on line

Primera enquesta d'autoavaluació de la sostenibilitat a la vinya

L'enquesta és online i es basa en un llistat amb totes les petites accions que es poden fer per ser més sostenible

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ha publicat en el seu web una enquesta d’autoavaluació de la sostenibilitat a la vinya.

Una comissió tècnica ha participat en la creació i el desenvolupament d’aquesta enquesta que té com a finalitat posar a l’abast dels viticultors un instrument d’automillora en l’àmbit de la sostenibilitat en la gestió de la seva explotació vitícola. Durant aquest any es farà una prova pilot entre un grup de viticultors prèviament seleccionats, i s’espera que en els propers anys aquesta eina es faci extensiva al conjunt de les Denominacions d’Origen catalanes.

Aquesta comissió està formada per l’Agrupació de Viticultors del Pla de Manlleu, Associacions de Defensa Vegetal del Penedès, empreses vitivinícoles, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).

L’enquesta online es divideix en 5 apartats. El primer correspon a la configuració de l’explotació i les seves dades personals, les quals únicament es faran servir per lliurar l’informe de valoració a la persona que ha donat resposta, així com per fer possible l’elaboració d’estadístiques comparatives, preservant en tot moment l’anonimat de la persona interessada.

Els apartats següents fan referència a les qüestions relatives al maneig de l’explotació,  el medi ambient i el paisatge, la seguretat i higiene en el treball i la gestió empresarial de l’explotació.

Amb posterioritat a la resposta de l’enquesta (es podrà respondre durant tot aquest mes de maig), i un cop analitzades les dades obtingudes, els viticultors rebran per correu electrònic un informe de valoració acreditatiu de la seva participació i de la puntuació obtinguda, així com una anàlisi comparativa del seu resultat envers el total de respostes obtingudes en aquesta prova pilot. Segons el director general de l’INCAVI, Jordi Bort, “els resultats de l’enquesta han de servir perquè cada viticultor tingui una eina d’automillora i pugui posicionar-se respecte als resultats totals obtinguts del conjunt de la mostra”.

L’INCAVI col·labora en el Programa de sostenibilitat de la vinya, un projecte impulsat per dos viticultors del Pla de Manlleu que té com objectiu millorar la sostenibilitat i l’entorn del conreu de la vinya a Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local