Ple municipal

Un nou recurs torna a paralitzar la concessió de l'enllumenat públic a Vilanova i la Geltrú

El ple aprova tornar a obrir el procediment per tal de poder a adjudicar la concessió després del revés que va arribar divendres des del Tribunal Superior de Justícia

Redacció Vilanova i la Geltrú 16-09-2019 20:52 Lectures 3358
Un detall de l'enllumenat públic de Vilanova i la Geltrú, a la zona de l'skate park. EIX

Un detall de l'enllumenat públic de Vilanova i la Geltrú, a la zona de l'skate park. EIX

Un nou recurs ha tornat a paralitzar l'esperada concessió de l'enllumenat públic a Vilanova i la Geltrú, que es va aprovar el passat mes de març i que preveia que en un termini de dos anys es podria renovar la malmesa xarxa local. Una de les empreses que es van presentar al concurs ha denunciat l'adjudicació per un defecte en la publicació de les pliques, un recurs que ha ratificat el Tribunal Superior de Justícia i que es va notificar divendres passat al consistori.

El govern municipal (ERC-JxVNG-CUP) ha defensat el procediment que es va començar a gestar l'any 2014 i ha tornat a posar en marxa la licitació a través d'una aprovació per urgència en el ple municipal d'aquest mes de setembre, que ha comptat amb el suport de l'equip de govern i del grup municipal de Ciutadans, l'abstenció del PSC i el vot en contra de Som VNG.

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha recordat al ple les millores en la gestió que proposa aquesta licitació, que passen un servei de manteniment de la xarxa d'enllumenat, de la incorporació de la xarxa de semàfors a aquest servei, de la possibilitat de fer una gestió remota per detectar avaries de forma automàtica i de regular la il·luminació en funció de cada moment. Jofra ha posat especial èmfasi en en l'estalvi energètic que es proposa en la concessió i ha assegurat que "a final d'any podríem tenir el contracte adjudicat i a principis de l'any vinent podrien començar a funcionar aquestes millores i en dos anys s'haurà fet tota la inversió en la xarxa".

Des de l'oposició, el grup municipal de Som VNG ha lamentat que, amb la CUP al govern municipal, s'hagin quedat sols al consistori defensant la remunicipalització de serveis com l'enllumenat públic: "No és el primer cop que arriba això al ple i nosaltres ens mantenim en contra per que creiem que l'externalització de serveis acaba repercutint en la sobirania de l'Ajuntament i l'estat actual de l'enllumenat públic seria l'exemple", ha apuntat el portaveu de Som VNG, Enver Aznar, que ha puntualitzat que "els esforços de fer una nova plica es podrien fer per augmentar el recursos a la brigada i gestionar millor el servei des de l'Ajuntament".

Per la seva part, Ciutadans ha assegurat que la millora de l'enllumenat públic era una necessitat urgent de la ciutat i per això ha donat suport a la nova licitació, lamentant aquest nou entrebanc i que "si s'haguessin fet bé les coses, això ja estaria solucionat", ha dit Erika Quintero.

Per la seva part, el PSC ha votat a favor de la urgència però s'ha abstingut en la votació del punt de l'enllumenat públic. El regidor socialista Gerard Llobet ha assegurat que "fa tres mesos que tenim aquesta resolució" i ha lamentat que "ens han tornat a tombar una altra adjudicació perquè no s'ha publicat correctament l'acord del ple, és a dir, que és un tema de forma i no pas de la redacció de la plica". Per a Llobet, la necessitat de l'adjudidació és clara: "és un dels contractes més importants del consistori, que ascendeix a més de 16 milions d'euros i que és necessari perquè com a Ajuntament no tenim capacitat financera per dur a terme aquestes inversions i el manteniment de la xarxa". I precisament això ha estat el que li ha retret al govern i a la nova regidora d'Espai Públic, la cupaire Marta Jofra, a qui ha criticat la seva oposició a aquesta concessió des de l'inici: "L'estat d'una part de les instal.lacions és molt precària, des de 2010 no s'ha fet cap inversió seriosa i aquest contracte és positiu perquè incorpora estalvis econòmics i energètics importants. Ens preocupa que qui ha de gestionar el contracte ara siguin els mateixos que sempre han votat en contra (en referència a la CUP i ERC).

En aquest sentit, la regidora de la CUP ha defensat davant del ple que "l'acord de govern és internalitzar el màxim de serveis, però que en el cas de l'enllumenat públic no és viable per les característiques del contracte ja que la inversió és molt elevada i la capacitat tecnologica també".

La concessió que ha quedat en suspens suposava la renovació de l'enllumenat públic i la connexió de tots els punts de la xarxa elèctrica per detectar avaries de forma immediata, com a dues de les actuacions destacades que implicarà el nou contracte. La concessió, atorgada al març a l'empresa SECE durant un període de 15 anys, preveu una aportació anual de l'Ajuntament de 261.000 euros fixes i d'una quantitat variable amb un topall de 383.000 euros, vinculada a l'estalvi energètic que s'hi aconsegueixi.

Mobilitzacions

Sitges o Gilead? Què vol Vox?

Fran Moreno

De tot el Garraf, escullen Sitges, la ciutat més oberta, més intercultural i referent mundial del respecte a la comunitat LGTBI+, per muntar una paradeta informativa en la que se suposa, explicaran que van en contra de les persones migrades, les dones i les minories sexual

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No