Animals de companyia

L'Ajuntament de Cubelles intenta tancar la gossera però els propietaris ho impedeixen

El consistori recorda que l'espai no té llicència d'activitat

ACN Cubelles 06-11-2020 18:07 Lectures 4008
L'Ajuntament de Cubelles intenta tancar la gossera però els propietaris ho impedeixen. ACN

L'Ajuntament de Cubelles intenta tancar la gossera però els propietaris ho impedeixen. ACN

L'Ajuntament de Cubelles ha intentat tancar la gossera, sense èxit. Aquest divendres, una comitiva municipal flanquejada per agents de la Policia Local i del SEPRONA s'ha presentat a les instal·lacions per precintar l'activitat i retirar els animals, en compliment d'una sentència judicial. L'associació que gestiona l'espai, però, els ha impedit el pas. El consistori remarca que la Protectora d'animals i plantes del Garraf no té llicència per exercir de gossera i insisteix que els tribunals n'han avalat el tancament. L'entitat, però, sosté que "compleix tota la normativa que ha de complir" i ha vetat l'entrada dels representants municipals fins que aquests no tinguin una ordre d'accés signada per un jutge.

La intenció de l'Ajuntament era executar una sentència del TSJC de l'any 2015, en què el jutge resolia una històrica disputa sobre la legalitat de la gossera i donava la raó al consistori. Des d'aleshores, el tancament s'ha dilatat en busca d'un acord amb la protectora per reubicar l'activitat, però la primavera del 2019 l'Ajuntament ja va comunicar que procediria a tancar l'espai i a retirar els animals que hi quedessin.

La lenta burocràcia i l'estat d'alarma dels últims mesos han endarrerit el procés fins a principis d'aquesta setmana, en què el consistori va avisar l'associació que aquest divendres els precintaria l'activitat. Des que la Protectora va rebre l'avís, ha mobilitzat els voluntaris per promoure nombroses adopcions i acollides dels gossos. En tres dies, una vintena d'animals han sortit de l'espai, on aquest divendres només quedaven dos gossos.

Tot i haver buidat pràcticament el recinte, la Protectora d'animals sosté que la seva activitat és legal i aquest divendres ha vetat l'entrada de la comitiva municipal i dels agents policials. El vicepresident de l'entitat, Àlex José, els ha convidat a tornar quan tinguin una ordre judicial que els autoritzi a entrar.

"La protectora està molt ben gestionada i compleix totes les normatives que ha de complir", defensa José, que assegura que els voluntaris mostren una "gran estima" cap a tots els animals i acusa l'Ajuntament d'haver actuat d'una forma "molt bèstia" ordenant la fi d'un refugi que funciona de manera altruista des de fa 32 anys.

Al mateix temps, José sospita que el govern municipal està procedint a tancar la seva gossera per presumptes interessos urbanístics. "El regidor de Medi Ambient és familiar de les propietàries dels terrenys que tenim aquí al costat", destaca, tot assegurant que la parcel·la adjacent va ser venuda a una immobiliària ara fa quinze anys.

Al seu torn, el govern municipal s'escuda en la sentència del 2015 que autoritza el tancament de la gossera. El portaveu Raül Mudarra recorda que el procés judicial es remunta a una disputa iniciada el 2008, quan el govern d'aleshores moment va emetre un decret d'alcaldia demanant tancar l'activitat perquè no tenien llicència. Mudarra assenyala que va ser l'entitat qui va elevar el cas als tribunals, que al final van avalar el tancament.

"Des del 2008 han tingut prou marge per plegar i treure els animals", apunta el regidor portaveu, que lamenta la manca d'entesa per buscar una alternativa. Davant l'intent de tancament frustrat d'aquest divendres, Mudarra avisa que l'Ajuntament tramitarà l'ordre judicial per accedir a l'espai. Pel que fa al futur dels animals que es retirin, puntualitza que el consistori ha contractat una empresa que els traslladarà a un refugi d'Argentona (Maresme).

En relació a les acusacions sobre una possible especulació urbanística, el portaveu ho rebat: "No hi ha cap pla urbanístic a la zona i, si hi hagués alguna planificació, els primers beneficiaris serien els propietaris dels terrenys de la gossera".

L'Ajuntament de Cubelles intenta tancar la gossera però els propietaris ho impedeixen L'Ajuntament de Cubelles intenta tancar la gossera però els propietaris ho impedeixen L'Ajuntament de Cubelles intenta tancar la gossera però els propietaris ho impedeixen
Energies renovables

El futur verd del Penedès

Jaume Casañas

Les notícies sobre les propostes d'implantació de les energies renovables es multipliquen a diari. A la Vegueria del Penedès portem un mes on aquestes notícies preocupen a l'opinió pública

ENQUESTA WEB

A les portes del final del curs escolar, segurament ja heu començat a preparar les vacances. Mar, muntanya, viatge a l'estranger, sortides a l'entorn més proper...

On marxareu de vacances aquest estiu?

A una destinació catalana
A una destinació dins de l'Estat
A una destinació a l'estranger
Ens quedem a casa