Pressió urbanística

L'entitat ecologista Bosc Verd s'oposa a la nova proposta d'Ametller Origen de construir l'Agroparc Penedès

El col·lectiu diu que el recinte malmetrà un corredor natural entre les serralades Litoral i Prelitoral

Simulació de l'Agroparc que Ametller Origen vol fer al Penedès. Imatge publicada el 13 d'octubre del 2021. Ametller Origen

Simulació de l'Agroparc que Ametller Origen vol fer al Penedès. Imatge publicada el 13 d'octubre del 2021. Ametller Origen

L'entitat ecologista Bosc Verd planta cara de nou a l'Agroparc d'Ametller Origen. El col·lectiu, que fa tres anys va forçar l'aturada del projecte, explica a l'ACN que presentarà al·legacions a la nova proposta de la companyia agroalimentària. Amb la construcció del recinte, entre Gelida i Sant Llorenç d'Hortons, veuen perillar el corredor natural que uneix el Parc del Garraf i Ordal amb Montserrat i Roques Blanques. "És un espai que no s'ha d'humanitzar, sinó preservar", diu el portaveu Jordi Asensi, que demana protegir una àrea que l'àliga cuabarrada utilitza per a caçar. L'entitat rebat així les declaracions del conseller delegat d'Ametller Origen, Josep Ametller, que assegurava tenir el vistiplau del col·lectiu per reprendre l'Agroparc.

Bosc Verd, membre d'Ecologistes de Catalunya, va abanderar el 2016 el moviment contrari al projecte d'Ametller Origen per construir un Agroparc de 120 hectàrees a l'Alt Penedès. La companyia va deixar en pausa la proposta dos anys després, a l'espera d'aconseguir una entesa amb els opositors, que demanaven que el projecte no requerís modificacions urbanístiques per canviar sòl rústic a industrial.

Ahir dimecres, els responsables de la firma anunciaven la represa del projecte amb el doble d'extensió -258 hectàrees-, una inversió de 180 MEUR i la previsió d'obrir portes el 2025. Segons Josep Ametller, les crítiques ecologistes s'han "desactivat" perquè la nova proposta focalitza l'activitat agrícola al sòl rústic, mentre la infraestructura logística es construirà en una àrea de Gelida que ja està qualificada com a sòl industrial. Aquesta zona, segons Ametller, ha estat fonamental per poder tenir l'aval dels ajuntaments i veïns de la zona.

Amb tot, Bosc Verd manté la seva oposició. Jordi Asensi apunta a l'ACN que veuen amb bons ulls la preservació del sòl rústic, però l'entitat segueix demanant que el projecte no es faci enmig del corredor que connecta les serralades Litoral i Pre Litoral. Per aquest motiu, a falta d'analitzar tot l'avant projecte amb profunditat, Asensi avança que hi presentaran al·legacions.

La intenció, detalla, és aconseguir aturar la proposta de l'Agroparc o bé ressituar-la dins la comarca. Asensi recalca que el sòl industrial de Gelida que vol utilitzar Ametller Origen és un polígon "planificat però no urbanitzat", i insta la companyia a dur el seu projecte a altres zones industrials que ja estan construïdes i ara no tenen activitat. "Tenim 210 hectàrees a la comarca que poden encabir la proposta d'Ametller", diu Asensi.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


També et pot interessar

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!