Pla Territorial Sectorial de l’Habitatge

El Penedès necessitarà prop de 14.000 habitatges en els propers 20 anys per destinar-los a polítiques socials

11 municipis formen part de les àrees de demanda forta i acreditada, on viu el 62% del total de la població del territori

El Penedès necessitarà prop de 14.000 habitatges en els propers 20 anys per destinar-los a polítiques socials. Generalitat de Catalunya

El Penedès necessitarà prop de 14.000 habitatges en els propers 20 anys per destinar-los a polítiques socials. Generalitat de Catalunya

La Secretaria d’Habitatge i Inclusió Social, del Departament de Drets Socials, ha organitzat  unes Jornades territorialitzades, adreçades als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada.  Aquestes Jornades  volen incidir en els aspectes més concrets i específics de cada territori per tal que el PTSH pugui atendre la diversitat.

Per a la consecució dels seus objectius, el PTSH  divideix el territori de Catalunya en  àrees que configuren els àmbits d’actuació i que són: les àrees de demanda residencial forta i acreditada, les àrees preferents, les àrees no preferents i les àrees rurals.

L’àrea de demanda residencial forta i acreditada està formada per 163 municipis que suposen el 82,7% de la població de Catalunya, i que  són els que tenen l’obligació de complir amb l’objectiu de la solidaritat urbana, que vol dir que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials. La definició d’aquests municipis i la seva divisió en dos subtipus d’àrees de demanda residencial forta i acreditada s’ha realitzat atenent a la seva rellevància territorial i pes demogràfic.

Al Penedès, 11 municipis formen part de les àrees de demanda forta i acreditada, on viu el 62% de la població

Al Penedès, 11 municipis formen part de les àrees de demanda forta i acreditada, on viu el 62% del total de la població del territori. Són: Vilanova i la Geltrú, Igualada, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, San Sadurní d’Anoia, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena. 

Aquests municipis resten subjectes a l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins assolir com a mínim el 8,0% del total del parc d’habitatges principals del municipi al final del termini de vint anys (30 de juny de 2042).

Hi ha 7 municipis de l’àmbit del Penedès que formen part de les àrees urbanes preferents: Calafell, Piera, Cunit, Masquefa, Santa Margarida i els Monjos, Gelida i l’Arboç. En aquests municipis viu el 18% del total de la població de l’àmbit del Penedès. 

Aquests municipis han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2,8% i a més,  haurà de promoure quinquennalment nous habitatges amb protecció oficial de compravenda, de tinences intermèdies o de lloguer social a raó de 7 habitatges per cada 1.000 habitants.

Hi ha 15 municipis que formen part de les àrees urbanes no preferents on viu el 9% del total de la població de l’àmbit del Penedès i han d’assolir que el parc de lloguer social sigui del 2,4%. Aquests municipis són: Capellades, Canyelles, Olivella, la Torre de Claramunt, la Bisbal del Penedès, Sant Martí Sarroca, els Hostalets de Pierola, Sant Llorenç d’Hortons, Llorenç del Penedès, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelles de Foix, Sant Quintí de Mediona, Bellvei, la Granada i el Bruc.

La resta de municipis, 39, formen part de les àrees rurals on hi viu el 11% del total de la població de l’àmbit del Penedès. Aquests municipis han de complir amb l’objectiu d’incrementar el seu parc de lloguer social fins a assolir com a mínim l’1% del total del parc d’habitatges principals del municipi i seran objecte d’un dels plans específics que contempla el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge a desenvolupar, el pla específic de les àrees rurals.

Cal incrementar els habitatges amb lloguer social per arribar a l’objectiu del 7%

A Catalunya hi ha 163 municipis que aglutinen més del 80% de la població i seran els que hauran de disposar d’un 15% mínim d’habitatges destinats a polítiques socials en el termini de 20 anys. L’estimació és que serà necessari obtenir 300.000 habitatges destinats a polítiques socials en les àrees de demanda forta i acreditada.

Així mateix, caldrà incrementar el parc de lloguer social, que actualment està format per uns 54.000 habitatges, per arribar als 202.000 necessaris per assolir l’objectiu del 7% d’habitatge de lloguer social.

A més d’ampliar el parc de lloguer social, caldrà impulsar la construcció d’HPO de compravenda i de tinences intermèdies amb 107.800 habitatges.

El Pla territorial sectorial de l’habitatge, d’acord amb el que determina l’article 12 de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge, té com a principal objecte constituir el marc orientador per a l’aplicació a tot el territori de Catalunya de les polítiques d’habitatge.

Aquest Pla s’ha actualitzat respecte a l’anterior aprovació inicial del 2019 per donar compliment a les prescripcions recollides al DL17/2019 i per l’actualització de les dades per adaptar-les al nou horitzó del pla (2022-2042) i és per això que s’han organitzat aquestes Jornades  per explicar als municipis que formen part de les àrees de demanda forta i acreditada aquestes modificacions.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!