Eleccions al CONSELL REGULADOR DEL CAVA

''Ens estem carregant el cava''

Entrevista a Joan Amat, candidat a la presidència del Consell Regulador del Cava

''Si no hi ha unitat en el sector perdrem una marca que ens ha costat molt crear'

''Vull parlar amb la DO Penedès, però és difícil arribar a acords si l’altre no ho vol''

''El Consell ha de donar més informació sobre en que es gasten els diners''

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El fins ara president de l’Institut de Cava i vicepresident de Raventós i Blanc, Joan Amat, presenta la seva candidatura a presidir el Consell Regulador del Cava. L’elecció, a la que també hi opta Pere Bonet, director de Comunicació i membre de la comissió executiva del Grup Freixenet, es durà a terme durant el plenari de principis de juliol. Els vocals del consell seran els encarregats de donar suport a una o altra candidat.

Com funcionarà el Consell Regulador del Cava en cas que vosté acabi sent el nou president?

Tal i com diu el títol de la meva candidatura, entre tots hem de crear un nou Consell Regulador del Cava. Estem en un moment de crisi i hem d’obrir nous mercats, potenciar la mercaderia primera i que el productor entri amb força al consell. També hem de recuperar el prestigi de la paraula cava, un terme que s’ha anat desvirtuant en els darrers anys. 

I com ho farà tot això?

Treballant en els tres grans reptes que tenim actualment a la taula: sustaniblitat del món productor, revalorització de la marca cava i unitat de tot el sector, elaborador i viticultor. A partir d’aquí tirarem endavant un pla estratègic, no tant centrat en fer més ampolles, si no en valorar més el producte a partir d’un programa basat en cinc línies de treball: un organigrama del consell; una informació més clara de tot el que es fa; un pla estratègic, promoció nacional i internacional i instal•lar la casa del Cava a Sant Sadurní.

En què consistirà cada un d’aquests eixos de treball?

S’ha de fer un pla de promoció del cava amb l’objectiu de potenciar la marca i buscar també els mercats que són prioritaris, com Bèlgica, Anglaterra, Brasil, Japó,...Pel que fa a la informació, no vull dir que les coses no s’hagin fet bé, però s’ha de donar molta més informació a tot el sector sobre el que es fa i que no es fa, en què es gasten els diners, de les demandes que arriben el consell, dades estadístiques cada tres o quatre mesos,...A vegades no se sap ben bé que fa el Consell Regulador i ho hem de canviar.

Què més desctacaria?

El Consell Regulador ha d’estar present en tots els actes que es facin en el món del cava. També és important que es dugui a terme un pla de promoció del cava genèrica, però també que guanyi molt més pes la promoció de marques concretes de cava amb part de recursos subvencionats. Finalment, pel que fa a l’organigrama, el consell ha de liderar el sector del cava. Per això necessitem canvis en l’estructura i tenir més força a nivell de comunicació. I la casa del cava, a Sant Sadurní.

Quina relació tindrà amb altres DO, com la Penedès, que ha creat la varietat Escumosos?

En una taula, si un vol parlar i l’altre no és difícil arribar a acords. Jo proposo parlar, però si els altres no tenen voluntat és complicat. Si sóc escollit president intentaré mantenir converses. El que també tinc clar és que si no hi ha unitat en el sector ens carregarem el cava, una marca que ens ha costat molt crear i que té un pes específic, tant a nivell nacional com internacional. Hem de donar més valor al nostre producte. 

A què es refereix?

Ha passat el mateix amb Rioja o Xampany. Hi ha una pèrdua d’imatge del cava motivada sobretot pel descens del preu: es poden trobar ampolles de cava per dos o tres euros. I això està fent molt de mal. No podem canviar aquests preus de cop, però si treballar en la línia d’intentar incrementar el seu valor en els propers cinc anys. Si treballem amb unitat, ho podrem aconseguir.

Creu que hi ha hagut erors en aquesta presidència actual?

Més que errors, jo crec que en aquests darrers dotze anys el sector ha funcionat molt bé perquè l’economia ens anava de cara. Avançavem a poc a poc, però a ritme d’un portaavions. Ara, amb la situació actual, necessitem una revolució, una nova manera de fer que només es podrà aconseguir si hi ha un canvi en el Consell Regulador. Si no, tot continuarà igual com fins ara.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local