Can Mata d’Abelló

Bosc Verd denuncia un abocador il·legal a Gelida, als terrenys on es vol fer l’Agroparc d'Ametller

El col·lectiu ecologista alerta que la bassa de lixiviats no té cap mena de protecció i filtra directament a la riera de la Rierussa i a la font de Can Mata

Bosc Verd denuncia un abocador il·legal a Gelida, als terrenys on es vol fer l’Agroparc d'Ametller. Bosc Verd

Bosc Verd denuncia un abocador il·legal a Gelida, als terrenys on es vol fer l’Agroparc d'Ametller. Bosc Verd

El Col·lectiu Ecologista Bosc Verd ha denunciat aquest cap de setmana l’existència d’un abocador il·legal de residus orgànics (fruita, verdura i altres aliments) i d’una bassa de lixiviats no impermeabilitzada. L’abocador es troba situat molt a prop de la masia de Can Mata d’Abelló, al terme municipal de Gelida, al costat de la riera de la Rierussa i de la font de Can Mata. Es tracta d’un forat de dimensions importants, segons els ecologistes, fet directament al sòl, sense cap mena de senyalització i on l’accés no està tancat. Per tant, està a l’abast de la gent que hi passa pel costat tot passejant.

Bosc Verd alerta que al costat de l’abocador hi ha una bassa que recull els lixiviats originats pels residus alimentaris abocats. Els lixiviats són residus en forma líquida que s’originen a partir dels residus sòlids, són molt comuns als abocadors i molt contaminants: "l’abocador fa força pudor, sobretot a les zones on els aliments abocats van generant els lixiviats. No es tracta de cap procés de compostatge ja que els aliments llençats (“residus orgànics”) no reben cap tractament ni estan barrejats amb cap matèria estructurant que faciliti el procés de compostatge, ans al contrari. La quantitat d’aliments llençats és important i són aliments abocats a l’engròs. Aquests residus orgànics caldria portar-los a una planta de compostatge".

Des del col·lectiu ecologista es denuncia que "la bassa de lixiviats no té cap mena de protecció i filtra directament a la riera de la Rierussa i a la font de Can Mata. Hem de tenir en compte que la riera de la Rierussa en la seva totalitat, és un refugi de pesca, segons consta a l’Annex III, de la RESOLUCIÓ ARP/28/2016, de 4 de gener, per la qual s'ordena la pesca a les aigües continentals de Catalunya durant la temporada 2016, del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca".

L’abocador es troba, segons Bosc Verd, dins de l’àmbit on s’està tramitant el Pla Especial Urbanístic en sòl no urbanitzable, per a la implantació de l’Agroparc Ametller Origen i els terrenys són propietat o bé arrendats del Grup Ametller Origen: "aquestes pràctiques són il·legals i es per això que ho hem denunciat als Mossos d’Esquadra (Àrea Central de Medi Ambient), a l’Ajuntament de Gelida, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i als Agents Rurals de l’Alt Penedès dependents del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP)". 

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!