Massís del Garraf

Ecologistes en Acció denuncia incompliments en la restauració de l'abocador del Garraf

L'entitat ecologista reclama a les administracions els mitjans necessaris per finalitzar els treballs de segellat, que s'han quedat a mitges per falta de pressupost

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grup Les Agulles–Ecologistes en Acció ha alertat aquesta setmana que s’està incomplint el projecte de restauració de l’abocador de la Vall de Joan (massís del Garraf) per manca de pressupost, i reclama a les administracions els mitjans necessaris per finalitzar els treballs de segellat.

El “dipòsit controlat” de residus sòlids urbans del Garraf va deixar de rebre escombraries oficialment el 31 de desembre de 2006, després d’haver-se incomplert dues dates de tancament anteriors (1999 i 2004). Quan es va produir el tancament, el projecte de restauració tenia el finançament confirmat, però les administracions han incomplert els compromisos i a hores d’ara, el 60% de l’abocador segueix sense segellar i restaurar.

“Aquest incompliment és greu perquè demostra un cop més la deixadesa de l’administració amb el nostre territori. Fa 40 anys que tenim l’abocador, que és un atemptat brutal al medi natural, i encara se segueixen incomplint els terminis i els plans” ha afirmat Jaume Grau, portaveu de Les Agulles, després d’una visita a les instal·lacions del dipòsit amb els responsables de l’Àrea Metropolitana. “Els impactes de no clausurar efectivament l’abocador són greus: les aigües de pluja se segueixen infiltrant i arrosseguen els lixiviats contaminants cap a les corrents subterrànies, que acaben als camps de conreu i al mar, i se segueixen emetent gasos contaminants d’efecte hivernacle”, ha recordat el portaveu ecologista.

El successius Plans metropolitans de residus preveien recollir segregadament i tractar la majoria dels residus municipals, però la desídia dels ajuntaments i la manca de finançament per part de la Generalitat va impedir complir els objectius. Encara avui, els municipis més grans al voltant de l’abocador (Gavà, Castelldefels o Viladecans, per esmentar alguns exemples) presenten índexs de recollida segregada clarament insuficients (al voltant dels 52 kg/persona/any), molt per sota de la mitjana catalana de 118 kg/persona/any.

“Encara que la part de l’abocador que s’ha restaurat presenta un aspecte molt integrat al paisatge, i que els lixiviats que es poden captar són tractats adequadament a la depuradora pròpia, no hem d’oblidar que l’abocador continua sent un malson que impacta no només sobre el medi ambient del Parc del Garraf, sinó sobre tota l’àrea metropolitana contaminant les aigües dolces, el mar i l’atmosfera. Molts lixiviats s’infiltren i van a les aigües subterrànies sense cap tractament”, recorden els ecologistes.

A l’actualitat, manquen uns 15 milions d’euros de pressupost per tal d’escometre el segellat i restauració total de l’espai. Ecologistes en Acció assenyala a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC- Generalitat) com a responsables de finançar l’actuació i posar fi, així, a un desastre que dura ja 4 dècades.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local