Edmaktub

Els investigadors del Projecte Rorqual lamenten un descens de l’albirament de balenes al Garraf degut a la sequera

El grup de recerca tan sols observa cinc exemplars, el menor registre de tots els anys

ACN Vilanova i la Geltrú 08-07-2019 17:34 Lectures 2185

El grup d’investigadors Edmaktub, impulsors del Projecte Rorqual i dedicats a l’estudi científic i a la divulgació del medi aquàtic, ha lamentat un descens en el nombre de balenes albirades davant la costa del Garraf. Durant l’última primavera, tan sols han observat cinc exemplars, sent el pitjor registre en deu anys. Una situació que han atribuït als períodes de sequera registrats a Catalunya, segons han assenyalat en un comunicat aquest dilluns. Edmaktub ha destacat que l’absència de pluges entre gener i abril ha provocat un descens de la força dels rius i això, de retruc, ha afectat els nutrients que arriben a la costa en comparació a altres anys.

El grup de recerca ha detallat que va albirar els dos primers exemplars de Rorqual de l’any durant el mes de març, els quals anaven en direcció Tarragona, mentre que a principis de maig en va observar tres més en sentit contrari.

Edmaktub ha destacat que l’últim any ha analitzat 20 mostres de placton per estudiar l’aliment de les balenes. Amb tot, només ha trobat el principal zooplacton dels cetacis en dues mostres durant el més de maig, i en molt baixa concentració.

Pel que fa a les temperatures, s’ha mantingut una capa amb aigua més calenta durant aproximadament els tres primers metres de superfície, la qual ha anat a més a mesura que avançava la temporada. Els investigadors han assenyalat que hi ha hagut especialment canvis de temperatura a l’abril i principis de maig, estenen la capa d’aigua més calenta fins uns deu metres.

D’altra banda, Edmaktub ha albirat altres cetacis prop del Garraf. L’espècie més localitzada ha estat el dofí llistat, amb més de 60 registres. També han albirat exemplars de dofí mular, cap d’olla gris i negre, catxalots, zífids i dofins comuns.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres