Desescalada del confinament

Mascaretes al transport públic: seran obligatòries en autobusos, taxis, ferrocarrils i transport aeri i marítim

S'amplia la capacitat del transport públic a un 50% dels seients i a dos viatgers drets per metre quadrat

ACN Barcelona 03-05-2020 20:04 Lectures 1367
Voluntaris de Creu Roja reparteixen mascaretes a primera hora del matí a l'estació de Vilanova. Creu Roja Vilanova

Voluntaris de Creu Roja reparteixen mascaretes a primera hora del matí a l'estació de Vilanova. Creu Roja Vilanova

L'ús de mascareta per prevenir contagis de coronavirus serà obligatori tant en autobusos, taxis i trens o metro com en transport aeri i marítim, segons es recull al BOE publicat aquest diumenge. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va anunciar el dissabte que, a partir de dilluns, seria obligatori aquest element de protecció individual al transport públic, encara que no va detallar que la regulació també afectaria el taxi. Així, segons el text publicat, caldrà una mascareta que cobreixi nas i boca per a tots els usuaris de transports públics de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor. Pel que fa a conductors i treballadors de transports, caldrà que portin mascareta tots els que tinguin contacte directe amb els passatgers, així com que tinguin solucions hidroalcohòliques per a les mans.

En el cas concret dels transports marítims, l'ordre ministerial detalla que els passatgers de bucs i embarcacions no caldrà que portin mascareta mentre siguin dins la seva cabina, però sí a fora.

A partir d'aquest dilluns, quan serà vigent la norma, es repartiran 6 milions de mascaretes als principals nodes de transport públic d'arreu de l'Estat, més 7 milions que el govern espanyol ha facilitat a federacions de municipis i províncies i 1,5 milions lliurades a organitzacions com Càrites o Creu Roja.

S'amplia la capacitat del transport públic a un 50% dels seients i a dos viatgers drets per metre quadrat

El govern espanyol ha decidit ampliar la capacitat del transport públic, que fins ara estava limitada a un terç de l'ocupació total per prevenir contagis. A partir d'aquest dilluns, quan serà vigent l'ordre ministerial publicada al BOE d'aquest diumenge, es permetrà omplir fins a un 50% dels seients en els transports on tots els ocupants hagin d'anar asseguts, com poden ser autobusos o trens, i les empreses hauran d'adoptar les mesures que calguin per procurar la màxima separació possible entre els viatgers. Pel que fa a transports on es combinin seients i persones dretes, només es podrà ocupar un 50% dels seients i s'haurà de garantir la distància social prenent com a referència una ocupació màxima de dos viatgers drets per metre quadrat.

A més, en el cas d'autobusos sempre s'haurà de mantenir buida la fila posterior al seient del conductor. Pel que fa a taxis, hi podrà haver dues persones per cada fila de seients exceptuant la del conductor, on només hi podrà viatjar ell. Serà obligatori l'ús de mascaretes a tot el transport públic.

D'altra banda, com ja va informar el dissabte la Moncloa, als vehicles privats de fins a nou places, inclòs el conductor, hi podran haver dues persones per cada fila de seients –sempre equipats amb mascaretes-.

En el cas de vehicles que només tinguin una fila de seients, com per exemple les cabines de vehicles pesants o furgonetes, també hi podrà anar un màxim de dues persones sempre que portin mascareta; en cas contrari, només hi podrà anar el conductor.

L'ordre també estableix que totes les administracions competents per establir els horaris comercials als seus àmbits podran modificar-los si ho creuen necessari per reduir la intensitat de la demanda en hora punta.

Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No