Arqueologia Medieval

Paper destacat d'Olèrdola en el debat arqueològic català

El 5è Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya comptarà amb 4 comunicacions dedicades a Olèrdola

Ajuntament d'Olèrdola. La torre medieval de la muralla d'Olèrdola

Ajuntament d'Olèrdola. La torre medieval de la muralla d'Olèrdola

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Olèrdola va jugar un paper del tot rellevant durant l’època medieval a Catalunya. Una mostra d’aquesta importància és que el “5è Congrés d’Arquelogia Medieval i Moderna a Catalunya” comptarà amb 4 comunicacions sorgides de recerques fetes al municipi. El congrés es farà del 22 al 25 de maig, al Born Centre Cultural de Barcelona, i s’inscriu dins dels actes de commemoració del tercer centenari dels fets de 1.714. El congrés comptarà amb la presentació dels resultats de les excavacions fetes en els quatre darrers anys per part dels arqueòlegs que les han realitzat. La responsable de recerca de la seu d’Olèrdola del Museu d’Arqueologia, Núria Molist, posava l’accent en què era força significativa l’aportació provinent d’Olèrdola que es fa en aquest congrés català. 

Dues de les comunicacions tenen a veure amb el castell d’Olèrdola. En una s’exposen els resultats preliminars de la intervenció de 2013 a la torre medieval de la muralla romana, incloent la delimitació d’una nova àrea productiva al conjunt d’Olèrdola. La comunicació és elaborada per Òscar Varas i Núria Molist. La segona de les comunicacions és de caràcter més genèric i està dedicada a reflexionar sobre el concepte de ciutat als segles X i XI, a partir del cas d’Olèrdola. Aquesta comunicació és obra de Josep Maria Bosch i Núria Molist.

Una altra de les comunicacions situades a Olèrdola que es presenta en el congrés és obra de Javier Fierro i està dedicada a l’excavació arqueològica de la torre de Moja.

Durant el congrés també s’exposarà la comunicació “Un mil·liari romà reutilitzat com sarcòfag en època visigòtica-andalusina(segles VII-VIII) a Sant Pere Molanta”. La redacció de la comunicació la comparteixen Sergi Segura, Francesc Florensa, J.S Mestres, Magí Miret, Isabel Rodà i Eulàlia Subirà.

Els coneixements exposats en aquesta trobada de professionals seran recollits en publicacions que després seran consultables per tothom. Tal i com destaca Núria Molist, és una manera de complir “amb l’obligació de retornar a la societat” els coneixements extrets en aquestes excavacions a Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local