Política

Carles Duran: “tot ha canviat molt, però hi ha elements que en canvi es repeteixen”

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Sense protagonismes ni frivolitats, el politòleg vilanoví J. Carles Duran Esteva, publica La Vilanova contracultural dels anys 70, una contribució a l’antifranquisme i a la transició local a la democràcia (El Cep i la Nansa, 2018). El llibre és una reflexió que va néixer per un atzar: “la preocupació per tot el que s’està vivint en el darrer any des de l’1 d’octubre de 2017 i la necessitat de trobar un punt de fuga”.  Així són les fugides endavant. Neixen d’una preocupació i esdevenen tota una dedicació. Duran, sense fugir d’estudi i conscient del que “han canviat les coses en 40 anys”, recupera tres aspectes que eren presents aleshores i ho tornen a ser ara: l’existència d’il·lusions col·lectives, la incertesa política i el fet de qüestionar els valors establerts.

“És clar que era tota una altra època -afegeix- que calia contextualitzar”. I així, entre els aires del maig del 68, el hippisme, el ressò de la Primavera de Praga i l’execució de Puig Antich, Duran evoca una ciutat en que la música, el teatre i la literatura van generar una contracultura transformadora, en un moment de grans canvis i malgrat el paisatge gris del moment.

El recorregut, des del teixit cultural d’aquell moment, en diferents bars, entre la música de protesta i la protesta en diferents formes, més la força del teixit social i polític, van anar creant espais de trobada, d’intercanvi i de debats.

El PSAN i la Societat de l’Acord, la revista Què passa i les lluites sindicals del moment, són el rerefons del nou llibre de Carles Duran. Una publicació que es presenta aquests dies, en tres espais diferents de la ciutat, a mode de reproduir els recorreguts del propi relat.

La primera presentació serà avui mateix, dijous 13 de desembre al Foment Vilanoví, amb la participació de Joan Benet, professor; Josep Asensio, regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i l’autor. Divendres, l’acte, centrat més en la vessant musical i els bars emblemàtics dels 70 a la ciutat, es realitzarà al Bar Itàlia; i finalment, dissabte 15 de desembre l’autor i altres convidats intercanviaran reflexions i parlaran del llibre a la seu de la Unió Vilanovina. Tots els actes a partir de les vuit del vespre.

Les vuit entrevistes realitzades, un treball de records i de “remenar carpetes i papers”, han servit com a base per un relat que “no pretén ser cap exercici comparatiu ni té un objectiu més enllà de la reflexió que es planteja”, confessa Duran, que defuig de personalismes i anecdotaris, per reflectir, finalment, com el pas del temps, a diferència del present, permet perspectives diferents.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local