Remodelació del front marítim

La Sala exposa 24 propostes sobre el futur front marítim de Vilanova

La creació d'una piscina olímpica i d'un tramvia, dues de les idees dels projectes que participen al concurs convocat per l'Ajuntament

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 11-02-2015 10:55 Lectures 2756
Ajuntament de Vilanova. La Sala exposa 24 propostes sobre el futur front marítim de Vilanova

Ajuntament de Vilanova. La Sala exposa 24 propostes sobre el futur front marítim de Vilanova

Des d'una piscina olímpica fins a un paisatge dunar, una platja urbana o diversos equipaments multifuncionals són algunes de les propostes per transformar el passeig marítim i la plaça del Port de Vilanova que estaran exposades a La Sala fins el 15 de març. Un total de 24 estudis d'arquitectura participen al concurs d'idees convocat per l'Ajuntament, que premiarà amb 18.000 euros el projecte guanyador, si bé haurà set premiats entre tots els aspirants. La mostra exhibeix la gran diversitat d'idees al voltant de la transformació del front marítim, i la intenció del govern local és extreure suggeriments de més d'un projecte a l'hora d'afrontar la remodelació, que de moment no té calendari d'execució.

“Qualitat tècnica” dels projectes
“És un èxit tenir 24 projectes”, va explicar el regidor d'Urbanisme, Joan Giribet, durant la presentació de la mostra, aquest dimarts. Per a Giribet, la intenció era obtenir propostes “d'una manera més objectiva i menys contaminant” mitjançant la participació de professionals de fora de la ciutat. El responsable d'Urbanisme destaca “la qualitat tècnica” dels projectes, que es poden consultar per internet a la web de l'Ajuntament. Giribet també deixa clar que “el concurs no és vinculant”. “El projecte guanyador no ha de ser el que es realitzi però sí el que ens orienti”, va dir el regidor. Un tribunal integrat pels serveis tècnics municipals, tècnics externs, el Col·legi d'Arquitectes i de representants polítics i de les entitats serà l'encarregat de valorar les propostes a partir del 16 de març. El veredicte té com a data límit el dia 20 del mes vinent. D'altra banda, el 21 de febrer es durà a terme una sessió participativa amb tallers i un debat per recollir les opinions dels ciutadans.

Projectes viables i per fases
Tant Giribet com l'alcaldessa, Neus Lloveras, van apuntar que el concurs ha donat “molta flexibilitat” per aconseguir que es presentessin plantejaments molt diferents. Dues de les exigències de la convocatòria, però, era que els projectes fossin “viables” i que es poguessin executar per fases, tenint en compte que l'Ajuntament haurà de buscar els recursos econòmics per tirar endavant la remodelació de manera progressiva. El regidor d'Urbanisme també va recalcar que la convocatòria demanava “que es tractés molt la plaça del Port”, en ser un projecte que l'Ajuntament “té la possibilitat econòmica de desenvolupar” a través dels ajuts atorgats per la Diputació i la Generalitat per transformar aquest espai de la ciutat, que sumen 1,8 milions d'euros.

El cost total de l'exposició i els premis és de 160.000 euros. A banda dels 18.000 euros per al projecte guanyador, el segon premiat s'emportarà 15.000 euros, el tercer, 10.000, i quatre projectes restants rebran 5.000 euros.

Propostes molt variades
Les propostes de transformació del front marítim són realment variades. Entre les idees, hi ha l'enderroc de l'actual plaça del Port i la construcció d'un nou moll d'accés i una piscina olímpica a la zona. D'altres aposten per la vegetació com a autèntica protagonista i generadora d'espais al llarg del front marítim. També es planteja la possibilitat de construir edificis inspirats en l'estructura dels vaixells i les escates dels peixos a la mateixa plaça del Port, o la compaginació d'un jardí amb una zona per a activitats i dos edificis: un de polivalent, i un altre de petit format per a activitats comercials i de serveis.

Altres idees són fer de la plaça del Port una platja urbana que a la vegada sigui pròxima a un edifici mirador; reubicar la plaça del Port i l'edifici previst a les pistes esportives de Ribes Roges, o quadriplicar l'espai de la plaça i instal·lar-hi un paisatge de dunes. Un dels projectes també defensa la posada en marxa d'un tramvia que connecti la ciutat amb el front marítim. També resulta interessant la gran diversitat de solucions per al trànsit rodat i els aparcaments; en aquest sentit, moltes de les propostes opten per crear parkings soterranis.

Cada proposta compta amb una memòria que explica les diferents actuacions i el pressupost de l'actuació. Les xifres dels costos també són molt diferents, i n'hi ha tant de de quatre milions d'euros com de dotze.

La remodelació de la plaça del Port ha creat un conflicte amb veïns del col·lectiu Baix a mar els darrers mesos. Els ciutadans, que van recollir gairebé 2.000 signatures de suport, reclamen un plaça amb la mínima urbanització possible i sense cap edificació amb el lema “més mar i menys ciment”.

La Sala exposa 24 propostes sobre el futur front marítim de Vilanova La Sala exposa 24 propostes sobre el futur front marítim de Vilanova

Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

A les portes del final del curs escolar, segurament ja heu començat a preparar les vacances. Mar, muntanya, viatge a l'estranger, sortides a l'entorn més proper...

On marxareu de vacances aquest estiu?

A una destinació catalana
A una destinació dins de l'Estat
A una destinació a l'estranger
Ens quedem a casa