Municipalització

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú assumirà la gestió directa de la neteja viària, que ara presta Valoriza

Els 57 treballadors i treballadores seran subrogats a la Companyia municipal d'Aigües, que prestarà aquest servei a partir de l'any 2022

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú assumirà la gestió directa de la neteja viària, que ara presta Valoriza. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú assumirà la gestió directa de la neteja viària, que ara presta Valoriza. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha decidit assumir directament la gestió de la neteja viària a la ciutat. Els 57 treballadors i treballadores seran subrogats a la Companyia municipal d'Aigües, que prestarà aquest servei a partir de l'any 2022. L'alcaldessa Olga Arnau ha destacat que la Companyia és un model d'èxit en la gestió pública “que dóna a la ciutadania garanties de qualitat, i dóna unes garanties laborals als treballadors i treballadores que presten el servei”.

Arnau ha recordat que es tracta de la segona internalització que duu a terme el govern, després d'assumir la gestió dels centres cívics fa uns mesos. L'alcaldessa aposta per reforçar el servei públic perquè “no es busca el benefici econòmic, sinó el benefici per la ciutat”.

La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha explicat que internalitzar el servei a través de la Companyia d'Aigües, “és la millor opció, tant en l'aspecte econòmic i financer com en l'aspecte laboral, ja que és l'opció més avantatjosa pels treballadors”. Des del febrer de l'any passat la comissió d'estudi de la gestió dels serveis de neteja i recollida d'escombraries ha estat analitzant les diferents opcions per gestionar aquests serveis, que ara mateix té contractats l'empresa Valoriza, amb una pròrroga forçosa des de 2018.

Les conclusions de la comissió d'estudi respecte a la neteja “diuen que l'escenari més favorable és la gestió directa a través d'una societat municipal” explica Jofra. La Companyia ja disposa d'una estructura que subrogarà el personal procedent de Valoriza amb les mateixes condicions i categories que tenen actualment. Els treballadors i treballadores mantindran les actuals condicions de treball així com els seus propis representants sindicals.

En canvi, les conclusions de la comissió respecte al futur de la recollida de residus aconsella fer una nova licitació, perquè cal fer una inversió de més de 7 milions d'euros en equipament que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú no pot assumir en aquest moment.

La gestió de l'aigua i la neteja seran dues activitats diferenciades dins de la Companyia. El gerent de l'empresa municipal, Marc de Arias, assumeix com un repte aquest nou servei i vol treballar per implementar els principis d'èxit actuals en la neteja, “hem d'intentar que la ciutat els reconegui com a part pròpia”. Per això ha avançat que es crearà una marca específica vinculada a aquest servei.

El govern municipal va explicar la proposta ahir al personal de la Companyia d'Aigües, als treballadors i treballadores de la neteja, als sindicats amb representació a l'Ajuntament i als grups municipals de l'oposició. El govern treballa per portar aquesta proposta a Ple el pròxim mes de juliol.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!