Dia Internacional de la Llibertat de Premsa

El Col·legi de Periodistes vol combatre la governamentalització dels mitjans públics

Neus Bonet lamenta que 'no hi ha una llibertat de premsa total i que hi ha interessos de grans concentracions de grups que no tenen res a veure amb el periodisme'

Carme Figuerola; Neus Bonet, i Montse Mínguez. ACN

Carme Figuerola; Neus Bonet, i Montse Mínguez. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La presidenta del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, s'ha compromès a combatre la "governamentalització" dels mitjans públics per evitar que s'impedeixi exercir un periodisme necessari perquè la ciutadania estigui "democràticament ben informada". Ho ha dit en el Simposi sobre Llibertat de Premsa, que se celebra a Lleida aquest dimarts i dimecres. La conferència inaugural ha anat a càrrec de la periodista aragonesa de El País i professora universitària, Milagros Pérez Oliva, que ha alertat que aquesta governamentalització dels mitjans públics s'està intentant fer també als mitjans privats a través de subvencions. El Simposi coincideix amb el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa, que se celebra el 3 de maig, i Bonet no ha volgut oblidar aquells periodistes que perden la feina i fins i tot la vida per exercir la seva professió. Segons Reporters Sense Fronteres, en l'últim any han mort 63 periodistes arreu del món.

Tot i que segons l'últim informe de Reporters Sense Fronteres Espanya està "força bé" pel que fa a la llibertat de premsa, "tampoc estem bé", assegura Bonet. La presidenta del Col·legi de Periodistes a Catalunya lamenta que "no hi ha una llibertat de premsa total i que hi ha interessos de grans concentracions de grups que no tenen res a veure amb el periodisme". "Com deia George Orwell, el periodisme és que es publiqui allò que algú no vol que es publiqui" i afegeix l'exemple recent dels papers de Panamà. Bonet reconeix que "no som dels països on estem pitjor però no estem bé i simposis i com aquest han de servir per reflexionar què podem fer per millorar".

Per Pérez Oliva el principal problema dels mitjans públics és la dinàmica partidista que els porta a la seva instrumentalització per part del govern a favor dels seus interessos ideològics o de partit. "Això ha restat credibilitat a molts mitjans", assegura, i recorda les protestes a la televisió valenciana o a Telemadrid. A més alerta que instrumentalitzar els mitjans públics perjudica la pluralitat i els periodistes perquè la seva carrera professional està sotmesa a la sospita que si tenen un càrrec és perquè potser són afins a un govern. "Es substitueix la meritocràcia per la partidocràcia", afegeix.

Pel que fa als mitjans privats, Pérez Oliva destaca tres problemes principals. "Estan en una crisi de credibilitat, de model industrial i econòmica". Per una banda pateixen una reducció de les plantilles, hi ha menys recursos i se'n ressenteix la qualitat i per l'altra es dóna la paradoxa que tenen més lectors que mai a través del suport digital, però menys ingressos que mai que afecten a una informació de qualitat. "Cal que els mitjans siguin un intermediari fiable", recorda.

Milagros Pérez Oliva ha defensat en la seva conferència inaugural el dret de la ciutadania a rebre una informació independent, veraç i contrastada i recorda que els periodistes han de ser els garants de la "veritat factual", aquella que es pot demostrar. Pérez Oliva rebutja la falsa neutralitat que consisteix en donar les dues versions d'una notícia. "Només hi ha una veritat, la que es demostra amb documents i fets", no la versió que només contradiu els fets amb paraules. "Ens han fet creure que la veritat no existeix, sinó que hi ha diverses interpretacions d'un fet, però no és així, no pot ser que dos diaris expliquin una notícia de manera diferent. Si la ciutadania creu que ha de llegir més d'un diari per saber què ha passat, estem perduts", alerta. La periodista també defensa la necessitat de citar les fonts com a mostra de periodisme de qualitat i d'analitzar i verificar la informació i les dades que es filtren als periodistes (a vegades de manera interessada) i no bolcar-les directament com ho podria fer qualsevol.

La segona edició del Simposi sobre Llibertat de Premsa se celebra aquest dimarts i dimecres al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de Lleida. Enguany hi ha uns 200 inscrits. El Simposi està organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida i el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida.

Abans de la conferència inaugural s'han realitzat tallers temàtics amb professors i alumnes de diverses universitats de Catalunya i el País Valencià en què s'han presentat i debatut els seus treballs de recerca que giraven entorn a 4 temes: Mecanismes dels periodistes per retre comptes, Llibertat de premsa en l'àmbit local, Ajuts públics i llibertat de premsa i Llibertat de premsa i temes d'especial sensibilitat. Hi ha participat la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Oberta de Catalunya i la la Universitat de València.

El Simposi d'enguany se centra en un únic tema: 'La llibertat de premsa i els mitjans públics', el qual serà tractat en les diverses ponències del dimecres 4 de maig amb dues taules de debat que tindran com a protagonistes representants de mitjans públics d'Europa i Espanya.

En el cas europeu, el Simposi ha convidat el periodista portuguès Luis Antonio Santos que posarà sobre la taula la llibertat de premsa a Portugal. Per la seva part, Kokosis Charalampos, periodista de la televisió pública grega, exposarà els reptes de la nova radiotelevisió del país. Pel que fa la taula dels mitjans públics a Espanya, un dels integrants serà Carles Prats, periodista i membre del grup de mitjans públics del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que parlarà sobre la desgovernalització dels mitjans públics a Catalunya. També hi participaran Montse Melià, de RTVE, i Joseba Arredondo, de la televisió basca, EiTB; així com Javier Marzal de la RTVV.

Per la seva banda, el president del Col·legi de Periodistes a Lleida, Rafa Gimena, serà l'encarregat de cloure el Simposi just després que l'exjutge Elpidio Silva pronunciï la conferència de cloenda ‘La independència dels periodistes com a treballadors de mitjans públics’. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local