Glòria

Alerta pel temporal marítim al Penedès i afectacions a la via pública per arbres caiguts arreu del territori

Segons el Servei meteorològic de Catalunya, es tracta d’un temporal excepcional i insòlit pel mes de gener, per la combinació de quatre fenòmens de risc: Vent, onatge, neu i pluja

Alerta pel temporal marítim a Sitges. EIX

Alerta pel temporal marítim a Sitges. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Protecció civil manté l'alerta arreu del territori pel temporal de vent que afecta les comarques del Penedès i que ja ha causat diversos desperfectes, cap d'ells de gravetat. El fort onatge està afectant tot el litoral i ha provocat danys als passeigs marítims de Sitges, Cubelles i Cunit, especialment. A Vilanova i la Geltrú, a les sis de la tarda ha caigut un arbre de grans dimensions a la carretera BV-2115 a causa del vent i la policia local ha tallat la via entre la C-31 i la ronda Ibèrica. Segons el Servei meteorològic de Catalunya, es tracta d’un temporal excepcional i insòlit pel mes de gener, per la combinació de quatre fenòmens de risc: vent, onatge, neu i pluja.

Afectacions a Sitges

El temporal de vent i mar, que s’ha iniciat aquest dilluns, ha provocat afectacions a les platges de Sitges. Les onades se situen de moment arran de costa al voltant dels 5 metres, i podrien arribar, fins i tot a 7 metres. El fort onatge ha provocat que a Sitges les platges Riera Xica i de la Bassa Rodona siguin les més afectades. El temporal de Llevant també ha afectat la platja de Sant Sebastià ja que l’aigua arriba fins al mur i també hi ha afectacions als desaigües de les dutxes que són d’obra. A la platja de l’Estanyol, els rentapeus i els bancs estan afectats perquè la mala mar els ha mogut. A causa del temporal marítim, s’ha tancat l’accés a les escales de La Punta com a mesura preventiva. 

El fort vent de llevant que afecta sobretot la costa litoral de tot Catalunya comporta que  a la costa central es registrin ratxes de vent entre els 70 i els 90 Km/h. Fins a les 12 h, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 2.393 trucades pel vent, de les quals 31 han estat avisos de la comarca del Garraf. Fins al migdia, els bombers de la Generalitat han atès 2 serveis al terme municipal de Sitges relacionats amb el vent. Al nucli de Les Botigues de Sitges ha caigut una palmera al passeig Marítim a l’altura del número 9 a la via pública que ha provocat que els cotxes només poguessin circular per un carril. La ventada també ha comportat que al carrer del Castellot una tanca de publicitat estigués a punt de caure. 

La previsió meteorològica indica que el temporal de vent, fort onatge, pluja i neu, que afecta a Catalunya, s’allargarà fins dimecres. Però l’evolució del temporal s’intensificarà a partir d’aquesta tarda de dilluns i demà dimarts. Segons les previsions, aquest dimarts a Sitges hi haurà pluges sostingudes i el temporal marítim comportarà especialment tant dimarts com dimecres onades de fins a 5 metres i, en alguns casos, poden supera rels  metres en tota la costa.  El temporal de vent  i mar ha comportat que el camí de la platja dels Grills, des de la guingueta de l’Hola fins l’antiga discoteca Atlàntida, estigui tallat i sigui impracticable perquè les onades arriben fins al camp de golf.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presidit aquest matí, el comitè tècnic de dels plans NEUCAT, INUNCAT i VENTCAT que fa el seguiment del fenomen meteorològic advers que afecta Catalunya des d'ahir diumenge.

El conseller ha destacat que “estem davant d’un episodi excepcional i insòlit que durarà quatre dies, per tant demanem a la població molta precaució i autoprotecció i evitar qualsevol element de risc”.

En aquesta línia, Buch ha explicat que “tenim tots els serveis activats i reforçats”  i ha demanat a tota la ciutadania “seguir tots els missatges que difongui el Govern de la Generalitat així com informar-se a  través dels mitjans de comunicació de l’evolució de la situació meteorològica”.

A la reunió del comitè tècnic també ha participat la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, el director Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, i  comandaments i tècnics del telèfon d’emergències 112 de Catalunya, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Protecció Civil de la Generalitat, Servei Meteorològic de Catalunya, Agència Catalana de l’Aigua, Creu Roja, Ferrocarrils de la Generalitat, Adif, Renfe, Endesa, Carreteres d ela Generalitat i Carreteras del Estado.

Es mantenen totes les alertes activades per l’episodi de vent, onatge, neu i pluja

Segons el Servei meteorològic de Catalunya, es tracta d’un temporal excepcional i insòlit pel mes de gener, per la combinació de quatre fenòmens de risc: Vent, onatge, neu i pluja. La neu ha començat aquest matí afectant les comarques de les Terres de l’Ebre i punts de l’interior de Girona i Catalunya Central tal i com estava previst. Amb el pas de les hores es preveu que la cota vagi pujant i es puguin mantenir les precipitacions en forma de neu en aquestes comarques.

Durant tot el dia, el vent seguirà bufant fort i afectarà al litoral i prelitoral amb ratxes per sobre dels 80 km/h i valors sostinguts, així com fort onatge a tot el litoral amb valors per sobre dels 7 metres.

Demà dimarts estarà marcat per pluges sostingudes i abundoses especialment a les comarques de l’extrem nord-est, comarques interiors de la Catalunya Central, així com l’extrem sud. A més, la neu podrà seguir caient a les cotes altes tant de la Catalunya central i extrem sud com també el Pirineu i prepirineu. 

Actualització de les afectacions del temporal Glòria

A partir del migdia, alguns centres educatius del Maresme han decidit suspendre les classes davant les afectacions pel temporal Glòria, que ha provocat a la comarca fortes ratxes de vent. Les escoles que no han impartit activitat lectiva aquesta tarda corresponen a 15 municipis amb un total de 34.334 alumnes: Canet de Mar, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Sant Pol de Mar, Mataró, Tiana, Arenys de Mar, Malgrat de Mar, Montgat, Pineda de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Palafolls, Argentona, Òrrius, i Teià. També ha tancat al migdia l’Escola Congost de Canovelles al Vallès Oriental.

De cara a demà, la major part d’aquests municipis del Maresme han confirmat que mantindran el tancament d’escoles i també instituts, i s’hi afegiran Vilassar de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, El Masnou i Sant Cebrià de Vallalta. En total, es veuran afectats més de 55.417 alumnes.

Pel que fa a la resta de Catalunya, altres municipis també han decidit suspendre les classes de demà dimarts com a conseqüència del temporal. És el cas de Sant Adrià de Besòs, que ha comunicat que aquest dimarts no obrirà cap centre per precaució. L’afectació arriba a 4.800 alumnes del municipi. A l’Hospitalet de Llobregat, tampoc no obrirà l’Escola Busquets i Punset (454 alumnes), ni l’Escola Montserrat de Cornellà de Llobregat, amb 150 alumnes afectats.

La nevada més important cau al massís dels Ports amb 28 centímetres al Parc Natural i 11 a Horta de Sant Joan

La nevada més important cau de moment al massís dels Ports, amb 28 centímetres entre diumenge i dilluns al Parc Natural, a 1.055 metres, i 11 a Horta de Sant Joan, a 488 metres. Neva també a altres punts de Catalunya, com ara al Ripollès i a Osona. Pel que fa al temporal de mar, les onades superaran els quatre metres a molts llocs fins dimecres. S'han enregistrat ja 5 metres a la boia de Barcelona i 12 a la boia del cap de Begur, que està més mar endins. D'altra banda, les ratxes de vent han estat excepcionals de matinada a sectors del litoral central. A Cabrils (Maresme) s'han registrat cops de vent de 116,6 quilòmetres per hora, els més forts dels seus gairebé 13 anys de dades, i l'Observatori Fabra de Barcelona ha detectat una ratxa de 104 km/h, la més elevada dels últims 8 anys.

Aquest matí ha nevat a Tivissa (Ribera d'Ebre), Castellcir (Moianès), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), l'Espolla (Alt Empordà), Roquetes (Baix Ebre), Falset (Priorat), Moià (Moianès), Pujalt (Anoia), la Granadella (Les Garrigues), Espinelves (Osona), Camprodon i Sant Pau de Segúries (Ripollès).

A la Catalunya Central, aquest dilluns han obert amb normalitat tots els centres educatius. A causa de la neu, però, l’escola El Cabrerès de l’Esquirol ha decidit avançar l’hora de retorn del transport escolar, a les 15 hores. En les properes hores, en funció de la magnitud de la nevada que hi hagi en algunes zones, altres centres del territori poden decidir tancar demà.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local