Camí Ramader de Marina

Un grup de cavalls en transhumància arribaran a la platja de Vilanova aquest diumenge des del Pirineu (VÍDEO)

El cavalls passaran l'hivern al Parc Natural del Garraf gràcies a la iniciativa de la Fundació Miranda

Un grup de cavalls en transhumància arribaran a la platja de Vilanova aquest diumenge des del Pirineu. Fundació Miranda

Un grup de cavalls en transhumància arribaran a la platja de Vilanova aquest diumenge des del Pirineu. Fundació Miranda

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un grup de cavalls recuperats per la Fundació Miranda està fent la transhumància dels Pirineus al Garraf, i fins al mar de Vilanova i la Geltrú, pel recuperat i mil·lenari camí ramader de Marina. La Fundació Miranda ha organitzat aquesta transhumància amb el suport del Parc del Garraf i Parc del Foix, la col·laboració dels ajuntaments per on passa aquest antic camí ramader, i amb entitats col·laboradores.

Aquesta transhumància s'està fent pel recentment recuperat i mil·lenari Camí Ramader de Marina que passa per Montserrat, (Bages, Alt Penedès...) i connecta els Pirineus amb el mar a Vilanova i la Geltrú al Garraf. D'aquesta manera els cavalls de la Fundació donaran vida i contribuiran a la recuperació i manteniment d'aquest camí, tot posant en valor aquest patrimoni de camins ramaders, barraques de pastor i punts d'abeurada de Catalunya.

Els cavalls que realitzaran l'acció són animals recuperats de maltractaments i/o abandonament. L'objectiu de la Fundació és portar-los de la seva seu, de la Serra de Catllaràs a l'Alt Berguedà, fins al Garraf per que puguin passar l'hivern pasturant en llibertat, en 300 hectàrees acotades d'estepa mediterrània al Parc Natural del Garraf.

El trasllat dels Pirineus al Garraf permetrà als cavalls gaudir de la vida en llibertat en un clima càlid a l'estepa mediterrània, ideal per la seva salut i recuperació.

Aquesta experiència té altres valors afegits com els de beneficiar a les persones que acompanyen als cavalls en ruta; genera valor d'ecoturisme pel territori; i per les persones de les poblacions que acullen als cavalls (allotjaments, restaurants, artesans…). Genera també beneficis per l'atracció de turisme a la zona, i posa en valor la recuperació històrica, ambiental i patrimonial. Així mateix proporciona altres millores pel territori com l'augment de la fertilitat del sòl i de la biodiversitat.

El projecte està impulsat i organitzat per la Fundació Miranda i té el suport i la col·laboració activa del Parc del Garraf i el Parc del Foix, els ajuntaments de Llívia, Lluçà, Santa Margarida i els Monjos, Avinyó, o Vilanova i la Geltrú, entre molts d'altres; així com de El Consorci Els Colls i Miralpeix - Costa del Garraf, o entitats com l'associació Garraf Coopera – Plataforma Ortoll. Les administracions i entitats col·laboradores contribueixen en aquest projecte de transhumància de cavalls de la fundació Miranda en diverses qüestions logístiques i tècniques (definició de camins, espais de repòs i pasturatge, infraestructures, activitats complementàries...). El projecte és també una oportunitat per visualitzar millor el Camí Ramader de Marina, la seva recuperació com a camí ramader i de la transhumància, i alhora posar en valor el territori des d'un punt de vista de patrimoni natural.

Els ajuntaments de Santa Margarida i els Monjos, Llívia, Lluçà han estat els municipis pioners de la recuperació del Camí Ramader de la Marina. Actualment molts municipis, com el de Vilanova i la Geltrú, s' hi han afegit amb l'objectiu de recuperar aquest camí com a patrimoni històric, cultural i ambiental, per tal de convertir-lo en recurs de desenvolupament econòmic i de turisme sostenible en l'àmbit local i nacional.

ACTIVITATS A VILANOVA I LA GELTRÚ

Els cavalls sortiran el dia 10 de desembre, diumenge matí des de Santa Margarida i els Monjos i aniran seguint el Camí Ramader de Marina fins a la platja de Vilanova i la Geltrú. Durant el trajecte hi ha un seguit d'activitats programades obertes a la ciutadania.

Totes aquelles persones que vulguin acompanyar els cavalls, podran fer-ho. Hi haurà tres punts de trobada i reagrupament.

La primera trobada serà a les 11 h a la porta del Portal d'en Roc (camp de golf) per pujar fins el Cim de la Talaia, on s'esperarà l'arribada dels cavalls, i després anar amb els voluntaris de la Fundació Miranda i de Garraf Coopera per tot el tram del Camí Ramader, fins arribar a mar.

La segona trobada serà a a l'Avinguda de la Torre del Vallès. Al pont sobre la C31 – (Collada –Tennis). A partir de les 12 h aproximadament

El tercer i darrer reagrupament es produirà al Turó del Seu a l'Ortoll, a partir de les 13 h, aproximadament

Per l'acompanyament dels cavalls fins a la platja, cal inscripció prèvia (places limitades) a l'adreça de correu consorci@collsmiralpeix.cat

Cal portar calçat còmode, aigua i roba d'abric. I cal també seguir les indicacions per part de la organització i voluntaris per tal d'adequar-se a la baixada dels cavalls.

A partir de les 14 h, i a la platja d'Adarró, està prevista l'arribada dels cavalls a la platja de Vilanova i la Geltrú. Hi haurà una benvinguda institucional, acompanyada per entitats i altres implicats en el projecte, i un punt de benvinguda i informació del projecte i del Camí Ramader de la Marina.

Els cavalls pernoctaran en finques particulars de l'Ortoll. Els propietaris d'aquestes finques han cedit voluntàriament l'espai i col·laboren en el projecte. La finalitat és que els cavalls puguin passar la vesprada i nit fent repòs, bevent i pasturant a la finca.

Paral·lelament s'han organitzat algunes activitats complementàries pel diumenge 10 de desembre al llarg de tot el matí. D'aquesta manera es podran fer visites ambientals al Turó del Seu, un espai en custòdia ambiental a l'Ortoll, amb explicació de projectes i visita a càrrec de Garraf Coopera. De les 11 a les 14 h també hi haurà visites al Jaciment Arqueològic d'Adarró, a càrrec de regidoria de Cultura .

Finalment, dilluns 11 de desembre, al llarg del matí, es produirà la sortida dels cavalls des de l'Ortoll fins el Parc Natural del Garraf, on faran estada tot l'hivern. Per aquesta jornada laborable de dilluns totes aquelles escoles i escoles i centres educatius del territori interessades, podran inscriure's a consorci@collsmiralpeix.cat per veure el pas dels cavalls. Aquesta activitat està organitzada pel Consorci Els Colls – Miralpeix, amb la col·laboració del Programa Agenda 21 Escolar de Vilanova i la Geltrú.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local