Pagesos i pastors. Un model sostenible

Jornades de la transhumància a Santa Margarida i els Monjos

Les jornades pretenen abordar la relació entre pagesos i ramaders, especialment en l’àmbit de la vinya

Redacció Santa Margarida i els Monjos 15-10-2014 9:50 Lectures 1871
EIX. Jornades de la transhumància a Santa Margarida i els Monjos

EIX. Jornades de la transhumància a Santa Margarida i els Monjos

Santa Margarida i els Monjos acollirà el proper 23 d’octubre les Jornades de la Transhumància, que es celebren cada dos anys a diferents punts de Catalunya, organitzades per la Fundació del Món Rural.

Amb el títol Pagesos i pastors. Un model sostenible, la tradició posada al dia, les sessions compten amb la col·laboració del Parc del Foix i l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, que han sumat esforços per fer possible que es posi en valor l’activitat ramadera que encara es manté a la zona i que sovint passa desapercebuda.

Les jornades pretenen abordar la relació entre pagesos i ramaders, especialment en l’àmbit de la vinya.

Experts d’arreu de Catalunya

Les sessions es duran a terme el dijous 23 d’octubre al Molí del Foix, als Monjos, i inclouran les ponències de Joan Rovira, veí del municipi i un dels més importants estudiosos sobre transhumància d’arreu de Catalunya; de Martí Boada, professor titular i investigador del departament de Geografia i de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Barcelona; de la professora Elena Albanell del grup de recerca en remugants i del geògraf Joan Soler.

En el programa destaca també una taula rodona d’experiències sobre pagesia i ramaderia amb l’exposició de casos pràctics que s’estan duent a terme actualment per part de caves Recaredo, Baussitges, La Gravera, Mel del Castell de Penyafort i Parés Baltà. La taula comptarà també amb el testimoni i l’experiència del pastor local Enric Gibert i finalitzarà amb un debat per copsar altres experiències per part del públic assistent.

En acabar, els assistents realitzaran una visita d’experiència, molt habitual en aquest tipus de jornades, que permetrà conèixer el territori acompanyats dels pastors locals Rafael Solé i Enric Gibert.

La participació a les jornades és gratuïta però cal inscripció prèvia al telèfon 973 22 93 60 o al web www.fmr.cat. Les places són limitades.

Actes lúdics per a tots els públics

Dins el programa de les jornades i amb un caire molt més lúdic i obert a tothom, l’endemà divendres dia 24, a les 6 de la tarda, es durà a terme a la Biblioteca un espectacle infantil anomenat Trans-humans, a càrrec del grup Més Músics.

Els actes populars continuaran diumenge dia 26 amb una caminada de la transhumància pel Parc del Foix en la que es farà una ruta comentada per camins ramaders. La ruta sortirà a les 9 del matí del Castell de Penyafort i recorrerà una distància aproximada de 6,5 quilòmetres de dificultat mitjana. L’activitat és gratuïta però per participar-hi caldrà portar calçat adient, aigua, gorra i esmorzar. Aquestes activitats estan també incloses en els actes del programa Viu el Parc.


Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No