Filtracions

Un jutge de Vilanova investiga si l'antic abocador del Garraf ha contaminat pous d'Olivella

L'Ajuntament d'Olivella va denunciar els nivells de contaminació per amoni i carboni del pou que subministrava l'aigua potable a la urbanització de Plana Novella

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un jutge de Vilanova i la Geltrú investiga possibles filtracions de l'antic abocador del Garraf a Olivella. Segons informa l'agència Efe, el jutjat de Vilanova investiga si filtracions de l'antic abocador del Garraf, un dels majors d'Europa que va funcionar durant tres dècades, han contaminat els pous que fins a 2016 van proveir d'aigua de boca l'urbanització de Plana Novella.

La investigació arrenca a partir d'una denúncia que l'Ajuntament d'Olivella va presentar als jutjats, després que els veïns de la urbanització afectada detectessin que el pou que els subministrava l'aigua potable tenia elevats nivells de contaminació per lixiviats, principalment amoni i carboni, han informat a Efe font jurídiques.

L'associació de veïns de Plana Novella, que exerceix l'acusació particular en la causa, ha aportat un informe pericial al jutge que conclou que els "alts nivells de contaminació" dels pous La Falconera i Pou Carbó situats en la zona apunten a l'existència d'una "filtració persistent en el dipòsit controlat" que alberga els residus de l'antic abocador. Segons informa l'agència Efe, la presència de tòxics en l'aigua obligarà la urbanització a proveir-se d'aigua de la concessionària Aigües Ter-Llobregat (ATLL), la qual cosa requerirà una inversió de 1,5 milions d'euros.

L'abocada va ocupar prop de 60 hectàrees entre Gavà i Begues i va acollir els residus que generava bona part de l'àrea metropolitana des de 1974, acumulant 26 milions de tones de deixalles fins que va ser clausurat en 2006, fruit d'anys de mobilitzacions veïnals.

Per encàrrec del jutge de Vilanova que porta el cas, l'Institut Nacional de Toxicologia ha analitzat diverses mostres d'aigua de dos pous de Plana Novella extretes a 347 metres de profunditat, en les quals es van detectar nivells d'amoni de 4,01 mil·ligrams per litre.

L'informe, al fet que ha tingut accés Efe, conclou que l'índex d'amoni dels pous examinats "supera el valor consensuat per a qualificar una aigua com no apta per al consum", per la qual cosa insta a "prendre mesures correctores abans d'arribar a l'usuari".

Per part seva, un informe dels Mossos d'Esquadra encarregat pel jutge conclou que els nivells d'amoni detectats en els pous que proveeixen la urbanització poden implicar "un risc per a la salut i el medi ambient" i que "la hipòtesi més plausible" de la seva causa és "la contaminació latent de l'aqüífer per la possible infiltració al subsòl dels lixiviats generats" per l'antic abocador, segons la informació de l'agència Efe.

Toi i això, els mossos afegeix que "no es poden extreure unes conclusions definitives, per falta d'elements prou raonables de judici que permetin determinar la presumpta comissió d'un delicte contra el medi ambient en la gestió integrada de l'abocador", per la qual cosa demana una recerca "de caràcter més complex".

El jutge va obrir en 2016 diligències per a investigar l'origen de la contaminació i, davant la falta de resultats concloents, als sis mesos va dictar el sobreseïment provisional, per haver transcorregut el termini màxim que fixa la llei per a una instrucció.

Però el cas ha continuat tramitant-se i s'està a l'espera de la pròxima reobertura de la causa, a la llum dels nous informes presentats per les acusacions, que pretenen centrar ara la recerca a esbrinar si un deficient manteniment de l'abocador -gestionat per l'empresa Tirsa i que depèn de l'Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB)- està provocant les filtracions contaminants.

De fet, en un escrit presentat el mes passat, al fet que ha tingut accés Efe, la Fiscalia s'oposa al fet que s'arxivi definitivament la causa per haver prescrit el delicte ambiental que s'investiga, com ha demanat la AMB argumentant que des de l'any 2007 no han entrat residus en l'abocador clausurat.

La Fiscalia admet que, a la llum dels informes aportats fins ara, "no queda patent que l'entrada de residus hagi estat l'origen i única causa de la contaminació", però insisteix que aquesta "també podria haver-se de, entre altres, a un mal tractament dels lixiviats latents en l'abocador del Garraf".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local