Violència masclista

El Col·legi de Periodistes proposa tractar les violències masclistes com una violació dels drets humans

Un document reclama posar el focus de la informació en l’agressor o fer visibles tots els tipus de violències

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Col·legi de Periodistes proposa tractar les violències masclistes com una violació dels drets humans i un atemptat contra la llibertat i la dignitat de les persones, i mai com una notícia de successos. Aquest és un dels punts del nou document ‘Criteris sobre el Tractament de les Violències Masclistes als Mitjans de Comunicació’, que també reclama posar el focus de la informació en l’agressor o fer visibles tots els tipus de violències. El Col·legi de Periodistes és l’entitat impulsora d’aquestes recomanacions, en les quals hi han participat diverses entitats i persones en la seva elaboració.

Les recomanacions actualitzen i amplien les anteriors elaborades l’any 2009 i que s’adaptaven a la llei 5/2008 dels drets de les dones a erradicar la violència masclista. Les recomanacions del document presentat aquest dilluns inclouen totes les violències masclistes i un recull de textos publicats i també esdevenen més curtes i concises per facilitar la consulta dels periodistes i adaptades a una realitat que s’ha modificat amb el pas del temps, de la legislació i la sensibilització social.

El documenta proposa, entre altres recomanacions, situar “el fenomen en l’àmbit universal i estructural, producte de la desigualtat entre dones i homes, i no tractar-ho com un cas aïllat”; així com fer visibles tots els tipus de violències, física, psicològica, sexual, obstètrica i de vulneració de drets sexuals i reproductius, econòmica, digital, de segon ordre, vicària i institucional.

També creuen que s’ha de fer visible que les dones i les nenes són les víctimes principals de la violència masclista; respectar el dret a la intimitat i la dignitat de les agredides; evitar qualsevol relació causa-efecte entre els fets i la procedència de les persones implicades, i “no qüestionar la víctima en funció de si havia denunciat o no”. Consideren que s’ha de “desmentir el mite de les denúncies falses, amb dades contrastades i evidències científiques com, per exemple, no difondre la fal·làcia de la Síndrome d’Alienació Parental (SAP)”.

Actualització

L’actualització de la guia es va impulsar el passat mes de setembre en una trobada liderada per la vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Núria de José, i la delegada de gènere del Col·legi, Marta Corcoy.

Entitats

Entre les entitats que hi han treballat hi ha el Col·legi de Periodistes de Catalunya, com a entitat impulsora; l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; el Consell de la Informació de Catalunya; el Consell de l’Audiovisual de Catalunya; la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; l’Observatori de les Dones en els Mitjans de Comunicació; el Departament de Comunicació dels Mossos d’Esquadra; el Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI. Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona o l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, entre d’altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local