Ple municipal

Vilanova renovarà tot l'enllumenat públic en els propers dos anys

La inversió, valorada en 16 milions d'euros, serà fruit del nou contracte de manteniment de la xarxa

Míriam de Lamo Vilanova i la Geltrú 19-03-2019 19:39 Lectures 3037
Joan Giribet, Neus Lloveras i Olga Arnau. Míriam de Lamo

Joan Giribet, Neus Lloveras i Olga Arnau. Míriam de Lamo

La renovació de l'enllumenat públic i la connexió de tots els punts de la xarxa elèctrica per detectar avaries de forma immediata son dues de les actuacions destacades que implicarà el nou contracte aprovat al ple municipal de Vilanova d'ahir dilluns. La concessió, atorgada a l'empresa SECE durant un període de 15 anys, permetrà posar al dia un sistema “obsolet” segons l'equip de govern, que reconeix que en els darrers vuit anys no s'ha realitzat cap inversió en manteniment. El contracte preveu una aportació anual de l'Ajuntament de 261.000 euros fixes i d'una quantitat variable amb un topall de 383.000 euros, vinculada a l'estalvi energètic que s'hi aconsegueixi.

La gestió del nou contracte va començar a preparar-se l'any 2014, segons ha explicat l'alcaldessa, Neus Lloveras, en una roda de premsa aquest dimarts. La modificació de la llei de contractes de l'any 2017 i el fet que la concessió requereixi de moltes especificacions tècniques ha alentit el procediment, que es va aprovar ahir amb els vots del govern de CiU i ERC, del PSC, del PP i de les regidores no adscrites Carmen Reina i Ariadna Llorens. El regidor no adscrit Francis Álvarez s'hi va abstenir i la CUP i Som VNG van votar-hi en contra.

Totes les inversions, a càrrec de l'empresa concessionària

El fet que l'Ajuntament “no tingui capacitat per demanar préstecs” ha conduït el govern a buscar “una fòrmula” que permeti realitzar inversions en la xarxa, segons Lloveras.

“Tota la inversió que pugui haver en aquests 15 anys va a càrrec de l'empresa. L'Ajuntament ja no ha de preocupar-se de cap despesa”, ha destacat el regidor de Projectes i Obres, Serveis Viaris i Mobilitat, Joan Giribet. El regidor ha subratllat la importància que, a banda de renovar-se la xarxa -que en algunes zones de la ciutat data de fa 30 anys-, el nou contracte “permetrà tenir el control des d'una centraleta que doni informació de l'estat de la xarxa i dels semàfors”. “Tindrem avisos en tot moment, no com ara”, ha afirmat Giribet, en referència al fet que actualment és la ciutadania qui avisa de les avaries a la policia local, que, al seu torn, ha de contactar amb la brigada municipal perquè solucioni el problema.

“Tota la xarxa de la ciutat ha de ser nova en dos anys”, ha reiterat el regidor, que ha apuntat que l'empresa concessionària és “la primera interessada” en la renovació per aconseguir l'estalvi energètic, un objectiu essencial del contracte que només si es compleix atorgarà a SECE una part dels guanys. El responsable de Projectes i Obres i Serveis Viaris també ha anunciat que l'empresa portarà a terme altres millores per valor de 300.000 euros per il·luminar zones que estan a les fosques com, per exemple, el Parc Samà, on s'instal·larà un sistema amb sensors per detectar la presència de gent i activar-hi la llum. L'empresa també destinarà 250.000 en la implantació de tecnologia smart city, el sistema que ha de fer seguiment de la xarxa semafòrica de la ciutat, entre d'altres tasques.

Un estudi prioritzarà les inversions

El govern preveu que al mes de maig ja es puguin percebre algunes de les millores en l'enllumenat. Segons Giribet, caldrà realitzar “un estudi molt potent” per prioritzar les actuacions més necessàries. Els darrers anys, la despesa en electricitat de la xarxa d'enllumenat públic ha estat d'1,2 milions d'euros anuals. El regidor ha lamentat que alguns grups de l'oposició que critiquen habitualment l'estat de la xarxa no hagin donat suport al nou contracte. “No s'actua en coherència”, ha dit.

Retirada del pressupost

El govern local no va aconseguir tirar endavant la proposta de pressupost per a enguany, fet que l'obligarà a continuar amb el pressupost prorrogat de l'any passat. Al ple d'ahir dilluns, CiU i ERC van plantejar la venda de quatre solars municipals situats als sectors del Llimonet i Solicrup destinats a la construcció d'habitatges. La falta d'acord en aquesta iniciativa -tots els grups de l'oposició van votar-hi en contra excepte el PP, que s'hi va abstenir- va portar el govern a retirar el punt del pressupost, que incloïa inversions per valor de 4,1 milions d'euros, unes partides que no es podien executar sense la venda dels terrenys. La construcció de la comissaria de la policia local i d'un espai jove son els dos projectes previstos que quedaran aturats, segons el govern. “Una venda de sòl com la que es va portar al ple no és la primera vegada que es fa”, ha dit Lloveras, que ha recordat que el PSC també va realitzar una operació similar fa uns anys. “Ens sap molt greu que hagin entrat en aquesta precampanya”, ha afirmat l'alcaldessa. El govern veu poc factible poder tirar endavant una nova proposta de pressupost abans de les eleccions municipals del maig.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No