Animals de companyia

L’Ajuntament de Cubelles ordena tancar la gossera

El consistori argumenta que l’espai no té llicència d’activitat però els responsables s’oposen a abandonar-lo

ACN/ Gemma Sánchez Cubelles 11-03-2019 19:02 Lectures 3127
L’Ajuntament de Cubelles ordena tancar la gossera. ACN

L’Ajuntament de Cubelles ordena tancar la gossera. ACN

L’Ajuntament de Cubelles ha ordenat el tancament de la gossera del municipi, gestionada per la Protectora d’Animals i Plantes del Garraf. El consistori ha donat 15 dies als responsables de l’espai –de propietat privada- per abandonar-lo, argumentant que no tenen llicència. Els responsables de l’entitat, però, s’oposen a treure el mig centenar de gossos que custodien i adverteixen que el desallotjament s’haurà de fer a la força. L’ordre de l’Ajuntament és el final d’un litigi judicial que es remunta al 2004, quan un veí va presentar una queixa advertint que l’espai no tenia permisos. El consistori va concloure que el recinte havia de tancar però la Protectora va elevar el cas als tribunals, que el 2015 van donar la raó al govern municipal.

Segons la documentació a la que ha tingut accés l’ACN, l’Ajuntament de Cubelles ha comunicat el tancament imminent de la gossera. A finals del 2018 va anunciar a la Protectora que executaria la sentència per cessar l’activitat, i va donar a l’associació la possibilitat de presentar-hi al•legacions. El consistori, però, les ha desestimat totes i ha activat el compte enrere, donant quinze dies a l’entitat per treure els gossos de l’espai. El termini acaba a finals de mes.

Des del govern qüestionen les condicions de salubritat de l’espai, i el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, recorda que l’entitat mai ha seguit els requisits mínims per adequar el recinte i procedir a demanar la llicència de forma correcta. Alhora, el consistori remarca que ja té un acord amb la Mancomunitat Penedès Garraf per fer ús del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics quan un gos és recollit a la via pública, garantint així el servei d’una gossera.

Al seu torn, els responsables de la Protectora, es neguen a tancar les instal•lacions de Cubelles i adverteixen que “no cediran a les bones”, segons el portaveu, Alex José. Asseguren que la seva activitat no requereix de llicència municipal perquè així ho va resoldre la Generalitat l’any 2000, i recorden que fins l’any 2008 anys l’Ajuntament els va estar subvencionant l’activitat sense requerir cap permís específic.

L’entitat també denúncia públicament que el govern vol tancar la gossera perquè és prop de terrenys susceptibles de desenvolupament urbanístic, els quals són propietat de familiars de membres del govern municipal. “Sembla que l’Ajuntament té molta pressa en tancar el refugi”, apunta José, qui acusa l’executiu de ser còmplice d’una “operació d’especulació immobiliària”.
Unes acusacions que el govern nega.

Si la Protectora no ha abandonat les instal•lacions un cop acabin els quinze dies d’ultimàtum, el consistori preveu comunicar dia i hora per presentar-se al recinte. Si els gossos encara són a l’espai, executarà el desallotjament i no descarta demanar l’ordre d’un jutge per accedir a l’espai de forma forçosa.

La retirada dels animals, més de 273.000 euros

Si bé la intenció del govern és que la Protectora s’encarregui de reubicar totes les bèsties, el regidor Josep Maria Hugué apunta que el consistori té un protocol per fer-ho de manera subsidiària si l’entitat no se n’ocupa. En aquest cas, l’Ajuntament assumiria les despeses però després ho revertiria a l’entitat, que ja diu que s’oposa a pagar-ho.

Segons la documentació i els càlculs que el consistori va entregar a la protectora al desembre, retirar els animals, cuidar-los des d’altres centres i fomentar-ne l’adopció costarà 11.500 euros el primer any, i més de 95.000 el segon. En paral•lel, l’enderroc de les instal•lacions i la descontaminació dels terrenys pujarà uns 121.000 euros. Hugué insisteix que “si s’ha d’executar aquest pla, es garantirà el benestar dels animals”.

Més de 10 anys de negociacions

L’origen de la disputa va ser la queixa presentada per un veí l’any 2004, la qual l’Ajuntament va resoldre de forma definitiva el 2008, concloent que l’espai havia de tancar perquè no tenia llicència d’activitats. Un any després, la gossera seguia en marxa i l’Ajuntament va reafirmar el tancament. Va ser aleshores quan la Protectora va dur el cas als tribunals, mentre l’entesa amb el govern era inviable.

Amb la discussió traslladada als jutjats, la negociació es va diluir fins que el 2015 el Tribunal Superior de Justícia va sentenciar de manera ferma a favor de l’Ajuntament, autoritzant-lo a tancar la gossera. Durant aquest mandat, el govern ha intentat de nou sense èxit un acord per la retirada dels animals, i ha decidit executar la sentència. “De no fer-ho, estaríem prevaricant perquè estaríem incomplint l’ordre d’un jutge”, apunten fonts municipals.

L’Ajuntament de Cubelles ordena tancar la gossera L’Ajuntament de Cubelles ordena tancar la gossera L’Ajuntament de Cubelles ordena tancar la gossera
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El PSOE (122) guanya les eleccions i suma amb Cs (57) o amb Podem (42) i independentistes

ELECCIONS GENERALS. Després dels resultats del 28-A, quin pacte de govern prefereixes al Congrés?

PSOE + Podem + independentistes
PSOE + Ciutadans