Política

Carles Duran: “tot ha canviat molt, però hi ha elements que en canvi es repeteixen”

Bàrbara Scuderi Vilanova i la Geltrú 13-12-2018 10:25 Lectures 1973

Sense protagonismes ni frivolitats, el politòleg vilanoví J. Carles Duran Esteva, publica La Vilanova contracultural dels anys 70, una contribució a l’antifranquisme i a la transició local a la democràcia (El Cep i la Nansa, 2018). El llibre és una reflexió que va néixer per un atzar: “la preocupació per tot el que s’està vivint en el darrer any des de l’1 d’octubre de 2017 i la necessitat de trobar un punt de fuga”.  Així són les fugides endavant. Neixen d’una preocupació i esdevenen tota una dedicació. Duran, sense fugir d’estudi i conscient del que “han canviat les coses en 40 anys”, recupera tres aspectes que eren presents aleshores i ho tornen a ser ara: l’existència d’il·lusions col·lectives, la incertesa política i el fet de qüestionar els valors establerts.

“És clar que era tota una altra època -afegeix- que calia contextualitzar”. I així, entre els aires del maig del 68, el hippisme, el ressò de la Primavera de Praga i l’execució de Puig Antich, Duran evoca una ciutat en que la música, el teatre i la literatura van generar una contracultura transformadora, en un moment de grans canvis i malgrat el paisatge gris del moment.

El recorregut, des del teixit cultural d’aquell moment, en diferents bars, entre la música de protesta i la protesta en diferents formes, més la força del teixit social i polític, van anar creant espais de trobada, d’intercanvi i de debats.

El PSAN i la Societat de l’Acord, la revista Què passa i les lluites sindicals del moment, són el rerefons del nou llibre de Carles Duran. Una publicació que es presenta aquests dies, en tres espais diferents de la ciutat, a mode de reproduir els recorreguts del propi relat.

La primera presentació serà avui mateix, dijous 13 de desembre al Foment Vilanoví, amb la participació de Joan Benet, professor; Josep Asensio, regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i l’autor. Divendres, l’acte, centrat més en la vessant musical i els bars emblemàtics dels 70 a la ciutat, es realitzarà al Bar Itàlia; i finalment, dissabte 15 de desembre l’autor i altres convidats intercanviaran reflexions i parlaran del llibre a la seu de la Unió Vilanovina. Tots els actes a partir de les vuit del vespre.

Les vuit entrevistes realitzades, un treball de records i de “remenar carpetes i papers”, han servit com a base per un relat que “no pretén ser cap exercici comparatiu ni té un objectiu més enllà de la reflexió que es planteja”, confessa Duran, que defuig de personalismes i anecdotaris, per reflectir, finalment, com el pas del temps, a diferència del present, permet perspectives diferents.

Castells

Temporada castellera: Tarragona no és el final

Sixte Moral

Al llarg d'aquesta temporada que ja estem acabant ja s'intuïa que la Vella de Valls havia assolit un moment dolç, extraordinari que ha coincidit amb una certa "crisi" dels verds vilafranquins que havien estat en els darrers anys els dominadors absoluts de les construccions castelleres

ENQUESTA WEB

La comarca del Garraf està registrant en els darrers dies un repunt dels casos de coronavirus entre la població i la Generalitat ha suspès els ingressos, les visites i les sortides de les residències de gent gran de Sitges

Creus que la població s'ha relaxat i no compleix amb les mesures de prevenció de contagis?


No