Art urbà

Womart, al centre de Vilanova: el reconeixement del talent femení en les arts visuals

Lula Goce, l’artista encarregada del projecte a Vilanova i la Geltrú: 'No és que no hi hagi dones, és que no se’ls dóna ni la publicitat ni la repercussió que s’hauria de donar'

Lula Goce, l’artista encarregada del mural de la plaça del Mercat de Vilanova i la Geltrú. Marta González

Lula Goce, l’artista encarregada del mural de la plaça del Mercat de Vilanova i la Geltrú. Marta González

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El reconeixement de la dona en general i del talent femení en les arts visuals, en particular, és l’essència del projecte Womart que s’inaugura simultàniament a 10 ciutats coincidint amb el dia internacional de l’art. L’acció es manifesta amb l’exposició de deu intervencions artístiques a càrrec de deu dones artistes visuals.

Womart pretén fomentar la presència de les dones en el camp de l’art urbà i l’espai públic i professionalitzar-lo en resposta a la manca d’igualtat als circuits de les arts visuals. La situació de la dona en desigualtat vers l’home és un fet conegut que envolta tots els àmbits de la vida de la dona i en especial es demostra en el món laboral. El sector de les arts visuals i plàstiques està altament monopolitzat per homes. Segons l’informe MAV de l’Associació Mujeres en las Artes Visuales (MAV), tot i haver un 70% d’estudiants dones a les Facultats de Belles Arts d’Espanya, només quatre dones artistes han estat guardonades amb el Premio Nacional de Artes Plásticas, en contraposició als 14 homes guanyadors de les altres edicions. En el cas particular de Catalunya, de 23 edicions del Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat només dues han estat guanyades per dones. Finalment, una dada significativa és la del Premio Príncipe d’Asturias de Artes, que se celebra des del 1982, i el qual mai ha guardonat a una dona artista. “Els números parlen. En l’art contemporani hi ha poques dones, s’han de visibilitzar molt més les obres de les dones perquè realment n’hi ha moltes i de molta qualitat. No és que no hi hagi dones, és que no se’ls dóna ni la publicitat ni la repercussió que s’hauria de donar” destaca l’artista gallega Lula Goce, l’encarregada de la intervenció artística a la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

Lula Goce és una de les muralistes més consagrades a Espanya i ha participat en festivals d’art urbà a Europa, Amèrica del Nord i Amèrica Llatina. Per aquest projecte l’artista ha fet un mural a la Plaça Soler i Carbonell que representa una nena petita. “El fet de posar una nena amb un tema natural insisteix en l’ecologia i en atendre a la nostra naturalesa” explica sobre el seu mural Goce. L’estil de l’artista barreja diferents disciplines i la seva característica principal és una base crítica vers la societat de consum i la construcció d’una identitat individual dins d’aquesta societat.

Junt amb Lula Goce, nou dones han participat als altres municipis del Consorci Transversal Xarxa d’Activitats Culturals amb diferents tipus d’obra. Cadascuna ha generat el seu propi discurs i ha tingut la total llibertat creativa per dur a terme el seu projecte.  Les creadores i les ciutats que conformen l’exposició són murals a càrrec de Hyuro a Reus, Paula Bonet a Figueres, Elbi Elem a Tortosa, Toy a Olot, OVNI a Manresa, Minuskula a Sant Cugat del Vallés i Lula Goce a Vilanova i la Geltrú; i instal·lacions a càrrec de Monica Rikic a Granollers, Aïda Gómez a Mataró i PEDRA a Girona.

Aquestes deu artistes formen part dels més de 3.000 artistes urbans que estan registrats a la base de dades Wallspot de Rebobinart, on les dones artistes urbanes només representen un 4%. “Penso que hem de ser dones en un món plural, podem fer coses com els homes però hem de reivindicar el nostre lloc com a dones i equiparar-nos, però sempre des de les nostres necessitats” ressalta Goce.

Aquestes deu obres pretenen ser la primera gran acció d’aquest projecte que té voluntat de continuar amb més accions similars. Womart, de la plataforma Rebobinart, va ser el guanyador del Concurs Comissariat impulsat el 2017 pel Consorci Transversal i ha estat comissariat per Míriam Alarcón i Marc García.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local