Capital de la Cultura Catalana

Pere Regull: "tenim l'oportunitat de capitalitzar la cultura del país en el sentit més ampli"

L'alcalde de Vilafranca creu que l'objectiu de la Capitalitat Cultural és 'aconseguir que ningú quedi orfe de cap sensibilitat i saber-ho vendre a l’exterior per tenir públic de fora'

Roger Vives. Pere Regull

Roger Vives. Pere Regull

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El recent estrenat 2015 és per Vilafranca un any cabdal per la seva projecció més enllà de terres penedesenques. Capital de la cultura catalana amb més de 150 actes que viuran la seva inauguració oficial el proper 19 de febrer, amb l’estrena de l’obra de teatre ‘Vilafranca (Un dinar de Festa Major)’, escrita i dirigida pel vilafranquí Jordi Casanovas. L’alcalde Pere Regull ens ha atès per explicar com afronta el municipi un any tant particular.

-És l’any més important per Vilafranca en el que portem de segle XXI?
Culturalment, sí.

-Què suposa pel municipi ser la capital de la cultura catalana?
És l'oportunitat per capitalitzar la cultura del país en el sentit més ampli, ja que hi ha moltes vessants. D’entrada teníem dues opcions: programar tres actes glamorosos amb molt de ressò mediàtic, però que a la pràctica suposaria una falsedat ja que un gran ventall cultural se’n quedaria fora; o realitzar molts actes no tant glamorosos però que sí que agafessin l’ampli ventall del món cultural. Amb tot, sí que fem un acte glamorós d’inauguració amb mediàtica: l’estrena de l’obra de teatre ‘Vilafranca (Un dinar de Festa Major)’.

-Quins objectius i reptes creu que s'han d'assolir durant aquest període?
El principal repte és implicar els habitants de Vilafranca i rodalies en un o altre acte. És a dir, que la majoria de gent, a final d’any, hagi notat que ha existit aquesta capitalitat. També hem d’aconseguir que ningú quedi orfe de cap sensibilitat i saber-ho vendre a l’exterior per tenir públic de fora. Per altra banda, fomentar la presència d’elits culturals com en el cas del congrés de filosofia que comptarà amb participants de tots els Països Catalans i que ha de servir de llavor per algun dia tenir una càtedra d’aquesta matèria a la vila. En línies generals, hem de saber conjugar la història i la solera de la vila amb les noves tendències.

-Quins elements culturals tenim a Vilafranca i el Penedès, poc coneguts a fora i que ara tinguin oportunitat de mostrar-se?
Tots els referents a les arts escèniques i visuals hi tenen una molt bona oportunitat. En aquest sentit hi haurà un concurs de morals per llocs del municipi que actualment són poc estètics i així els revitalitzarem fent-los atractius. Tindrem 60 artistes per fer obres de pintura, de manera simultània, sobre l’entorn de la plaça Jaume I, en benefici de la Festa Major. En quan a La Més Típica, per primer cop tindrem una fira que exportarà què significa la nostra festivitat.

-Quins referents heu seguit per programar els actes?
Hem trobat una dimensió mitjana que, a més, serà la que se seguirà a partir d’ara per atorgar aquesta capitalitat. Mirant edicions anteriors trobem que Tarragona és massa gran i Ripoll massa petit, però hem pres exemple per saber situar-nos. Les nostres dimensions ens permeten un major vincle amb el territori i així ho hem adaptat.

-Com es financen els més de 150 actes previstos?
Hi ha destinats 400.000 euros al pressupost municipal, però a la pràctica de ben segur que es doblarà, ja que necessitarem la presència de diferents serveis locals que hauran de fer més hores del que està estipulat i això n’augmenta el cost. També tenim aparaulats ajuts de la Diputació i de la Generalitat, a més de comptar amb mecenatge privat.

-És rendible tota aquesta inversió?
Sí perquè suposa emprar el nom de Vilafranca d’una manera digna. La cultura sempre és la primera damnificada quan hi ha retallades, però compta amb molt moviment i riquesa intel•lectual. Al final, si totes les inversions les dediquéssim només al subsidi la ciutat seria grisa, sense vida i entraríem en una cadena que ens faria anar a pitjor.

-Tot plegat coincideix amb la pèrdua d’allotjaments hotelers. Pot afectar aquest fet?
És un problema però treballem per solucionar-ho. Hem d’aprofitar al màxim l’alberg però, a part, comptem amb què en cas de necessitat l’Hotel Pere III s’obriria de forma provisional.

-La capitalitat coincideix amb any d’eleccions municipals. Creu que pot influir-hi en el resultat?
Sigui com sigui no és un acte fet amb visió electoralista. Havíem demanat la capitalitat pel 2014 i així ho haguéssim preferit, ja que ara se’ns ha ajuntat molta més feina.

-Finalment, a nivell de país també coincideix amb les eleccions plebiscitàries. Poden ser els actes vilafranquins un focus nacional de reivindicació?
Si el país fa el pas endavant pot haver-hi afectació. En tot cas la programació d’actes està feta amb molta sensibilització, és del tot transversal i és evident que també inclou gent contrària al procés. No pretenem que sigui instrumentalitzadora, volem que tothom si senti còmode.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local