Glòria

Els municipis del Garraf i Baix Penedès més afectats pel Gloria esperen recuperar la normalitat la setmana que ve

Els ajuntaments calculen que les platges ja s'hauran regenerat quan comenci la temporada de bany

ACN/ Xavi Toscano Cubelles 24-01-2020 20:12 Lectures 2941
Pla general dels desperfectes del temporal al passeig maritim de Cubelles. ACN

Pla general dels desperfectes del temporal al passeig maritim de Cubelles. ACN

Els municipis del Garraf i el Baix Penedès més afectats pel pas del Gloria han començat a fer una valoració dels danys un cop passat el temporal. Els desperfectes en aquesta zona del territori no han estat tan greus com a Girona o al Delta de l'Ebre i els ajuntaments calculen que en una setmana es podran tornar a la normalitat. A Cubelles, aquest divendres han començat les tasques de neteja al passeig Marítim i a Vilanova i la Geltrú s'ha replantat l'arbrat que va caure. A Calafell ja es podia passejar pel costat del mar després que els equips de neteja hagin tornat a la platja la sorra que el mar va escampar pel passeig Marítim. Els municipis han assegurat que per a l'inici de la temporada de bany les platges estaran a punt.

Del conjunt d'afectacions al litoral del Garraf, el municipi on més ha impactat el Gloria ha estat Cubelles, on el mar s'ha menjat per complet el passeig Marítim per la força de les onades. Aquest divendres les màquines excavadores han començat a treballar per retirar el metre i mig de sorra que ha deixat el temporal. Les onades van arribar a entrar en comerços i baixos dels edificis construïts a primera línia platja. Això ha provocat que els bancs i papereres del passeig marítim hagin quedat enterrats per la sorra, les pedres i les restes de vegetació que ha expulsat el mar. L'ajuntament ha calculat que en una setmana es podrà recuperar la normalitat al passeig. L'alcalde accidental de Cubelles, Raül Mudarra, ha explicat a l'ACN que després de la neteja caldrà fer una actuació "més important" per "evitar que els efectes de futurs temporals no siguin tan greus". Mudarra ha demanat la col·laboració del Ministeri a través de la direcció general de Costes, de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per fer aquest replantejament, que passaria per "ampliar els espigons i protegir el passeig marítim".

A Vilanova i la Geltrú, el temporal Gloria va fer caure més de 50 arbres a la via pública que, segons ha explicat l'alcaldessa Olga Arnau, la majoria s'han pogut tornar a replantar aquest divendres. En el cas de les platges, excepte la platja de Sant Sebastià, totes han quedat completament ofegades i ha desaparegut la sorra. Malgrat tot, però, l'alcaldessa ha explicat que no caldrà fer-hi aportacions de sorra perquè "A Vilanova sempre es recupera la zona de platja de manera natural". El mal estat en què han quedat les platges no serà un impediment per tenir-les a punt quan comenci la temporada de bany a la primavera. Arnau ha comentat que esperaran a que "s'assequin les platges" per valorar quines actuacions de millora caldrà fer i, si no hi ha cap altre episodi com aquest, "no hi haurà problema per tenir-les preparades per a la campanya de bany".

A la zona marítima del Baix Penedès, els municipis de Cunit i Calafell són els que més van patir pel fort onatge, que va deixar els passejos marítims plens de sorra. A Calafell, però, aquest divendres ja no hi havia rastre del temporal. "Gràcies als equips de neteja hem recuperat la normalitat en temps rècord" ha explicat a l'ACN el regidor d'Ecologia Urbana de l'ajuntament de Calafell, Aron Marcos. En aquesta zona marítima de Calafell el mar va deixar davant dels comerços i els habitatges més propers a la platja fins a mig metre de sorra, que aquest dijous la brigada municipal de neteja ja va acabar de retirar. En aquestes platges la pitjor part se l'han emportat els serveis com les dutxes i les casetes de salvament, que han desaparegut. L'entrada de sorra i aigua a les canonades de pluvials també ha provocat que s'espatllés el sistema de bombeig. Per calcular la quantitat de sorra que s'ha endut el temporal, Aron Marcos, explica que "caldrà esperar que baixi el nivell del mar i veure quina ha estat la modificació de perfil", però calcula que amb la col·laboració d'institucions superiors la platja podrà estar refeta quan arribi la temporada de bany.

Pla general dels desperfectes del temporal al passeig maritim de Cubelles
Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres