Glòria

Protecció Civil demana "evitar desplaçaments que no siguin absolutament necessaris" davant de "dos dies crítics"

La principal recomanació per les hores que vindran és evitar desplaçaments que no siguin absolutament necessaris i davant la possibilitat de crescuda dels rius evitar acostar-se i travessar els rius

Efectes del temporal de vent i pluja a Vilanova i la Geltrú. Policia local de Vilanova

Efectes del temporal de vent i pluja a Vilanova i la Geltrú. Policia local de Vilanova

La directora general de Protecció Civil ha demanat com a principal recomanació per les hores que vindran "evitar desplaçaments que no siguin absolutament necessaris" i davant la possibilitat de crescuda dels rius "evitar acostar-se i travessar els rius". "Ara venen dos dies crítics, dimarts i dimecres", ha advertit el cap de l'Equip de Predicció i Vigilància, Santi Segalà, que ha indicat que seran "els dies amb una precipitació més extensa, centrada especialment als dos extrems de Catalunya, tot i que precipitarà a qualsevol punt del país" i ha puntualitzat que "en algun moment, sobretot entre aquesta tarda i demà al matí hi podria haver intensitats fortes dins aquesta precipitació continuada i algunes acompanyades de tempesta". Segalà ha exposat que els focus de màxima precipitació seran les comarques de Girona, on puntualment es poden superar els 300 litres per metre quadrat, i les del sud de Tarragona.

"Han passat 24 hores d'aquest temporal i encara ens en queden 36", ha alertat Ferrer, que ha demanat "prudència i autoprotecció" dels ciutadans per "salvar aquesta setmana sense incidents greus". Ha afegit que cal seguir les recomanacions de Protecció Civil a través dels canals oficials que "es van actualitzant" i per això convé "mirar la situació" abans de fer cap desplaçament.

Hi ha vent de 100 km/h i onades de 10 metres

El vent ja ha superat ratxes de més de 100 km hora en molts sectors del litoral i prelitoral "on no és habitual" com Barcelona, el Baix Llobregat o el Montsià. Pel que fa a la neu hi ha hagut més de 30 cm per sobre de 600 metres, més de 15 cm a cotes més baixes per sobre dels 400 metres i també hi ha hagut nevades a Osona, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès. Segalà ha dit que al llarg d'aquest dimarts la cota anirà pujant fins arribar als 1000 metres.

Pel que fa a la pluja s'ha arribat als 191 litres per metre quadrat a Cassà de la Selva, 142 a Roses, 139 a Ulldecona, 122 a Girona o 118 a Monells. Els registres de més de 100 litres "s'aniran incrementant en les properes hores", ha indicat Segalà. On menys plourà serà a les comarques de Lleida i on més ho farà serà a la meitat est i la resta del litoral i prelitoral de Catalunya, i en especial hi haurà dos focus de precipitació a les comarques de Girona i el sud de les de Tarragona.

El vent "continuarà bufant amb força", amb ratxes de més de 70 o 80 km per hora "amb una fase sostinguda força elevada". Les onades continuaran tenint més de sis o set metres d'alçada a qualsevol punt de la costa catalana. Segalà ha dit que ja s'han enregistrat onades lluny de la influència costanera de més de 10 metres al davant de la Costa Brava.

Allunyar-se del mar i dels rius

"Ens agradaria no veure imatges de gent enregistrant l'onatge, fent fotografies al front marítim, amb aquest vent i condicions d'altíssim risc i amb la dificultat que comportaria haver de fer un servei en aquestes condicions" ha assenyalat Sergi Delgado de Protecció Civil. Ha insistit també en no accedir a l'entorn natural, zones arbrades i parcs i jardins urbans per seguretat.

"Tot just és l'inici de la crescuda dels cabals dels rius i rieres", ha indicat Delgado, que ha explicat que especialment a la zona de Girona seran especialment importants i per això ha demanat no acostar-s'hi. En aquest sentit, ha parlat dels rius Onyar, Garó, Ter, Muga i Tordera. "Encara estem enmig de l'episodi i ens resta tot el dia de demà", ha indicat.

Pel que fa a l'afectació de l'activitat escolar Delgado ha demanat no fer cas d'informacions no oficials de les xarxes socials i consultar sempre primer els perfils oficials d'Emergències i Educació perquè "no hi ha una mesura de tancament generalitzat de centres educatius a Catalunya". Sí que hi ha afectacions al Maresme, al Gironès i el Baix Empordà.

A la carretera precaució, prudència i portar cadenes

Bombers de la Generalitat ha fet 2300 serveis, segons ha explicat José Luis López, que ha insistit en la necessitat d'evitar situacions de risc.

Per la seva banda, Lourdes Puigbarraca de Trànsit ha informat de les 15 vies afectades i 2 vies tallades a la demarcació de Barcelona i 6 a la de Girona. També hi ha sis vies on s'han de portar cadenes. Puigbarraca ha demanat precaució i prudència, adequar la circulació a les condicions de la via i portar cadenes per si és convenient utilitzar-les. Finalment, ha demanat informar-se de l'estat de la xarxa viària abans d'agafar el cotxe.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!