Remodelació del front marítim

Zones verdes i aparcaments soterrats guanyen el concurs d'idees per reordenar el passeig marítim

Les propostes premiades plantegen edificis-mirador, flexibles i envoltats de zones d'umbracles a la plaça del Port

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 16-03-2015 21:50 Lectures 3861
EIX. Concurs d'idees per reordenar el passeig marítim de Vilanova. Proposta Voramar

EIX. Concurs d'idees per reordenar el passeig marítim de Vilanova. Proposta Voramar

Un passeig molt linial, edificacions que alliberin el màxim d'espai a l'aire lliure envoltades de zones verdes i aparcaments soterrats són els punts en comú de les tres propostes guanyadores del concurs d'idees sobre el passeig marítim i la plaça del Port de Vilanova. Aquest dilluns l'Ajuntament ha donat a conèixer el veredicte, que ha concedit el primer premi a la proposta titulada “Voramar”, de Jaume Artigues i Isabel Benassar. El segon i el tercer lloc ha estat per a “Àgora de mar” i “+Verd +port +mar”, respectivament. Els tres projectes guanyadors d'entre les 24 propostes presentades han estat també els més votats per les 700 persones que han participat en una consulta ciutadana amb motiu del concurs, segons han explicat l'alcaldessa, Neus Lloveras, i el regidor d'Urbanisme, Joan Giribet. Ambdós han destacat que la “coincidència” entre el jurat i la ciutadania és una “molt bona base” per tirar endavant el projecte en el futur.

Un equipament envoltat d'un jardí

El projecte guanyador proposa un passeig lliure i continu destinat als vianants amb 10 metres d'amplada mínima, que enllaçaria el passeig del Carme amb la platja del Far. Els arquitectes aposten per construir un aparcament subterrani d'una planta i 500 places a la plaça dels Pescadors que eliminés les places de parquing en superfície, i la creació de l'anomenat “Jardí de Voramar” al costat del port, un “parc linial” integrat en les places del Port i dels Pescadors.

A aquesta darrera plaça també es construïria el nou equipament de la ciutat, envoltat del jardí. Segons la memòria del projecte, “el nou equipament és el pretext i motiu per organitzar el jardí entorn seu i per proposar una petita alteració de la topografia que serveix per ordenar la plaça i crear llocs d’encontre davant del mar. Es tracta de crear un edifici que relacioni la ciutat amb el mar, que es recolzi sobre la plataforma urbana, però s’elevi sensiblement fins a formar un mirador sobre el port”. El projecte global es divideix en quatre fases i suma un pressupost de 22,6 milions d'euros.

Continuïtat amb el passeig del Carme

La segona proposta, “Àgora de Mar”, a càrrec d'Òscar Blasco i el seu equip, planteja aplicar els criteris bàsics amb els que es va construir el passeig del Carme a través d'un “projecte unitari” que mostra una continuïtat en el disseny i la mobilitat. El projecte opta per agrupar en una sola construcció tota la superfície edificable que el Pla Especial del Port atorga a la Plaça del Port a través d'un equipament públic orientat al mar situat al costat de l'àgora de mar, una porxada en la que es podrien organitzar “fires o mercats a la porxada, actes públics en el seu interior, o altres esdeveniments més multitudinaris”. També es proposa la construcció d’un nou aparcament soterrat d’una planta a la dàrsena de pescadors que absorbiria la majoria de l’aparcament actual. El projecte es divideix en set fases amb un cost total de 10,9 milions d'euros.

Un edifici de volumetries lleugeres i permeables

La proposta que ha quedat en tercer lloc, +Verd +Port +Mar, signada per Antoni Barceló i Bàrbara Balanzó planteja un corredor verd marítim que inclou un parc. El projecte defensa una proposta global de passeig marítim que assoleix des del passeig de Ribes Roges fins el Far de Sant Cristòfol, i la reubicació de les actuals places d’aparcament del passeig cap a aparcaments dissuasoris soterrats a les pistes de Ribes Roges i la plaça dels Pescadors. La plaça del Port acolliria un “sistema flexible d’ocupació a mode d’umbracle i de zones verdes amb paviments ceramics que recorden la tradició pesquera de la localitat a qualsevol passejant, reproduint un paviment de xarxes de colors tal i com passa des de fa anys a la plaça dels Pescadors”. L'edifici seria d'una sola planta de 3,5 metres d'alçada com a màxim, i de volumetries “permeables i lleugeres”.

L'icona de la ciutat, un tramvia

La idea més innovadora del projecte que ha quedat en tercer lloc, però, és la del “Tramvia VNG”, un transport sostenible que comunicaria la ciutat amb la franja marítima convertint-se en “el pol d’atracció i revulsiu que impulsi la reactivació econòmica i social de tota la ciutat”. El projecte preveu que el tramvia es converteixi en “una icona per a la ciutat, talment com altres referents com puguin ser Lisboa o San Francisco”. El pressupost de les tres primeres fases és de 7,7 milions d'euros; la quarta i última fase correspondria al tramvia però no té un cost estimat.

Els tres projectes guanyadors corresponen a arquitectes prodecents de Barcelona. Entre els quatre accèssits que s'han atorgat  (“Llindar”, “E la nave va”, “orígens” i “Lligant caps”) sí que hi ha dos projectes elaborats per vilanovins (Taller-Tres Arquitectura, i Carles i Carolina Orriols i Caba).

Un projecte amb una base “molt sòlida”

“Aquest és un procés que es fa després de molts anys de debat”, ha apuntat Lloveras. Des de l'any 2000 ha hagut projectes però no ens hem posat d'acord. Hem cregut que calia començar de zero i fer un concurs que no només tingui aspectes tècnics i en el que els ciutadans puguin participar”, ha agegit. L'alcaldessa ha destacat que els tres primers premis del jurat coincideixen amb els quatre primers resultats del porcés participatiu. “El repte de tirar endavant aquets projecte és que té una base tècnica i ciutadana molt sòlida”, ha assegurat.

El regidor d'Urbanisme ha subratllat el fet que “la proposta guanyadora no ha de ser exactament la que es dugui a terme”, atès que la voluntat del govern és agafar idees dels tres projectes guanyadors. 

Segons Lloveras, el govern portarà els resultats del concurs al ple municipal properament, i, un cop “definits els trets conjunts” que han de caracteritzar el projecte la intenció és “començar a treballar els processos urbanístics, econòmics, etc.”, tenint en compte que caldrà cercar recursos per poder costejar la reordenació del passeig marítim i la plaça del Port.

Els projectes

Concurs d'idees per reordenar el passeig marítim de Vilanova. Proposta Àgora de mar Concurs d'idees per reordenar el passeig marítim de Vilanova. Proposta + Verd

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No