El conflicte de la brossa

El Tribunal de Contractació dóna la raó a l'Ajuntament i desestima els recursos a la licitació de la recollida de la brossa

La sentència aixeca la suspensió de la contractació i multa Valoriza per temeritat i mala fe

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Tribunal Català de Contractes del sector públic ha desestimat els recursos presentats per Valoriza i el comitè d'empresa contra la licitació del contracte de serveis de recollida i gestió de Residus de Vilanova i la Geltrú. La resolució del Tribunal aixeca la suspensió del procediment, i multa a l'empresa amb 5.300 € per temeritat i mala fe, segons ha avançat el mateix consistori vilanoví.

L'Ajuntament assenyala que alguns aspectes rellevants de la resolució són que el Tribunal Català "valida la feina feta en aquesta licitació, particularment pel que fa als drets dels treballadors, atès que l'Ajuntament ha tingut en compte el conveni col·lectiu aplicable".

En relació amb la divisió del contracte en lots (dos dels quals reservats a Centres Especials de Treball o Empreses d'Inserció), sosté que és potestat de l'Ajuntament reservar aquests lots per facilitar la inserció de persones amb dificultat d'inserció, i sosté que això no afecta els treballadors actuals del servei.

Pel que fa al dimensionament del servei, que Valoriza al·legava que no era correcte, el Tribunal valida la feina feta per l'Ajuntament i afirma que és aquest, i no l'empresa, qui ha de dissenyar el nou servei d'acord amb les seves necessitats.

El Tribunal al·lega que els motius de Valoriza són vagues i no estan ben fonamentats, i dóna la raó a l'Ajuntament en el sentit que s'aprecia mala fe i temeritat en la presentació d'aquest recurs. La regidora d'Espai Públic ja va considerar en aquell moment que el recurs tenia molt poc fonament i mostrava el seu convenciment que hi havia per part de Valoriza la intenció d'obstaculitzar la nova contractació. Marta Jofra reconeix la feina feta des del consistori en aquesta licitació, “que ha implicat un treball laboriós per part del personal tècnic i jurídic de l'Ajuntament", a qui agraeix l'esforç.

El Ple municipal va aprovar el mes de setembre iniciar el procediment per licitar un nou contracte d'escombraries. L'objectiu és modificar el model actual i avançar de forma molt important en el reciclatge dels residus. L'empresa Valoriza, que gestiona actualment el servei, va presentar un recurs i l'octubre el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va demanar a l'Ajuntament suspendre temporalment la licitació per resoldre aquest recurs. També va presentar recurs el comitè d'empresa.

Ara el procediment de licitació, que estava en la fase de presentació d'ofertes, es reprèn. Jofra recorda que implantar a la ciutat un nou model de recollida d'escombraries és vital per assolir els objectius legals de reciclatge i reducció de les emissions de CO2. A més la nova contractació permetrà alhora crear ocupació i integrar al món laboral persones amb dificultat d'accés a un lloc de treball.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local