Licitació impugnada

Vilanova prepara "un pla B" per garantir la renovació de l'enllumenat públic a mig termini

La regidora d'Espai Públic assegura que 'la xarxa està molt obsoleta i renovar-la és actualment una de les prioritats màximes del govern municipal'

Vilanova prepara

Vilanova prepara "un pla B" per garantir la renovació de l'enllumenat públic a mig termini. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú treballa en una alternativa per renovar i modernitzar tota la xarxa de l'enllumenat públic, si finalment no es pot tirant endavant el contracte en procés de licitació amb la mateixa finalitat. Des de fa quatre anys, que es va iniciar el procés per adjudicar a una empresa externa el manteniment i renovació de la xarxa, s'han succeït diversos recursos interposats, que han frenat el procediment i fan que la ciutat continuï patint el mal estat de la instal·lació.

Avui dilluns el govern municipal portarà a aprovació del Ple una proposta de recurs contra la darrera decisió del Tribunal Català de Contractació del Servei Públic, que va aturar de nou el procés d'adjudicació del contracte el març passat. Si d'aquí a uns mesos la resolució del recurs és favorable, es seguiria el camí iniciat. Sinó, l'Ajuntament ja haurà començat a treballar en una opció alternativa.

"D'una manera o altra, Vilanova i la Geltrú tindrà una instal·lació adequada a la normativa, molt més sostenible, amb menys avaries, i que funcioni molt millor", argumenta la regidora d'Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra. El pla B de l'Ajuntament contempla també tenir la xarxa d'enllumenat renovada en el termini aproximat d'un any i mig.

Un pla alternatiu

L'opció en què està començant a treballar l'Ajuntament, que s'ha definit com a Pla de millora de l'enllumenat públic, té l'objectiu de renovar, modernitzar i adequar la xarxa amb criteris d'eficiència energètica, estalvi econòmic i sostenibilitat. A diferència de la gran licitació que s'ha estat intentant adjudicar els darrers anys, la idea és desenvolupar el projecte per parts, en tres fases diferents.

"Licitar un contracte tan ampli com el que s'estava intentant tirar endavant afavoreix que les empreses candidates l'impugnin. Per tant, farem licitacions més petites i en blocs, la qual cosa a més a més facilitarà que s'hi puguin presentar petites i mitjanes empreses del territori", afirma la regidora.

La primera de les tres fases preveu la renovació i adequació a la normativa de la totalitat dels quadres de llum de la ciutat. A partir d'aquí continuaria una segona fase, de generació d'estalvi energètic gràcies a una instal·lació més eficient, la qual permetrà impulsar la darrera fase, de modernització, que contemplaria la implantació de sistemes de sensorització i telegestió, per controlar remotament la xarxa i detectar automàticament possibles avaries. En tot el procés es realitzarà manteniment de la nova xarxa, amb la idea que la Unitat de Serveis Municipals en pugui acabar assumint el 100%, amb un equip professional específic.

"La xarxa de Vilanova i la Geltrú està molt obsoleta -constata la regidora-, renovar-la és actualment una de les prioritats màximes del govern municipal i de la mateixa Regidoria d'Espai Públic". A l'actualitat, en l'estat en què es troba la instal·lació elèctrica, els serveis municipals es limiten a fer manteniment correctiu (una part a càrrec de la Unitat de Serveis Municipals i una altra, per part de l'empresa Aluvisa), amb un cost anual del voltant d'un milió d'euros. "La renovació amb un enllumenat més eficient calculem que comportaria un estalvi potencial d'un 46%", una dada rellevant tant des del punt de vista econòmic com ambiental.

Un contracte amb entrebancs

El maig de 2016 l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va promoure una licitació del manteniment de l'enllumenat públic, per un import de 6,5 milions d'euros, que no es va portar a terme per impugnació del concurs. El setembre de 2018 es va impulsar un nou expedient, en aquest cas per adjudicar la renovació total de l'enllumenat i modernització, que comportaria una inversió per a l'adjudicatari de 16,5 milions d'euros i una vigència del contracte de 15 anys. Sis mesos després s'adjudica el contracte a l'empresa SECE SA, però pateix de nou una impugnació per part d'una empresa no seleccionada.

La tardor de 2019 l'Ajuntament publica una nova convocatòria de licitació per la concessió de serveis de l'enllumenat públic. Aquest fet origina la interposició d'un recurs especial de contractació per part de l'empresa SECE SA, al qual l'Ajuntament presenta al·legacions. El març de 2020 el Tribunal Català de Contractació del Servei Públic estima el recurs de l'empresa, al qual l'Ajuntament preveu recórrer, alhora que comença a treballar en una alternativa, el Pla de millora de l'enllumenat públic.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!