Periodistes del Garraf

El fotoperiodista Carles Castro, director d'EIX DIARI, premi Molero 2017

Els periodistes Jaume Inglés i Alba López també han estat guardonats en els premis de periodisme del Garraf

Redacció Vilanova i la Geltrú 23-05-2017 11:16 Lectures 5591
El portaveu del jurat dels Molero, Lluís Gené, mostra la fotografia guanyadora dels Molero, de Carles Castro. EIX

El portaveu del jurat dels Molero, Lluís Gené, mostra la fotografia guanyadora dels Molero, de Carles Castro. EIX

El fotoperiodista Carles Castro, director d'EIX DIARI, ha guanyat per segona edició consecutiva el premi Eugeni Molero, en la categoria gràfica. Castro ha rebut aquest reconeixement per una fotografia publicada al diari La Vanguardia on cap el relleu al capdavant del restaurant el Peixerot, amb els nous propietaris a les portes de l'establiment mentre són observats pels antics amos de l'històric establiment. El jurat dels premis Molero ha posat en valor la capacitat de capturar l'instant i l'oportunitat, a més de l'alta qualitat tècnica de la fotografia. En aquest sentit, el portaveu del jurat, el fotògraf Lluís Gené va destacar que el fotoperiodisme no és exclusiu dels corresponsals de guerra, sinó que el periodisme local també sap treure profit de la història i dels protagonistes.

La Masia Cabanyes va acollir dissabte al migdia el lliurament dels Premis Eugeni Molero i Albert Virella de periodisme i investigació comarcals. A més del director d'EIX DIARI, Carles Castro, la periodista sitgetana Alba López, de l'Eco de Sitges, va guanyar el premi en la categoria de periodisme escrit amb el treball Secrets de Sitges - Contraportades. I en la modalitat audiovisual, el màxim reconeixement dels Molero va ser per a la sèrie de reportatges de La 7mana Penedès-Garraf, del periodista vilanoví Jaume Inglés, un programa que emet Canal Blau.

Conduit per la periodista Lucia Bravo i presentat pel Conseller de Cultura i Patrimoni, Xavier Grau Roig, l'acte de lliurament dels premis Molero i Virella i Bloda es va iniciar amb unes paraules de suport per part del conseller als professionals del Diari de Vilanova que la setmana passada van perdre la seva feina i fent una reflexió dels difícils moments que esta vivint la professió i la importància de uns premis com aquests que volen fer un reconeixement al sector. Aquest suport es va mantenir durant tot l’acte per part dels diferents premiats i membres dels jurats. 
 
El jurat de les modalitats de periodisme, integrat pels periodistes Lluis Gené, Anna Poch i Jordi Lleó acompanyats per Pere Giménez, de l’Associació de Periodistes del Garraf, va premiar treballs de periodisme escrit, audiovisual i gràfic, i va declarar deserta la categoria de treballs d’estudiants de periodisme i comunicació audiovisual.
 
Es va atorgar el premi de periodisme escrit, dotat amb 2.000€, a Secrets de Sitges-Contraportades, d’Alba López de l’Eco de Sitges. El jurat va destacar aquest treball per la selecció de temes que planteja l’autora als lectors i per la qualitat narrativa. En aquest sentit, Alba López va agraït el premi i va destacar que aquest és un doble reconeixement, ja que no només es premien els seus articles sinó l’aposta que va fer L’Eco de Sitges per renovar la seva contraportada.
 
El premi de periodisme audiovisual, dotat amb 2.000€, es va atorgar als Reportatges a La 7mana Penedès-Garraf de La Xarxa, de Jaume Inglés i emesos per Canal Blau Televisió. El jurat va destacar aquest treball per la realització tècnica i els temes plantejat en la sèrie de reportatges, que donen veu a les associacions i entitats del territori.
 
El premi de periodisme gràfic, dotat amb 2.000€, es va atorgar al treball Els retrats també són fotoperiodisme, de Carles Castro i publicat a La Vanguardia. Sobre aquest treball, el jurat va comentar que el fotògraf ha sabut esprémer els elements informatius en la imatge aconseguint una escena que conté totes les claus per documentar fets i protagonistes. 

Un cop entregats els premis, el jurat va fer una reflexió sobre el fet que hagi quedat desert el Premi a estudiants de periodisme i comunicació i audiovisual i va proposar que per a la propera edició es reforci la comunicació per impulsar que hi hagi més participació.
  
En el cas de les modalitats d’investigació, el jurat estava conformat pel lingüista Alfred Castells, l’historiador Albert Tubau, Àngels Parés, professora de secundaria i historiadora i el professor de matemàtiques, Francesc Banyuls, acompanyats per Manel Claver, membre de l’Associació d’Amics de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer. El premi d’investigació per a estudiants de batxillerat dotat amb 600 € per l’estudiant guanyador i 400€ per al centre educatiu, es va atorgar al treball de recerca “Els mosaics a Vilanova i la Geltrú, una mirada matemàtica a la bellesa de la nostra vila”, de Clara Armengol. En aquest sentit el jurat va posar de relleu que el premi és una investigació original i amb una metodologia encertada i rigorosa. Per la seva part, tant la guanyadora com la representant del centre educatiu van manifestar el seu agraïment per uns premis que reconeixen la feina de recerca que fan els alumnes de batxillerat amb els seus treballs.

Pel que fa a aquesta modalitat el jurat va subratllar la qualitat dels treballs presentats als premis i va posar de relleu que es valora que han sorgit del treball compartit entre professors i alumnes dels instituts de la comarca del Garraf en el marc del seus treballs de recerca. El jurat va esperonar a la comunitat educativa a incentivar que els treballs de recerca versin i es focalitzin sobre la nostra comarca.
 
I en la modalitat d’investigació, el jurat va premiar amb 2.000€ la recerca “Mitjanit a la Platja d’Or. El jutge Bertrán de Quintana i els assassins de Sitges durant la Guerra civil”, de Ricart Conesa per la seva descripció minuciosa i detallada de les actes del jutge Josep Maria Bertrán de Quintana, que al llarg del 1937 va instruir els sumaris de moltes desaparicions i assassinats que van tenir lloc a Sitges a l'inici de la Guerra Civil. El premiat va expressar que cal més recerca sobre la guerra civil, per aprofundir en el coneixement de part de la nostra memòria i la identitat col·lectives i va agrair el suport de la seva família i al jurat.

El treball guanyador en la modalitat d’investigació tindrà, a més, difusió al butlletí de l’Associació d’Amics de la Biblioteca-Museu Balaguer i que serà publicat de manera parcial o total d’acord amb les consideracions d’aquesta associació.

GUIA IL·LUSTRADA DE L'HAVANA XICA

Sitges, només sol i calitges?

Bienve Moya

Vull advertir una vegada més que aquests articles quinzenals no són treballs de divulgació històrica sinó que tenen una deliberada vocació literària. Pretenen sobretot despertar la curiositat i excitar, si és possible, la imaginació sobre allò que va ser un dia, i el caliu què en queda de la foguera que havia estat

ENQUESTA WEB

A les portes del final del curs escolar, segurament ja heu començat a preparar les vacances. Mar, muntanya, viatge a l'estranger, sortides a l'entorn més proper...

On marxareu de vacances aquest estiu?

A una destinació catalana
A una destinació dins de l'Estat
A una destinació a l'estranger
Ens quedem a casa