Civisme

L'estació de trens de Vilanova i la Geltrú, punt negre del vandalisme, segons Renfe

En poc més d'un any, hi ha hagut 23 destrosses a l'accés secundari de la infraestructura, mentre l'Ajuntament prepara un pla de xoc contra l'incivisme

ACN/ Gemma Sánchez Vilanova i la Geltrú 20-01-2016 12:49 Lectures 2020
Pla general, des de l'exterior, de l'accés secundari de l'estació de Vilanova i la Geltrú tancat al públic. ACN

Pla general, des de l'exterior, de l'accés secundari de l'estació de Vilanova i la Geltrú tancat al públic. ACN

Renfe situa l'estació de Vilanova i la Geltrú com "el punt amb més vandalisme de tot Catalunya". Així ho han assegurat a l'ACN fonts de la companyia ferroviària, després que l'accés secundari d'aquesta infraestructura fos destrossat 22 vegades durant el 2015 i ja hagi patit un nou atac aquest 2016. Les dades facilitades per Renfe recullen que, en la majoria de casos, s'han rebentat els vidres de les màquines validadores del pas que prové del Barri de Mar. Cada cop que hi ha una destrossa, la companyia tanca l'accés fins que reposa el material, el qual li costa, de mitjana, 1.000 euros cada vegada. Actualment, l'espai torna a estar tancat. L'Ajuntament de Vilanova admet estar preocupat per la situació i assegura que està preparant un pla de xoc contra l'incivisme.
Tant Renfe com l'Ajuntament de Vilanova admeten que existeix "un problema d'incivisme", el qual supera les mesures de reforç del control desplegades durant els darrers mesos. Des de la companyia ferroviària han assegurat que "s'ha intensificat la presència de seguretat a la instal·lació, que està dotada de càmeres i elements de monitorització més moderns de la xarxa de Rodalies".

Tot i el reforç de seguretat acordat entre la companyia i l'Ajuntament, el vandalisme a l'accés del Barri de Mar persisteix. L'alcaldessa, Neus Lloveras, ha lamentat que la ciutat encapçali el "rànquing desagradable" del vandalisme a les estacions, però ha descartat que la solució sigui un control exhaustiu amb vigilància presencial. "Què volem tenir? Una ciutat amb més policia i més vigilants? Crec que la solució no és aquesta", ha afirmat Lloveras a l'ACN. Per l'alcaldessa és primordial afrontar la situació fomentant els bons comportaments, assegurant que "el repte que tenim és ser una ciutat on el civisme sigui màxim".

En aquest sentit, el govern està elaborant el 'Pla de xoc del civisme'. El document està ara en fase inicial, de diagnosi dels punts de la ciutat on cal incidir per fomentar la bona convivència. Posteriorment, preveu redactar amb els cossos de seguretat, entitats i associacions de veïns les diferents mesures i actuacions a desplegar per frenar els comportaments incívics. Segons Lloveras, "no només hi haurà sancions", sinó accions a desplegar "de forma conjunta", entre el govern i la ciutadania. "Ha de ser un Pla de tota la ciutat", ha afirmat.

En el cas concret de l'estació de Renfe, Neus Lloveras ha fet una crida a la població per a què col·labori al màxim per frenar el més aviat possible l'onada de desperfectes. Així, ha demanat que la gent "sigui partícip" i "manifesti el seu rebuig davant aquests actes" en el mateix moment que els presenciï. Segons Lloveras, les destrosses no han estat totes provocades per la mateixa persona ni totes s'han fet sota una mateix patró.

Per la seva part, Renfe assegura que ha denunciat tots els casos als Mossos d'Esquadra, que treballen per identificar els autors de les destrosses. Fonts policials han confirmat que, de la vintena de desperfectes acumulats des del 2015, fins ara només s'ha produït una detenció. Va ser el mes de setembre, en una investigació conjunta amb la Policia Local de Vilanova. Amb les càmeres de videovigilància, van identificar un home que un dia s'havia encastat contra les portes de la màquina. L'arrestat era veí de la mateixa ciutat, de 33 anys, i acumulava diversos antecedents policial. Va ser denunciat per un delicte de danys.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No