l’ICS a l’Hospitalet de Llobregat, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i el Garraf. Inclou la Direcció d’Atenció Primària Costa de Ponent, amb 54 equips d’atenció primària i 17 unitats assistencials de suport, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital de Viladecans. Aquest territori correspon a una població de més d’1,3 milions de persones, 68 municipis i una extensió de 1.400 km2. Els més de 8.100 professionals dels seus centres d’atenció primària i hospitalària ofereixen a la ciutadania uns serveis de salut integrats i integrals de gran qualitat i eficiència.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!